Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Microsoft Windows Phone 7.5 Apps Hackathon

Microsoft Windows Phone 7.5 Apps Hackathon

Επί δύο ημέρες... ξημεροβραδιάστηκαν στα ανακαινισμένα γραφεία της Microsoft Ελλάς στο Μαρούσι περισσότεροι από 100 developer από πολλές ελληνικές πόλεις με τα απαραίτητα εργαλεία δουλειάς: πίτσα, αναψυκτικά, μουσική από τον djsolid, notebook και βαλιτσάκια που ξεχείλιζαν API. Με ιδιαίτερη χαρά μάθαμε ότι η ομάδα από το τμήμα πληροφορικής του ΔΟΛ πήρε την πρώτη θέση με την εφαρμογή Forwaud που... γεμίζει ήχους τον πλανήτη.

Επί δύο ημέρες… ξημεροβραδιάστηκαν στα ανακαινισμένα γραφεία της Microsoft Ελλάς στο Μαρούσι περισσότεροι από 100 developer από πολλές ελληνικές πόλεις με τα απαραίτητα εργαλεία δουλειάς: πίτσα, αναψυκτικά, μουσική από τον djsolid, notebook και βαλιτσάκια που ξεχείλιζαν API.

H Microsoft Ελλάς διοργάνωσε το διαγωνισμό Hackathon, για την ανάπτυξη εφαρμογών στα Windows Phone 7.5, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με ενημερωτικά σεμινάρια με αντικείμενο την ανάπτυξη εφαρμογών. Παράλληλα, οι προγραμματιστές ανέπτυσσαν, μεμονωμένα ή σε ομάδες, μια εφαρμογή την οποία το Σάββατο το απόγευμα θα παρουσίαζαν μέσα σε δύο μόλις λεπτά ενώπιον πενταμελούς επιτροπής που απαρτιζόταν από στελέχη της Microsoft Ελλάς και της Nokia (η οποία προσέφερε ως έπαθλο το πρώτο smartphone Nokia με Windows Phone 7.5, το Nokia Lumia 800 στους νικητές). Από το Hackathon αναδείχτηκαν έξι εφαρμογές, με τρία κριτήρια, με τα δύο πρώτα ισοδύναμα: την πρωτοτυπία, δηλαδή τον καινοτόμο χαρακτήρα της εφαρμογής και την δυνητική επίδραση ή απήχησή της σε μεγάλο αριθμό χρηστών, την σχεδίαση ή τεχνική υλοποίηση και τέλος την μεθοδολογία προώθησης της εφαρμογής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βασικές γενικές παρουσιάσεις και συνεχίστηκε με επιλεγμένες παρουσιάσεις σε εξειδικευμένα θέματα σχετικά με την ανάπτυξη στο περιβάλλον Windows Phone 7.5.

Οι παρουσιάσεις καθοδηγούσαν τους developer στην ανάπτυξη επιτυχημένων εμπορικά εφαρμογών, μεταδίδοντας την εμπειρία των ειδικών στο σχεδιασμό και την λειτουργικότητα που πρέπει να έχει μια εφαρμογή Windows Phone 7.5.

Οι συμμετέχοντες προγραμματιστές μπορούσαν να παρακολουθούν τις παρουσιάσεις ή να δουλεύουν στις εφαρμογές τους. Με αυτότον τρόπο, η εμπειρία των ειδικών περνούσε στην εκκολαπτόμενη εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα.

Ο Δημήτρης Γκανάτσιος παρουσίασε το event και μαζί με τους «ανεκτίμητους» MVP και MSP στις τεχνικές παρουσιάσεις (Γιάννης Παναγόπουλος, Μάνος Κελαϊδίτης, Δημήτρης Γκανάτσιος, Βάγγος Πτερνέας, Γιώργος Καπνιάς, Κώστας Πάντος, Γιάννης Κατσιώτης, Ηλίας Μαρκέλης, Μαρία Νασιώτη). Η Ισαβέλλα Μπενέκου βοήθησε τους προγραμματιστές με χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το user interface και τα γραφικά σε Windows Phone και η Τζίνα Τιριακίδου είχε μεγάλη συνεισφορά στην επιτυχία των εφαρμογών.

