Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Wikipedia στα ελληνικά: από το beta στο ωμέγα την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

H Wikipedia στα ελληνικά: από το beta στο ωμέγα την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα διοργανώνει μια ακόμα ανοικτή εκδήλωση με σκοπό να εμπλουτιστεί περισσότερο η ελληνική Βικιπαίδεια. Σύμφωνα με την ΕΕΛ/ΛΑΚ, η Βικιπαίδεια είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα και συγκεντρώνει 2 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ (ΕταιρείαΕλεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού ΑνοιχτούΚώδικα,www.ellak.gr) στο πλαίσιο τηςπρωτοβουλίας για τηνδημιουργία ανοικτούεγκυκλοπαιδικού περιεχομένου για τηνεκπαίδευση, διοργανώνει σε συνεργασίαμε την “Τεχνόπολις” του ΔήμουΑθηναίων, εκδήλωση – ανοιχτή συζήτησηστο Γκάζι, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίουκαι ώρα 11:00 πμ. (στις αίθουσες: «Αμφιθέατρο9.84» και «Αίθουσα Δ10 Κωστής Παλαμάς»), με τίτλο: «H Wikipedia στα ελληνικά:από το beta στο ωμέγα».

Διαβάστε σχετικά στο tech.in.gr

H εκδήλωση σηματοδοτείτην έναρξη ενός νέου κύκλου δραστηριοτήτωνευαισθητοποίησης της κοινής γνώμηςστα θέματα τουεγκυκλοπαιδισμού, που ξεκίνησε με την συμπλήρωση 10 χρόνωναπό την δημιουργία της διαδικτυακήςεγκυκλοπαίδειας Wikipediaκαι 260 χρόνων απότην έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας –“Encyclopédie” των Ντιντερό και Νταλαμπέρ,της μεγάλης προσπάθειας γιατην δημιουργίαενός συλλογικού έργου αναφοράς για τηνδιάδοση της γνώσης και των ιδεών τουδιαφωτισμού.

Η εκστρατεία αυτήξετυλίγεται με ποικιλόμορφες δραστηριότητεςπου εδώ και έναν χρόνο πραγματοποιούνταισε όλη την Ελλάδα καιπεριλαμβάνουνενημερωτικά σεμινάρια και εργαστήριαγια την χρήση και σύνταξη εγκυκλοπαιδικούπεριεχομένου .

Στόχος της ΕΕΛ/ΛΑΚ είναιη κινητοποίηση της ακαδημαϊκής καιερευνητικής κοινότητας, των εκπαιδευτικώνόλων των βαθμίδωναλλα και των ειδικώνκαι των κάθε λογής ερασιτεχνώνστηνκατεύθυνση παραγωγής εγκυκλοπαιδικούπεριεχομένου,προβάλλοντας το συνεργατικόπαράδειγμα της Wikipedia, ώστε αυτό να απλωθείσε περισσότερους τομείς της εκπαίδευσης,τηςέρευνας και της δια βίου μάθησηςκαι επιμόρφωσης.

Μέσα από αυτές τιςδραστηριότητες επιδιώκεται καιοεμπλουτισμός τηςWikipedia στα Ελληνικάκαιη διεύρυνση της κοινότητας τωνσυντακτών και χρηστών της Βικιπαίδειαςώστε αυτή να αποτελέσειτην ελληνικήηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για τηνεκπαίδευση στον 21ο αιώνα.

Παράλληλα επιδιώκεταιη ενημέρωση και η υποστήριξη υποψήφιωνεθελοντών και ομάδων ειδικούενδιαφέροντος (εκπαιδευτικοί καιμαθητές/φοιτητές όλων των βαθμίδων,οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης,πολιτιστικοί φορείς, χρήστες τηςΒικιπαίδειας, κ.ά.)προκειμένου νααναπτύξουν, προωθήσουν και διαδώσουντο ανοικτό περιεχόμενο.

Η ανοικτή γνώσησυνιστά τη μεγαλύτερηεκπαιδευτική καιαναπτυξιακή πρόκληση του 21ου αιώνα καιη Wikipedia αποτελεί το σημαντικότεροπαράδειγμα περιεχομένουελεύθερηςπρόσβασης που παράγεται συμμετοχικάκαι εθελοντικά.

Η Βικιπαίδεια είναιαπό τους πιο δημοφιλείς δικτυακούςτόπους στην Ελλάδα. ΗΑγγλική Wikipediaδέχεται κάθε μήνα 3,5 εκατομμύριαεπισκέπτες απότην Ελλάδαενώ η Ελληνική Wikipedia έχει 2εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα.

Η εκδήλωση «HWikipedia στα ελληνικά: από το beta στοωμέγα» αποτελεί ένα βήμα ανοιχτούδιαλόγου και συζήτησης για τα θέματαπου προέκυψαν από τα σχόλια του κοινούκατά τη διάρκεια της καμπάνιας στοδιαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα(go.mywikipedia.gr,http://www.facebook.com/mywikipediagr,http://twitter.com/mywikipedia).

Οι χρήστες του διαδικτύου και τηςΒικιπαίδειας έθιξαν και ανέδειξανθέματα και προβληματισμούς που οργανώθηκανσε 3 ενότητες-πάνελ της εκδήλωσης πουφιλοξενείη συνοδιοργανώτρια «Τεχνόπολις»του Δήμου Αθηναίων στις εγκαταστάσειςτης. Αυτά είναι:

  • Αξιοπιστία και Χρησιμότητα τηςWikipedia
  • ΑνοικτόΠεριεχόμενο – Ανοικτή Γνώση – ΑνοικτήΚοινωνία
  • Ανάπτυξη, Παιδεία, Πολιτισμός καιWikipedia

Μετά την ολοκλήρωση των πάνελ,θα ακολουθήσουν επιμέρους συζητήσειςγια ανάπτυξη δράσεων στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους Δήμους και τηνΠεριφέρεια

Στο πλαίσιο της εκδήλωσηςθα λειτουργήσει Εργαστήριο Εξοικείωσηςμε την Wikipedia, όπου θα γίνειεισαγωγή στησυγγραφή και επιμέλειαάρθρων στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Ηείσοδος είναι ελεύθερη. Για λόγουςκαλύτερης διαχείρισης των χώρων,παρακαλούμε να δηλώστε τη συμμετοχήσας στην εκδήλωσηστη σχετική φόρμα: http://go.eellak.gr/wpel

Τοαναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερεςπληροφορίες για την εκδήλωση θαδημοσιευτούν στοgo.mywikipedia.gr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024