Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τζομπς αρνιόταν να υποβληθεί σε πιθανά σωτήρια επέμβαση, λέει ο βιογράφος του

Ο Τζομπς αρνιόταν να υποβληθεί σε πιθανά σωτήρια επέμβαση, λέει ο βιογράφος του

Επί εννέα μήνες ο συνιδρυτής της Apple αρνιόταν πιθανά σωτήρια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκινικού όγκου, παρά τις εκκλήσεις των μελών της οικογένειάς του περί του αντιθέτου, σύμφωνα με τον βιογράφο του ανθρώπου-είδωλο στην αγορά της πληροφορικής. Διαβάστε τι έχει διαρρεύσει για το περιεχόμενο της πολυαναμενόμης επίσημης βιογραφίας του Τζομπς που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις 24 Οκτωβρίου.

Επί εννέα μήνες ο συνιδρυτής της Apple αρνιόταν πιθανά σωτήρια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκινικού όγκου, παρά τις εκκλήσεις των μελών της οικογένειάς του περί του αντιθέτου, σύμφωνα με τον βιογράφο του ανθρώπου-είδωλο στην αγορά της πληροφορικής.

Όταν τελικά υπέκυψε και υποβλήθηκε στην επέμβαση, η σπάνια μορφή καρκίνου στο πάγκρεας είχε επεκταθεί, είπε ο Ουόλτερ Άισακσον σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes στο κανάλι CBS που προβλήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου (δείτε την πλήρη κάλυψη).

Ο Τζομπς, σύμφωνα με τον Άισακσον, υποβάθμιζε την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του και έλεγε σε όλους ότι θεραπεύτηκε, αν και συνέχιζε να υποβάλλεται σε θεραπεία μυστικά.

Η επίσημη βιογραφία του Τζομπς κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 24 Οκτωβρίου –στην Ελλάδα θα διατεθεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και σε μορφή e-book.


Η βιογραφία, το περιεχόμενο της οποίας καλύπτει πέπλο μυστηρίου, αναμένεται να αποκαλύψει πτυχές της προσωπικότητάς του, τις οποίες ο Τζομπς κρατούσε μυστικές. Εντούτοις, ο θάνατός του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση με πλήθος συλληπητήριων μηνυμάτων να ρέουν στην ειδική ιστοσελίδα που στήθηκε στη μνήμη του στο apple.com.

To βιβλίο, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Associated Press στο οποίο έχει ήδη φτάσει ένα αντίγραφο, αναφέρεται σε έναν άνθρωπο τον οποίο κορόιδευαν οι συμμαθητές του στο σχολείο, που υπέβαλλε εαυτόν σε περίεργες δίαιτες και είχε μάλλον ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως το να κοιτά επίμονα ανθρώπους στα μάτια χωρίς να κλείνει τα βλέφαρά του.

Στη συνέντευξή του, ο Άισακσον επιβεβαιώνει λεπτομέρειες που είτε κυκλοφορούσαν ως φήμες είτε είχαν αποτελέσει θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της άρνησής του να υποβληθεί σε επέμβαση, αντί του να προτιμά αντισυμβατικά μέσα.

Ο Άισακσον λέει ότι ο Τζομπς μετάνιωσε για την απόφασή του αυτή μεταφέροντας ότι ο Τζομπς θεωρούσε πως εάν θέλεις τόσο πολύ να μην συμβαίνει κάτι, αν το αγνοήσεις, πράγματι, μαγικά, θα πάψει να υφίσταται.

Ο Τζομπς ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2004 ότι υπεβλήθη σε επέμβαση για την αφαίρεση κακοήθη όγκου στο πάγκρεας. Το 2008 και το 2009 -καθώς η συνεχιζόμενη απώλεια βάρους είχε θορυβήσει την Silicon Valley και την Wall Street- ο Τζομπς είχε αναφερθεί στο γεγονός λέγοντας ότι μάχεται ενάντια σε ένα… «κοινό bug» και μετά ότι υπέφερε από ορμονική διαταραχή. Το 2009 αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει μόσχευμα.

Ο Στήβεν Τζομπς πέθανε στις 5 Οκτωβρίου σε ηλικία 56 ετών. Λίγα είχαν γίνει γνωστά μέχρι που ανέθεσε στον Άισακσον να γράψει την βιογραφία του, με την οποία ήλπιζε ότι «θα τον γνώριζαν καλύτερα τα παιδιά του».