Forwaud: Ένας πλανήτης με ήχους

Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο για το tech.in.gr, καθώς η ομάδα των μηχανικών λογισμικού του τμήματος πληροφορικής του ΔΟΛ, και δη, ο Μάριος Φύτρος (στον προγραμματισμό), ο Ανδρέας Νικολάου (που είχε την έμπνευση και την επιμέλεια της εφαρμογής) και ο Χάρης Τρουβάς (που ανέλαβε την επιμέλεια των γραφικών) κατέλαβε την πρώτη θέση. Όπως μας είπαν, «μουσική, φαγητό, ποτά έκαναν την ανάπτυξη πραγματική διασκέδαση!»

Η εφαρμογή τους ονομάζεται Forwaud και η ιδέα πίσω από αυτήν ήταν να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες smartphone με Windows να ηχογραφούν τη φωνή τους, ή/και ήχους και μουσική από τον περιβάλλοντα χώρο και να μοιράζονται την ηχογράφηση με φίλους στα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης ή στο κοινωνικό δίκτυο των χρηστών του Forwaud. Μάλιστα, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν την κάμερα για να επισύναψουν μια φωτογραφία στην ηχογράφηση αλλά και πληροφορίες θέσης. Το αποτέλεσμα μπορεί να δημοσιευτεί άμεσα στον τοίχο του χρήστη στο Facebook, στον τοίχο φίλου του στο Facebook, στο δίκτυο του Forwaud ή τοπικά στο τηλέφωνο προς αποστολή αργότερα.

Σύμφωνα με την περιγραφή τους, με το Forwaud

«Ηχογράφησε την φωνή σου, ήχο και μουσική και μοιράσου την με τους φίλους σου! Όλοι έχουν ήχους για να μοιραστούν. Με ένα απλό κλικ μπορείς να μοιραστείς τον δικό σου με την προσθήκη του Map location και με την δυνατότητα προσθήκης φωτογραφίας!

  • For musicians

Εκμεταλλεύεται την πολύ καλή ποιότητα ηχογράφησης που παρέχει η νέα γενιά κινητών και είναι ιδανική εφαρμογή για καταγραφή guitar riffs , power solos και άλλων μουσικών εμπνεύσεων!

  • Sound Share

Μοιράσου την ηχητική σου εμπειρία με τους φίλους σου μέσα από το κοινωνικά δίκτυα αλλά και μέσα από το forwaud social network. Τώρα η συναυλία του αγαπημένου σου συγκροτήματος ή μια τρελή βραδιά σε ένα club με τον αγαπημένο σου DJ θα μείνει αξέχαστη και θα μπορείς να τη μοιραστείς και με τους φίλους σου!

  • Local storage

Αποθήκευσε τις ηχογραφήσεις τοπικά στο κινητό σου με την προσθήκη σημείου του χάρτη αλλά και με φωτογραφία που μπορείς να τραβήξεις με την κάμερα του κινητού. Αργότερα μπορείς να αποφασίσεις και να μοιραστείς την ηχητική σου εμπειρία με τους φίλους σου!

  • My sound Map

Απεικόνιση πάνω στο χάρτη όλων των σημείων που έχουν γίνει οι ηχογραφήσεις και εμφάνιση των σχετικών φωτογραφιών. Απεικόνιση πάνω στο χάρτη όλων των ηχογραφήσεων που έχουν κάνει οι φίλοι σου από τα κοινωνικά δίκτυα.

Τη δεύτερη θέση στο Hackathon πήρε το BabyBoom, μια app που έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιγραφή:

«Όλοι ξέρετε πόσο σημαντκό είναι το logging και το documentation στις εφαρμογές. Αντίστοιχα λοιπόν και όταν κάνετε μωράκια θα χρειάζεται να καταγράφετε όλα τα συμβάντα του μωρού σας ώστε να μπορείτε να κάντε debugging το κλάμα του μωρού σας, να έχετε garbage collection των pampers ή monitoring της θερμοκρασίας του αγαπημένου σας απόγονου. Με το BabyBoom θα τηρείτε αναλυτικά αρχεία για τα σημαντικότερα συμβάντα του μωρού όπως το φαγητό, το κλάμα, τα μπάνια, τις αρρώστιες, το βάρος και πολλά ακόμη. Γραφήματα και εξαγωγή των δεδομένων επίσης θα είναι διαθέσιμα για να τα ανταλλάξετε με άλλους χρήστες που διαθέτουν την εφαρμογή ή με τη γιατρό σας».

