Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δράσεις ενάντια στην ACTA (και όχι μόνο) στην Ελλάδα

Δράσεις ενάντια στην ACTA (και όχι μόνο) στην Ελλάδα

Εβδομάδα κινητοποιήσεων η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για τα ψηφιακά δικαιώματα και στην Ελλάδα, με το υπό σύσταση Κόμμα των Πειρατών να καλεί το Σάββατο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αστυνόμευση του Διαδικτύου από τους ISP ως αποτέλεσμα της ψήφισης της συνθήκης ACTA, το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση να ξεκινά τη συζήτηση για την ανωνυμία των blogger και το Κίνημα Κατοίκων Ψυρρή να μιλάει για την ACTA και να οργανώνει ανταλλακτικό παζάρι.

Εβδομάδα κινητοποιήσεων για τα ψηφιακά δικαιώματα και στην Ελλάδα η δεύτερη βδομάδα του Φεβρουαρίου. Το υπό σύσταση Κόμμα των Πειρατών καλεί το Σάββατο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αστυνόμευση του Διαδικτύου από τους ISP ως αποτέλεσμα της ψήφισης της συνθήκης ACTA, το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση ξεκινά τη συζήτηση για την ανωνυμία των blogger και το Κίνημα Κατοίκων Ψυρρή να μιλάει για την ACTA και οργανώνει ανταλλακτικό παζάρι, κερνώντας κρασί.

Δείτε ένα δημοφιλές βίντεο στο YouTube που εξηγεί τι σημαίνει ACTA από την αντίπερα όχθη (με ελληνικούς υπότιτλους)


Όντας ένα βήμα πριν τον Άρειο Πάγο, το Κόμμα των Πειρατών Ελλάδας καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη συνθήκη ACTA σε τρεις τουλάχιστον πόλεις της Ελλάδας.

Στην σχετική ανάρτηση στο pirateparty.gr
, το Κόμμα των Πειρατών κάνει λόγο για αστυνόμευση του Διαδικτύου από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατά τις επιταγές της ACTA, και μάλιστα χωρίς δικαστική εντολή.

Εκτός όμως από την επιτήρηση της κίνησης από τους ISP, το Κόμμα των Πειρατών Ελλάδας επισημαίνει τρία ακόμα σημεία-κλειδιά της συνθήκης, αφού θεωρεί ότι η συνθήκη δεν ορίζει σαφώς ποιος θα τιμωρείται, γιατί και πως, εκτιμά ότι η συνθήκη θα χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει η χρήση των λεγόμενων γενόσημων, πιο οικονομικών φαρμάκων, αλλά κρύβει, όπως υποστηρίζει και άλλους, ακόμα πιο σοβαρούς κινδύνους που αφορούν στην δημοκρατία και το δικαίωμα στο ρόλο του νομοθέτη. Όπως διαβάζουμε στο pirateparty.gr:

  • «Η ACTA φέρνει μεγάλης κλίμακας και σκληρές ποινικές κυρώσεις, χωρίς να αποσαφηνίζονται το εύρος και ο τρόπος εφαρμογής τους.
  • Η ACTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τη χρήση οικονομικών γενόσημων φαρμάκων, ώστε να προστατευθούν μεγάλες εταιρείες, σε βάρος όλων μας.
  • Η ACTA παρακάμπτει τη Δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε μια παράλληλη νομοθετική διαδικασία, την οποία οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές μας, ως εκπρόσωποι δικοί μας και όχι μεγάλων εταιρειών, θα έπρεπε να καταδικάσουν.
  • Τέλος η Επιτροπή της ACTA θα μπορεί να μεταβάλλει τη συμφωνία και μετά την υιοθέτησή της, κάτι που την καθιστά μη εκλεγμένο νομοθέτη. Ζητάνε να παραδώσουμε λευκή νομοθετική επιταγή σε ένα αδιαφανές και ελεγχόμενο από ιδιωτικά συμφέροντα σώμα.»

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δηλώνει την κάθετη εναντίωσή του στην συγκεκριμένη συμφωνία και αποφασίζει να υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες που θα γίνουν σε πάνω από 230 πόλεις, σε δεκάδες Ευρωπαϊκές χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι τη Βουλγαρία κι από τη Σουηδία μέχρι τη Μάλτα, οργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το Σαββάτο 11 Φεβρουαρίου.

  • Οι συγκεντρώσεις το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 ξεκινούν στις 17:00, στην Πλατεία Συντάγματος (Αθήνα), στην Πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη) και στην Πλατεία Γεωργίου Πάτρα).

Η συνθήκη ACTA θα τεθεί προς ψήφιση και επικύρωση στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Δείτε εικόνες από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην συνθήκη ACTA (στην Πολωνία, στην Σουηδία, στις Βρυξέλλες και αλλού).

Εκδηλώσεις από το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση


To Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση, dln.gr, μια πολιτική συλλογικότητα που παλεύει για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ελευθερίες, διοργανώνει τον Φεβρουάριο του 2012 σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης αλλά και δράσεων για τα καυτά θέματα των ημερών:

Συγκεκριμένα, στο dln.gr διαβάζουμε:

«Με σκοπό τη συγκρότηση ενός μαχητικού κινήματος για τα ψηφιακά δικαιώματα, το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση διοργανώνει όλο τον Φλεβάρη σε διάφορους φιλόξενους χώρους εκδηλώσεις και συζητήσεις για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων:

  • Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, 21.00 – Ο Σχεδιαζόμενος Νόμος για τα Μπλόγκς και οι Κίνδυνοι για το Ελληνικό Διαδίκτυο – Radiobubble all day bar (Ιπποκράτους 146).