Ο πόλεμος με το Android

Η βιογραφία ρίχνει φως στα γεγονότα που γκρέμισαν τη σχέση του Τζομπς με τον Έρικ Σμιντ επί χρόνια φίλο του, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Apple και στη συνέχεια διευθύνοντα σύμβουλο του Google, όταν Apple και Google άρχισαν να ανταγωνίζονται στην αρένα των smartphone.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Associated Press, ο Τζομπς έγινε έξαλλος για την «μεγάλη κλοπή» όταν το Google παρουσίασε το Android σε τηλέφωνα της HTC το 2010.

«Μέχρι να αφήσω την τελευταία μου πνοή αν χρειαστεί, θα ξοδέψω ακόμα και την τελευταία δεκάρα από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια της Apple για να διορθώσω αυτό το λάθος» φέρεται να λέει ο Τζομπς. «Θα καταστρέψω το Android, γιατί είναι κλεμμένο. Είμαι διατεθειμένος να κηρύξω θερμοπυρηνικό πόλεμο για αυτό».

Αναλυτές της αγοράς λένε ότι η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Apple και στη Samsung, η οποία εκτείνεται σε τρεις ηπείρους, είναι επί της ουσίας επίθεση στο Android, το πλέον διαδεδομένο λειτουργικό για smartphone της Google.

H προσωπική του ζωή

Στο βιβλίο αποκαλύπτονται επίσης λεπτομέρειες από τη ζωή του Τζομπς εκτός του επιχειρηματικού του περιβάλλοντος. Ο Τζομπς δόθηκε για υιοθεσία όταν γεννήθηκε σε μια οικογένεια στην Silicon Valley. Συναντήθηκε αρκετές φορές με τον βιολογικό του πατέρα, Αμντουφατά «Τζον» Τζάνταλαϊ, στη δεκαετία του 1980, χωρίς να γνωρίζει καν ποιος ήταν, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Ο Τζάνταλαϊ διατηρούσε εστιατόριο στην περιοχή εκείνη την εποχή. Ο Τζομπς όμως ποτέ δεν συναντήθηκε με τον βιολογικό του πατέρα αφού έμαθε ποιος ήταν, σύμφωνα με απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξής του που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο του CBS.

Ο Τζομπς αποκαλύπτει επίσης ότι σταμάτησε να πηγαίνει στην εκκλησία από 13 ετών, όταν είδε εικόνες παιδιών που λιμοκτονούσαν στο εξώφυλλο του περιοδικού Life. Επί χρόνια, μελετούσε το Βουδισμό Ζεν και ήταν γνωστό ότι ταξίδευε στην Ινδία προς αναζήτηση πνευματικής καθοδήγησης.

Στη δεκάδες συνεντεύξεις του για τις ανάγκες της συγγραφής της βιογραφίας του, ο Τζομπς μιλά για την αγάπη του για το design και αποκαλεί «πνευματικό συνεργάτη» τον επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού στην Apple, Τζόναθαν Ιβ. Ο Τζομπς, που συγκατελέγει τους Beatles στα αγαπημένα του συγκροτήματα, λέει ότι εμπνεύστηκε το όνομα της Apple όταν έκανε μια δίαιτα με φρούτα. Είχε μόλις επιστρέψει από ένα αγρόκτημα με μηλιές και σκέφτηκε ότι ήθελε κάτι που θα εξέφραζε διάθεση για διασκέδαση, θα ήταν εμπνευσμένο και δεν θα προκαλούσε το φόβο.

Περισσότερα για την βιογραφία

Η επίσημη βιογραφία του Στήβεν Τζομπς βασίστηκε σε περισσότερες από σαράντα συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος σε περίοδο δύο και πλέον ετών καθώς και από ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος –συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι. Εκτός όμως από συγγενείς, φίλους και συναφέλφους μιλούν για τον Τζομπς και οι αντίπαλοί του.

Ο Ουόλτερ Άισακσον (Walter Isaacson) αποκαλύπτει στους αναγνώστες την πολυτάραχη ζωή και τη συναρπαστική προσωπικότητα ενός εμπνευσμένου και αποφασιστικού ανθρώπου, ο οποίος θεωρείται ότι έφερε αληθινή επανάσταση σε έξι τομείς της βιομηχανίας: προσωπικοί υπολογιστές, κινούμενα σχέδια, μουσική, τηλεφωνία, ψηφιακές εκδόσεις και tablet computing.

