Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Sony φέρεται να εποφθαλμιά το μερίδιο της Ericsson στην κοινοπραξία τους

Η Sony φέρεται να εποφθαλμιά το μερίδιο της Ericsson στην κοινοπραξία τους

H Sony φέρεται να διαπραγματεύεται την εξαγορά του μεριδίου που διατηρεί η Ericsson στην κοινοπραξία που συνέστησαν προ δεκαετίας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Μια τέτοια συμφωνία, που εκτιμάται ότι θα κόστιζε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, φαίνεται να προβληματίζει τους μετόχους της Sony, αλλά μάλλον χαροποιεί αυτούς της Ericsson.

Η Sony διαπραγματεύεται την εξαγορά του μεριδίου που διατηρεί η Ericsson στην κοινοπραξία τους στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σε μια προσπάθεια να προλάβει τον ανταγωνισμό.

Μια τέτοια κίνηση θεωρείται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τη Sony να κερδίσει το χαμένο έδαφος στο ατέρμονο κυνήγι της Apple και της Samsung Electronics. Ταμπλέτες και παιχνιδομηχανές με την επωνυμία της Sony κυκλοφορούν στην αγορά, τα smartphone όμως φέρουν την επωνυμία Sony Ericsson.

Επί εβδομάδες φέρονται να συζητούν την προοπτική Sony και Telefon AB LM Ericsson για την τύχη της κοινοπραξίας τους (όπου διατηρούν ίσα μερίδια), καθώς αμφότερες πρέπει να αποφασίσουν πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα εάν θα ανανεώσουν την δεκαετή συμφωνία τους, δύο πηγές μεταφέρουν στο Reuters.

Η Sony λέγεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της εξαγοράς, σύμφωνα με πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της, καθώς η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων δεν έχει επισήμως δημοσιοποιηθεί.

Αναλυτής της J.P.Morgan στο Τόκιο εκτιμά ότι μια τέτοια συμφωνία θα κόστιζε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο όμως θα εξαρτηθεί από το εάν η Sony Θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κατοχυρωμένες πατέντες της Ericsson. «Ως τώρα, προϊόντα και διαδικτυακές υπηρεσίες της Sony ήταν διάσπαρτες. Εάν ενωθούν, πιστεύω ότι το μερίδιό της θα αυξηθεί», σχολιάζει ο Yoshiharu Izumi.

Από την άλλη, η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ότι, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να διακοπούν ανά πάσα στιγμή. Ericsson και Sony αρνούνται να σχολιάσουν σχετικά, με εκπρόσωπο της Ericsson να δηλώνει ότι «υπάρχει μακροχρόνια δέσμευση στις κοινοπραξίες της εταιρείας». Ομοίως, εκπρόσωπος της Sony στο Τόκιο δηλώνει ότι τα περί διαπραγματεύσεων δεν έχουν ανακοινωθεί από την εταιρεία, και αρνήθηκε να τα σχολιάσει.

Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι της Sony εμφανίζονται να ανησυχούν για οτιδήποτε θα επιβάρυνε τα οικονομικά της εταιρείας. Η μετοχή της σημειώνει πτώση 3,3% στα 1422 γεν την Παρασκευή το απόγευμα, την ώρα που ο δείκτης Nikkei σημείωνε άνοδο 1,4%.

Η πτώση αυτή δεν ερμηνεύεται απαραίτητα ως «άσχημα νέα» αλλά, η μετοχή πέφτει, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές διακρίνουν κάποια αρνητικά σε ενδεχόμενη συμφωνία, εκδηλώνοντας την ανησυχία τους για την χρηματοδότησή της ή την δυσκολία στην αποτίμηση των πατεντών της Ericsson, εξηγεί o Koichi Ogawa, μέτοχος της Sony και επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην Daiwa SB Investments.

Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών δημιουργήθηκε το 2001 και αναδείχτηκε χάρη στα κινητά τηλέφωνα-Walkman και τα κινητά με κάμερα Cybershot. Έχασε όμως μερίδιο αγοράς από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της, Nokia και Samsung, στο χαμηλότερο κομμάτι της αγοράς και θεωρείται ότι καθυστέρησε να αντιδράσει στην είσοδο της Apple στο υψηλότερο τμήμα της.

Τώρα, εστιάζει στην κατασκευή smartphone βασισμένα στην πλατφόρμα του Google, Android, έχει όμως βρεθεί στην 9η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων, από την 4η μόλις πριν μερικά χρόνια.

Το 2010 η κοινοπραξία σημείωσε πρόοδο και απέφερε καθαρό κέρδος 90 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά από ζημία 836 εκατομμυρίων ευρώ το 2009. Ζημίες όμως ανακοίνωσε και για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Τα αποτελέσματα του τελευταίου οικονομικού της τριμήνου αναμένεται να ανακοινωθούν στις 14 Οκτωβρίου.

Από την άλλη, μια τέτοια συμφωνία θεωρείται από αναλυτές επωφελής για την Ericsson, εκτίμηση που αντικατοπτρίστηκε στην τιμή της μετοχής της την Τρίτη (αύξηση 6%).

Στην έκθεση IFA τον περασμένο μήνα στο Βερολίνο, τα κινητά Sony Ericsson παρουσιάστηκαν στο περίπτερο της Sony ανάμεσα στις τηλεοράσιες και τις ταμπλέτες της.


Το πρώτο Sony Ericsson

Ένα από τα πρώτα προϊόντα που είχε παρουσιάσει η κοινοπραξία τον Μάρτιο του 2002 στην έκθεση CeBIT ήταν το P800 -τότε μόνο συμβιβαστικά θα μπορούσε να θεωρηθεί απλώς «κινητό τηλέφωνο», αφού οι λειτουργίες του θύμιζαν τότε αυτό που αποκαλούσαμε «υπολογιστή χειρός».

Η συσκευή που θα κυκλοφορούσε το τρίτο τρίμηνο του 2002, κόστιζε 700-800 ευρώ διέθετε έγχρωμη οθόνη αφής και είχε ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή. Οι φωτογραφίες (με ανάλυση 208×320 εικονοστοιχεία) μπορούσαν να αποσταλούν ως MMS. Επιπλέον, η αναγνώριση κλήσης ανακτά τη φωτογραφία του προσώπου που καλεί, κάτι που η εταιρεία ονόμαζε «οπτική αναγνώριση κλήσης».Ο χρήστης του P800 μπορούσε να κατεβάσει από το Διαδίκτυο και να δει βίντεο μικρής διάρκειας, όπως στιγμιότυπα από αθλητικά γεγονότα, τρέιλερ ταινιών, μουσικά βίντεο κλιπ κ.ά. Εκτελούσε επίσης εφαρμογές γραμμένες σε Java και C++, υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με χρήση Web browser και σε υπηρεσίες iMode και WAP. Ο χρήστης τηρούσε σημειώσεις και προέβαλλε αρχεία PowerPoint, Word και Excel, χαρακτηριστικά που θύμιζαν τότε τα λεγόμενα PDA. Μπορούσεεπίσης να συνδεθεί ασύρματα με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ακουστικά ή άλλα περιφερειακά τεχνολογίας Bluetooth. Το P800 χρησιμοποιούσετην έκδοση 7.0 του ανοικτού τότε λειτουργικού συστήματος της κοινοπραξίας Symbian.

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024