Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Adobe «σβήνει» το Mobile Flash

Η Adobe «σβήνει» το Mobile Flash

Η Adobe ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την περαιτέρω ανάπτυξη του Mobile Flash για smartphone και ταμπλέτες, εστιάζει στο Adobe Air για φορητές συσκευές και στρέφεται στην HTML5. Η μη αναμενόμενη απόφαση επαναφέρει στο προσκήνιο τη μακροχρόνια διαμάχη της Apple με την Adobe για το θέμα.

Η Adobe ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την περαιτέρω ανάπτυξη του Mobile Flash για smartphone και ταμπλέτες. To plugin δεν θα αναπτύσσεται πλέον για τους browser φορητών συσκευών, όπως μεταδίδει πρώτο το ZDNet.com.

Αυτό στερεί τους κατασκευαστές smartphone με Android από ένα επιχείρημα που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν ως πλεονέκτημα των συσκευών τους απέναντι στo iPhone, το οποίο ποτέ δεν υποστήριζε Flash.

Τα smartphone και οι ταμπλέτες με Android φέρουν browser που υποστηρίζει Flash. Ως εκ τούτου, οι χρήστες «βλέπουν» τις ιστοσελίδες που σχεδιάστηκαν με animation σε Flash, τα βίντεο που πολλοί ενσωματώνουν στο δικτυακό τους τόπο από το YouTube, τα παιχνίδια που αναπτύχθηκαν σε Flash κ.ο.κ.

Η ανακοίνωση της Adobe «κόβει τα πόδια» των προγραμματιστών, βάζει τρικλοποδιά σε όσους επένδυσαν σε αυτό και στην δημοτικότητα του Android. Δείχνει όμως ότι, η Adobe «έρχεται στα λόγια» του Τζομπς και διέκρινε ότι η HTML5, η επόμενη έκδοση της γλώσσας του Διαδικτύου, μπορεί να κάνει εγγενώς από τον browser πολλά από αυτά που έκανε το δικό της Flash και θα υιοθετηθεί ευρύτερα.

Eνδεικτικό είναι ότι το πλούσιο σε βίντεο YouTube, έχει πειστεί να περάσει στην ΗΤML5 και ήδη επιτρέπει την αναπαραγωγή βίντεο από τον browser χωρίς το plugin του Flash.

Η εγκατάλειψη του Mobile Flash από την Adobe συνοδεύεται από την απόφαση να στραφεί σε τεχνολογίες με βάση το ανοικτό πρότυπο HTML5. Αντί του Mobile Flash, η Adobe δηλώνει ότι θα δώσει στους προγραμματιστές app τα εργαλεία για να πακετάρουν τις εφαρμογές τους με το Adobe Air που θα εκτελείται ανεξαρτήτως πλατφόρμας (για το οποίο δεν απαιτείται browser, για να εκτελεστεί όμως η αντίστοιχη εφαρμογή ο χρήστης πρέπει να έχει το Air).

Η, διόλου αναμενόμενη, απόφαση γεννά ερωτήματα και για την υποστήριξη του Flash και στο desktop. H Microsoft έχει κάνει γνωστό ότι ο browser που θα συνοδεύει τη νέα έκδοση των Windows, Windows 8, στα τέλη του 2012 δεν θα υποστηρίζει εγγενώς Flash. Η Apple, ακολουθώντας την πάγια αρνητική στάση της απέναντι στο Flash, κάνει το ίδιο.

«Περιττή» τεχνολογία το Flash, το είχε χαρακτηρίσει ο Τζομπς

Επίσης, η απόφαση επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαμάχη της Apple με την Adobe, με μήλον της έριδος το Flash. Το Μάιο του 2010 είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα η ανοικτή επιστολή του ίδιου του Στηβ Τζομπς, με την οποία επιχειρηματολογούσε υπέρ της απόφασης της Apple να συνεχίσει να μην υποστηρίζει εφαρμογές Flash στις συσκευές της.

Μεταξύ άλλων, ο Τζομπς υποστήριζε ότι για την πλειονότητα των crash σε Mac έφταιγε το Flash. Ιδιαίτερα δε, στις φορητές συσκευές, ο Τζομπς έγραφε μεταξύ άλλων ότι η εκτέλεση Flash «στράγγιζε» τη μπαταρία καθώς δεν ήταν προσανατολισμένο σε αυτές.

«Νέα, ανοιχτά στάνταρτ που δημιουργήθηκαν στην εποχή των κινητών τηλεφώνων, όπως η HTML5, θα αποδειχθούν νικητές στις φορητές συσκευές (και στα PC επίσης). Ίσως η Adobe θα έπρεπε να εστιαστεί περισσότερο στην ανάπτυξη καλών εργαλείων HTML5 για το μέλλον, αντί να επικρίνει την Apple επειδή αφήνει πίσω της το παρελθόν», είχε πει τότε ο επικεφαλής της Apple, ο οποίος απεβίωσε στις 5 Οκτωβρίου 2011.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024