Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κλείστε το στόμα του Μεγάλου Αδελφού στο smartphone σας

Η Apple αρνείται ότι τα iPhone φέρουν λογισμικό που καταγράφει οτιδήποτε πληκτρολογεί ο χρήστης και τα μηνύματά του, εντούτοις επισημαίνει ότι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει την αποστολή δεδομένων που αφορούν στην χρήση των τηλεφώνων της.  Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ συσσωρεύονται οι πρώτες μηνύσεις κατά CarrierIQ, κατασκευαστών και δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Στην Ευρώπη, ξεκινά έρευνα.

Η Apple αρνείται ότι τα iPhone φέρουν λογισμικό που καταγράφει οτιδήποτε πληκτρολογεί ο χρήστης και τα μηνύματά του, εντούτοις επισημαίνει ότι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να μην το ενεργοποιήσει ποτέ ή να απενεργοποιήσει εκ των υστέρων την αποστολή δεδομένων που αφορούν στην χρήση των τηλεφώνων της.

Το περιοδικό Computer World αναφέρει στο δικτυακό του τόπο τα τέσσερα tap με τα οποία οι χρήστες του νεότερου λειτουργικού συστήματος της Apple για iPhone, iPad και iPod touch μπορούν να απενεργοποιήσουν την αποστολή των επίμαχων δεδομένων.

Ο χρήστης πρέπει να μεταβεί στις

  • Ρυθμίσεις, να επιλέξει
  • Γενικά, μετά
  • Πληροοφορίες,
  • Διαγνωστικά και χρήση και τέλος να επιλέξει
  • Να μην γίνει Αποστολή δεδομένων που αφορούν στην χρήση του τηλεφώνου του στην Apple.

Αρχικά, η Apple φέρεται να υποστηρίζει ότι το λογισμικό της CarrierIQ δεν υποστηρίζεται στις περισσότερες συσκευές με το iOS 5, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως, ο χρήστης καλείται να συναινέσει στην αποστολή διαγνωστικών κατά την εγκατάσταση της νέας έκδοσης του λειτουργικού. Ακόμα και αν δώσει αρχικά την έγκρισή του, μπορεί στη συνέχεια να την ανακαλέσει με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω. Επίσης, αναφέρεται ότι η Apple πρόκειται να διαθέσει ενημέρωση για το λογισμικό της, με την οποία θα αφαιρέσει το επίμαχο λογισμικό από τις συσκευές της.

Η CarrierIQ φέρεται να συνεργάζεται με κατασκευαστές τηλεφώνων και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, για τους οποίους αναπτύσσει λογισμικό το οποίο συλλέγει στοιχεία για τη χρήση του τηλεφώνου σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εμπειρία χρήσης και να δώσει στους εμπλεκόμενους στοιχεία ικανά να βοηθήσουν την τεχνική υποστήριξη. Εντούτοις, σάλο έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο αποκάλυψη προγραμματιστή ο οποίος επιδεικνύει πως το λογισμικό της CarrierIQ καταγράφει και αποστέλλει στις εταιρείες πολύ περισσότερα: οτιδήποτε πληκτρολογεί ο χρήστης, ακόμα και τα μηνύματα που δέχεται.

Διαβάστε στο tech.in.gr: O Μεγάλος Αδελφός πιάστηκε στα πράσα σε smartphone

    Μηνύσεις σε ΗΠΑ, έρευνα στην Ευρώπη

    Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες τέσσερα άτομα καταγγέλλουν τις πρακτικές της CarrierIQ υποβάλλοντας μήνυση κατά της CarrierIQ, των κατασκευαστών Apple, HTC, Samsung και Motorola και των δικτύων AT&T, Sprint και T-Mobile. Τα δίκτυα επιμένουν ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται μόνο για τη διάγνωση προβλημάτων ενώ οι κατασκευαστές ότι αποδέχτηκαν την εγκατάσταση του επίμαχου λογισμικού κατόπιν επίμονης απαίτησης των δικτύων.

    Στην Ευρώπη, οι Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με πρώτη την επιτροπή στην Γερμανία έχουν ζητήσει επισήμως από την Apple να αποσαφηνίσει εάν το επίμαχο λογισμικό υπάρχει σε συσκευές που διατίθενται στη χώρα. Επίσης, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την προστασία των καταναλωτών, BEUC διερευνά το θέμα πιάνοντας το νήμα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, μεταδίδει το PC World.

    In.gr Τεχνολογία

    Sports in

    Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

    Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Σάββατο 20 Απριλίου 2024