Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιθανό να τεθεί υπό εποπτεία το Facebook για 20 χρόνια

Πιθανό να τεθεί υπό εποπτεία το Facebook για 20 χρόνια

Το Δεκέμβριο του 2009 το Facebook άλλαξε την πολιτική απορρήτου και δημοσιοποίησε το όνομα, τη φωτογραφία, τον τόπο κατοικίας, το φύλο και τη λίστα των φίλων για κάθε ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του. Όμως, αυτή η αλλαγή πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε επαρκής προειδοποίηση προς τους χρήστες. Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ.

Το Δεκέμβριο του 2009 το Facebook άλλαξε την πολιτική απορρήτου και δημοσιοποίησε το όνομα, τη φωτογραφία, τον τόπο κατοικίας, το φύλο και τη λίστα των φίλων για κάθε ένα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια μέλη του.

Όμως, αυτή η αλλαγή πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων όχι μόνο από μάχιμες ομάδες προάσπισης του ιδιωτικού απορρήτου αλλά και από μεμονωμένους χρήστες. Τα μέλη του θεώρησαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για το τι επρόκειτο να συμβεί ως συνέπεια της αλλαγής αυτής.

Οι αντιδράσεις οδήγησαν τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής στις ΗΠΑ, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ή FTC.

Σύντομα, η Επιτροπή αναμένεται να υποχρεώσει το δημοφιλέστερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης να υποβάλλει προς έγκριση στον χρήστη όλες τις αλλαγές που θα κάνει στο εξής στην πολιτική απορρήτου. Για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε αλλαγή επιφέρει τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έχουν ήδη καταχωριστεί στο σάιτ, ο χρήστης θα πρέπει να έχει δώσει ρητά τη συγκατάθεσή του εκ των προτέρων. Κι αυτό, καθώς η συναίνεση θεωρείται απαραίτητη αφού προσωπικά στοιχεία θα χρησιμοποιούνται με τρόπο διαφορετικό απ’ότι υποδήλωνει η πρόθεση του χρήστη όταν τα ανέβαζε στο προφίλ του.

Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι το Facebook θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των μελών του για να κάνει όλες τις αλλαγές, ούτε θα υποδεικνύει στο σάιτ πως θα παίρνει τη έγκριση του κάθε μέλους.

Τέλος, η απόφαση της FTC αναμένεται να περιλαμβάνει την υποχρέωση του Facebook να υποβάλλει προς έγκριση τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου σε ανεξάρτητες επιτροπές προάσπισης του ιδιωτικού απορρήτου για τα επόμενα 20 χρόνια. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το σάιτ των 800 εκατομμυρίων μελών.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, φημολογείται ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη αφού το 2012 η Facebook Inc. στοχεύει στο χρηματιστήριο, γεγονός που θα κάνει τον Μαρκ εξαιρετικά πλούσιο με την αρχική προσφορά να αποτιμά την αξία του δημιουργήματός του στο αστρονομικό ποσό των 100 δισεκατομμύρια δολάρια (do the math).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024