Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
The Pirate Bay: Αποχαιρετήστε τα torrent, καλωσορίστε τα magnet link

The Pirate Bay: Αποχαιρετήστε τα torrent, καλωσορίστε τα magnet link

Η 29η Φεβρουαρίου θα σηματοδοτήσει το τέλος της διάθεσης αρχείων-ευρετήρια .torrent από το σάιτ-σύμβολο του ελεύθερου διαμοιρασμού αρχείου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι Τo Λιμάνι των Πειρατών θα κλείσει. Αντίθετα, το Pirate Bay θωρακίζεται απαλλάσσοντας τις μαρίνες του από τα βαρίδια που θα βούλιαζαν τα καράβια του.

Το Pirate Bay έχει ανακοινώσει ήδη από τις 13 Ιανουαρίου ότι στις 29 Φεβρουαρίου 2012 θα διαγράψει όλα τα αρχεία .torrent για περιεχόμενο που μοιράζονται περισσότεροι από 10 άνθρωποι.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το thepiratebay, που άραξε σχετικά πρόσφατα σε σουηδικά νερά (domain .se), δεν θα είχε καμία πληροφορία καταλόγου να μοιράσει -τουλάχιστον για δημοφιλές περιεχόμενο-, εάν η τεχνολογία δεν άφηνε έναν ακόμα άσο στο μανίκι του. Μάλιστα, η τεχνολογία που διαδέχεται τα .torrent δεν είναι καν νέα. Αναφέρεται στα λεγόμενα magnet link και υπάρχει ήδη από το 2005, αν και τα προγράμματα για το μοίρασμα των torrent καθυστέρησαν να τα υποστηρίξουν.

Αυτό που θα δουν οι επισκέπτες του δημοφιλούς Pirate Bay να αλλάζει είναι αναμενόμενο: το download δεν θα ξεκινά από ένα αρχείο .torrent αλλά από ένα magnet link (ένα απλό αρχείο κειμένου με εμπλουτισμένα link με παραμέτρους όπως το μοναδικό αναγνωριστικό του αιτούμενου αρχείου, το όνομά του, λέξεις-κλειδιά κ.ά.), το οποίο θα αναλαμβάνει να κατεβάσει το .torrent από τους ίδιους τους χρήστες και όχι από έναν κεντρικό διακομιστή του Pirate Bay. Οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν .torrent τα οποία το Pirate Bay θα μετατρέπει σε magnet link.

Το magnet link είναι μοναδικό για κάθε αρχείο και αποτελεί την ταυτότητά του, με βάση όχι τη θέση του, αλλά το περιεχόμενό του, όπως συμβαίνει με τον αριθμό ISBN για τα βιβλία (και συγκεκριμένα από την μοναδική τιμή που του αποδίδεται μέσω κρυπτογράφησης -hash value). Μάλιστα, magnet link μπορούν να μοιράζονται μέσω e-mail με ένα απλό copy-paste, χωρίς την ανάγκη διαδικτυακών υπηρεσιών. Βέβαια, το πρόγραμμα του χρήστη αναλαμβάνει να βρει το μοναδικό αυτό αρχείο, καθώς πρέπει να το αναζητήσει, αφού το magnet link δεν αποκαλύπτει τη θέση του. Η αναζήτηση της πρώτης διεύθυνσης IP γίνεται επίσης αποκεντρωμένα, με τη χρήση της μεθόδου DHΤ.

Το γεγονός ότι το Pirate Bay απαλλάσσεται από τα αρχεία .torrent που φανέρωναν ποιος μοιράζεται, ποιο τμήμα του επιθυμητού αρχείου (αν και δεν στέγαζε το ίδιο το περιεχόμενο προς διαμοιρασμό, το οποίο συνέχιζε να βρίσκεται στους δίσκους των χρηστών) το καθιστούν λιγότερο ευάλωτο στις απειλές για συνδρομή στην πειρατεία υλικού που καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα -οι χρήστες δεν κατεβάζουν αρχεία για να βρουν περιεχόμενο, το σάιτ καθίσταται απλώς μια μηχανή αναζήτησης.

Επιπλέον, το απαιτούμενο εύρος ζώνης για να εξυπηρετηθούν εκατομμύρια χρήστες μειώνεται δραστικά, αφού η διαρκώς ανανεούμενη λίστα magnet link δεν είναι «βαριά». Επιπλέον, καθιστά το σάιτ κυριολεκτικά μεταφέρσιμο σε ένα στικ USB και το ανέβασμά του σε νέες τοποθεσίες στον Παγκόσμιο Ιστό πανεύκολη.

All is Fine: Το Pirate Bay, 90ΜΒ σε ένα USB stick

Ήδη, μετά την είδηση του Ιανουαρίου, έχουν γραφεί οι απαιτούμενες γραμμές κώδικα, ένα μικρό script σε PERL- με τις οποίες μπορεί κανείς να αντλήσει το σύνολο του περιεχομένου του Pirate Bay. Το αρχείο-αντίγραφο του Pirate Bay έχει μέγεθος υπό μορφή συμπιεσμένου αρχείου .zip μόλις 90ΜΒ (και αποσυμπιεσμένο περί τα 184ΜΒ) και περιέχει πληροφορία για περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αρχεία torrent. Βεβαίως, το αρχείο αυτό δεν είναι παρά ένα αρχείο κειμένου και χρειάζεται έναν τόσο καλό μηχανισμό αναζήτησης, όσο αυτό του Pirate Bay.

Πάντως, το μήνυμα που στέλνει το Pirate Bay είναι ότι είναι εδώ για να μείνει, με ή χωρίς torrent.

Ανθή Παναγιωτάκη

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024