Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελεσίγραφο της ΕΕ για αλλαγή παρόχου αυθημερόν στην Ελλάδα

Τελεσίγραφο της ΕΕ για αλλαγή παρόχου αυθημερόν στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα και 15 ακόμα χώρες-μέλη ότι θα παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν εφαρμόσουν άμεσα τους νέους κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες. Η νομοθεσία, για την οποία είχε δοθεί προθεσμία μέχρι το Μάιο, έχει ως κύριο στόχο την προστασία των καταναλωτών από αυθαιρεσίες των εταιρειών επικοινωνίας. Τους δίνει επίσης το δικαίωμα αλλαγής παρόχου αυθημερόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα και 15 ακόμα χώρες-μέλη ότι θα παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν εφαρμόσουν άμεσα τους νέους κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες. Η νομοθεσία, για την οποία είχε δοθεί προθεσμία μέχρι το Μάιο, έχει ως κύριο στόχο την προστασία των καταναλωτών από αυθαιρεσίες των εταιρειών επικοινωνίας.

Η επιστολή «αιτιολογημένης γνώμης» που έστειλε η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ανεπαρκής μεταφορά των νέων κανόνων στην εθνική νομοθεσία περιορίζει τα δικαιώματα των καταναλωτών στις εν λόγω 16 χώρες.

Αλλαγή παρόχου αυθημερόν

Με τη νέα νομοθεσία, οι χρήστες αποκτούν νέα δικαιώματα όσον αφορά τη σταθερή τηλεφωνία , τις κινητές υπηρεσίες και την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, θα έχουν το δικαίωμα αλλαγής τηλεπικοινωνιακού φορέα αυθημερόν, χωρίς αλλαγή του τηλεφωνικού αριθμού, καθώς και το δικαίωμα σαφούς πληροφόρησης ως προς τις πρακτικές διαχείρισης της κίνησης δεδομένων που χρησιμοποιούν οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν έχουν μεταφέρει πλήρως τη νέα νομοθεσία κινδυνεύουν όχι μόνο να παραπεμφθούν αλλά και να τους επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.

Οι 16 χώρες-μέλη είναι η Ελλάδα, η Aυστρία, το Bέλγιο, η Bουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Iταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Μισό εκατομμύριο αριθμοί άλλαξαν πάροχο τους πρώτους έξι μήνες του 2011

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου ότι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 μεταφέρθηκαν από έναν πάροχο σε άλλο περισσότεροι από 500.000 αριθμοί. Ειδικότερα, μεταφέρθηκαν συνολικά 538.256 αριθμοί, εκ των οποίων οι 296.344 αφορούν αριθμούς σταθερής τηλεφωνίας και οι 241.912 αφορούν αριθμούς κινητής τηλεφωνίας.

Από τον Μάρτιο του 2004, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή των διαδικασιών φορητότητας σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, έχουν μεταφερθεί συνολικά 4.690.671 αριθμοί (2.409.221 αριθμοί σταθερής και 2.281.450 αριθμοί κινητής τηλεφωνίας).

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θεσπίστηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2010,

  • Μια έγκυρη αίτηση για φορητότητα αριθμού κινητής τηλεφωνίας πρέπει να διεκπεραιώνεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες το αργότερο (από 10 ημέρες πριν)
  • Στη σταθερή τηλεφωνία, ο χρόνος στον οποίο ολοκληρώνεται μία έγκυρη αίτηση φορητότητας αριθμού με παράλληλη μεταφορά ενεργού βρόχου έχει μειωθεί από 21 σε 10 εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις νέες διαδικασίες που τέθηκαν σε ισχύ από τις 2 Μαΐου 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024