Ευχάριστη έκπληξη χαρακτηρίστηκε η συμμετοχή πολλών game developer στο Hackathon. Την τρίτη θέση πήρε μια εφαρμογή με την οποία το έξυπνο κινητό τηλέφωνό σας θα… ζουλάει τομάτες με το Squeezy The Tomato:

«Προσπάθησε να ζουλήξεις όσες περισσότερες τομάτες μπορείς για να μπορέσεις να γεμίσεις το ποτήρι με τοματοχυμό! Πρόσεξε όμως τις σάπιες τομάτες! Δεν πρέπει να ζουλήξεις αυτές!»

Την τέταρτη θέση πήρε η εφαρμογή Maya Render, για τον απομακρυσμένο έλεγχο του Maya 3D με χρήση ενός Windows Phone. Η ιδέα είναι να δώσει την δυνατότητα στον animator να μπορεί
να παρακολουθήσει το rendering process από την εφαρμογή Autodesk Maya real time από το κινητό του.

Στην πέμπτη θέση βρέθηκε το Athens Life: Στόχος της εφαρμογής είναι να ενημερώσει τους χρήστες της για τα όλα τα event (μουσικά/συναυλίες/εκδηλώσεις) που γίνονται στην Αθήνα. Ο χρήστης, μπορεί να ενημερωθεί τόσο για τα σημερινά events (ενότητα tonight) όσο και για τα επερχόμενα (ενότητα upcoming), να δει στο χάρτη πού γίνεται το κάθε event, και να πάρει πληροφορίες για το πώς θα πάει εκεί.

Την έκτη θέση πήρε το 9 months: Το «9 months» είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός – ατζέντα για την εγκυμοσύνη. Υπολογίζει την πιθανή ημερομηνία τοκετού της εγκύου, της υπενθυμίζει να κλείσει ραντεβού για τις απαραίτητες εξετάσεις και καταγράφει την πορεία του βάρους και της αρτηριακής πίεσης μέσω διαγραμμάτων. Παράλληλα, το «9 months» παρέχει πληροφορίες για την εξέλιξη του εμβρύου, την διατροφή, την υγιεινή, την άσκηση και ό,τι άλλο σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Τέλος, με κλήρωση επιλέχτηκε (list.OrderBy(x=>Guid.NewGuid()) για όσους ήταν παρόντες) η εφαρμογή iWant: Η εφαρμογή iWant έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει τους οδηγούς στην ανεύρεση σημείων ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την Ελλάδα, ιδιαίτεραότανβρίσκονται σε περιοχές πουμπορεί να μην γνωρίζουν καλά. Αρκετές φορές θα έχει συμβεί να χρειαζόμαστε βενζίνη ή κάποια χρήματα από τράπεζα και να βρισκόμαστε σε περιοχή που δεν γνωρίζουμε το πλησιέστερο σημείο. Αυτό έρχεται να λύσει η συγκεκριμένη εφαρμογή με επιπλέον δυνατότητες όπως να μας καθοδηγήσει σε αυτό το σημείο μέσω του ενσωματωμένου GPS, καθώς και να μας δείξει για παράδειγμα το πλησιέστερο βενζινάδικο με την χαμηλότερη τιμή βενζίνης, ή τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία ή Φαρμακεία. Μίαεπιπλέον δυνατότητατου προγράμματος είναι στο live hub του Start Menu να δείχνει την κίνηση στους δρόμους ή τυχόν μποτιλιαρίσματα προς αποφυγή τους από τον οδηγό που χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

  • Οι εφαρμογές που διακρίθηκαν θα ανέβουν στο Marketplace όταν ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξή τους και οι καλύτερες θα τύχουν ιδιαίτερης προβολής, μέσα από την ενότητα των επιλεγμένων εφαρμογών στο Marketplace.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024