Ο Σχεδιαζόμενος Νόμος για τα Μπλόγκς και οι Κίνδυνοι για το Ελληνικό Διαδίκτυο

Η ανώνυμη και ψευδώνυμη έκφραση είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα και βαθιά ριζωμένη πρακτική ταυτόσημη με την ελευθερία στο διαδίκτυο. Πίσω από την απόπειρα φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο κρύβεται η πολιτική συρρίκνωσης μέχρι τελικής κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων που απομένουν στη χώρα μας. Καλούμε σε συντονισμένη, πολύπλευρη δράση για την αποτροπή οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας επηρεάζει την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο.

  • Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, 20.00 – Ραδιόφασμα : Ελεύθερο και Κοινωνικό Αγαθό – Hackerspace, Αμπατιέλου 11, Άνω Πατήσια (στ. ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος).

Ραδιόφασμα : Ελεύθερο και Κοινωνικό Αγαθό

Αντί της άκρατης ιδιωτικοποίησης και μονοπώλησης του ραδιοφάσματος από ισχυρά συμφέροντα διεκδικούμε την απελευθέρωση φασματικών ζωνών και την απόδοσή τους σε ελεύθερη κοινωνική χρήση. Έτσι, πολίτες, ενώσεις, σωματεία, φορείς του δημοσίου και Πανεπιστήμια θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις συχνότητες αυτές για την ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ασύρματης επικοινωνίας χωρίς την προηγούμενη λήψη άδειας από κάποια εντεταλμένη αρχή, υπό την προϋπόθεση ότι ο τερματικός τους εξοπλισμός θα πληρεί ορισθείσες τεχνολογικά ουδέτερες προδιαγραφές, που θα προστατεύουν την υγεία των πολιτών και θα εγγυώνται την αποφυγή παρεμβολών.

  • Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, 19.00 – 21.00 – Επιτήρηση & Εργασία – Νοσότρος, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια.

Επιτήρηση & Εργασία

Η χρήση τεχνολογιών επιτήρησης στους χώρους εργασίας είναι άμεση αντανάκλαση του εξουσιαστικού αυτού χαρακτήρα των εργασιακών σχέσεων. Στη χώρα μας τέτοιας μορφής επιτήρηση στην εργασία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, οι οποίες εμπλουτίζονται συνεχώς. Ζητούμενο είναι να παλέψουμε συλλογικά, ώστε κανείς εργαζόμενος και πουθενά να μην καθίσταται αντικείμενο επιτήρησης και κάθε εργοδότης, που προβαίνει σε τέτοιες πρακτικές, να δέχεται τις συνέπειες των πράξεών του αυτών.

  • Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, 19.00 – 21.00 – Ανοιχτή Συζήτηση της Πρωτοβουλίας για την Απελευθέρωση του Αρχείου της ΕΡΤ – Νομική Σχολή (Αίθουσα 3, Είσοδος από Σίνα).Διαβάστε το κείμενο αρχών του dln.gr

Ανοιχτή Συζήτηση της Πρωτοβουλίας για την Απελευθέρωση του Αρχείου της ΕΡΤ

Η Πρωτοβουλία για την Απελευθέρωση του Αρχείου της ΕΡΤ (setitfree.gr) διεκδικεί την απόδοση του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης σε ελεύθερη κοινωνική χρήση με σκοπό την προαγωγή της καινοτομίας και της συλλογικής δημιουργικότητας.»

H Πρωτοβουλία για την Απελευθέρωση του Αρχείου της ΕΡΤ αναγνωρίζει ότι η ψηφιοποίηση, η διάσωση και η προβολή στο κοινό, του περιεχομένου του αρχείου, αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικότατο και αξιέπαινο έργο. Ωστόσο δύο κυρίως προβλήματα έχουν ανακύψει από τις επιλογές της διοίκησης της ΕΡΤ: 1) Το αρχείο διατίθεται ως αποκλειστική ιδιοκτησία της κρατικής εταιρείας 2) Το αρχείο ψηφιοποιείται με κλειστά, ιδιόκτητα πρότυπα ψηφιοποίησης.

Εσύ, τι ξέρεις για την ACTA; από το Κίνημα Κατοίκων Ψυρρή

Δείτε ένα βίντεο στο οποίο το La Quadrature du Net εξηγεί τους λόγους που ζητά να σταματήσει εδώ η υιοθέτηση της συνθήκης ΑCTA

Επίσης, από το dln.gr μαθαίνουμε και για την δράση από το Κίνημα Κατοίκων Ψυρρή, οι οποίοι
διοργανώνουν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στο θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, στις 7 το απόγευμα, ενημέρωση-συζήτηση για την ACTA με παράλληλο ψηφιακό ανταλλακτικό παζάρι. Όποιοι επιθυμούν ας φέρουν μαζί τους στικάκια , CD , DVD με ταινίες, μουσική κ.τλ για ανταλλαγή.

Θα σερβίρεται κρασί.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024