Καθώς η Αμερική ψάχνει διαρκώς τρόπους να διατηρήσει το προβάδισμα στην καινοτομία και ενώ οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο επιχειρούν να οικοδομήσουν τις ψηφιακές οικονομίες της νέας εποχής, ο Τζομπς ενσαρκώνει το πρότυπο του εφευρετικού, πρωτοπόρου επιχειρηματία που γνωρίζει πολύ καλά πώς να αξιοποιεί τη δύναμη της φαντασίας.

Κατόρθωσε να συνδυάσει τη δημιουργική σκέψη με την τεχνογνωσία, αφού εντόπισε εγκαίρως τις κερδοφόρες προοπτικές μιας τέτοιας στρατηγικής για τον 21ο αιώνα. Έτσι, οικοδόμησε μια εταιρεία-κολοσσό στο πλαίσιο της οποίας τα άλματα της φαντασίας συντονίζονταν με τα θαύματα της τεχνολογίας.

Παρόλο που ο Τζομπς συνεργάστηκε για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, δε ζήτησε να ελέγξει το περιεχόμενό του – ούτε καν να το διαβάσει προτού εκδοθεί. Δεν έθεσε κανέναν περιορισμό. Ενθάρρυνε τους ανθρώπους που μίλησαν γι’ αυτόν να εκφραστούν ελεύθερα. Και ο ίδιος μιλάει ειλικρινά, ωμά σχεδόν, για συνεργάτες και ανταγωνιστές. Οι φίλοι, οι εχθροί και οι συνάδελφοί του καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τα πάθη, την τελειομανία, τις εμμονές του, την αφοσίωσή του στο έργο του, την τάση του προς το συγκεντρωτισμό η οποία καθόρισε τον τρόπο δουλειάς και τις επιχειρηματικές αντιλήψεις του και, κυρίως, τον οδήγησε στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων στην προσπάθειά του να κυριαρχήσει στην αγορά.

Με τους προσωπικούς του δαίμονες να τον καταδιώκουν διαρκώς, ο Τζομπς δεν ήταν πάντα ευχάριστος στις επαφές με τους ανθρώπους. Ωστόσο, η προσωπικότητα και το έργο του δύσκολα μπορούν να διαχωριστούν· δείχνουν να λειτουργούν σαν ένα ολοκληρωμένο ενιαίο σύστημα, ακριβώς όπως το hardware και το software της Apple. Συναρπαστική όσο και σκοτεινή, η ιστορία του δίνει μαθήματα για το καινοτόμο πνεύμα, τη δύναμη της θέλησης και τη σημασία των προσωπικών αξιών.

* Είναι γεγονός ότι ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την προσωπική ζωή του Τζομπς: ότι είχε δοθεί για υιοθεσία αμέσως όταν γεννήθηκε, ότι παράτησε το κολέγιο, ότι έχει μια βιολογική αδελφή την συγγραφέα Μόνα Σίμσον, με την οποία διατηρούσε επαφή σε αντίθεση με τους βιολογικούς του γονείς (αρνήθηκε να γνωρίσει τον πατέρα του Συριο-Αμερικανό Αμντουφατά Τζον Τζάνταλαϊ, είχε όμως συναντηθεί με τη μητέρα του Τζόαν Σίμσον).

Ο Ουόλτερ Άισακσον, ιστορικός και συγγραφέας, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος. Συνεργάστηκε με το περιοδικό Time από το 1978· αρχικά ως πολιτικός ανταποκριτής, εξελίχθηκε σε αρχισυντάκτη σε λιγότερο από δύο δεκαετίες. Δούλεψε δύο χρόνια ως πρόεδρος και CEO του τηλεοπτικού καναλιού CNN. Το 2003 έγινε πρόεδρος του Ινστιτούτου Άσπεν, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου «στην προώθηση της πεφωτισμένης ηγεσίας και του απροκατάληπτου διάλογου». Αμέσως μετά τον τυφώνα Κατρίνα, διορίστηκε αντιπρόεδρος της Αρχής Αποκατάστασης της Λουιζιάνα.

Reuters

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024