Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εννέα συλλήψεις για εξαπάτηση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας

Εννέα συλλήψεις για εξαπάτηση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας

Περισσότερα από 11 χιλιάδες smartphone που θα τους απέφεραν περισσότερα από 3,64 εκατομμύρια ευρώ διοχέτευε στην ελληνική αγορά κύκλωμα κακοποιών. Η 41χρονη αρχηγός του κυκλώματος, υπάλληλος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ζημιώθηκε, υπέβαλλε παραγγελίες εξ ονόματος εταιρικών πελατών για συσκευές με εικονική επιδότηση 100% και τις έστελνε σε μέλη της οργάνωσης.

Περισσότερα από 11 χιλιάδες smartphone που θα τους απέφεραν περισσότερα από 3,64 εκατομμύρια ευρώ διοχέτευε στην ελληνική αγορά κύκλωμα κακοποιών. Η 41χρονη αρχηγός του κυκλώματος, υπάλληλος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ζημιώθηκε, υπέβαλλε παραγγελίες εξ ονόματος εταιρικών πελατών για συσκευές με εικονική επιδότηση 100% και τις έστελνε σε μέλη της οργάνωσης.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε επί δύο τουλάχιστον χρόνια στην ελληνική αγορά, αναφέρει η αστυνομία, κατά τα οποία διατέθηκαν παράνομα 11.261 smartphone σε δήθεν συμβεβλημένα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας.

Συνελήφθησαν εννέα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον δέκα άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και μία 41χρονη ημεδαπή, υπάλληλος της εταιρείας, που φέρεται να είναι το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης. Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι 41χρονη υπάλληλος της εταιρίας, συγκρότησε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εξαπάτηση της εταιρείας, έχοντας η ίδια ηγετικό ρόλο.

Όπως εξηγεί η ελληνική αστυνομία, η υπάλληλος εκμεταλλευόμενη τη θέση της στην εταιρεία, «αλίευε» προσωπικά δεδομένα υπαρκτών μεν εταιρικών πελατών, οι οποίοι όμως ήταν ανενεργοί ή δεν δικαιούνταν επιδότηση, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη πολιτική της εταιρείας. Στις περιπτώσεις αυτές, καταχωρούσε ηλεκτρονικά εικονικές παραγγελίες τηλεφωνικών συσκευών, υψηλής αγοραστικής αξίας, τεχνολογίας και εμπορευσιμότητας (smartphone), με επιδότηση ίση με το 100% της αξίας της συσκευής.

Στη συνέχεια, κατεύθυνε την παράδοση των συσκευών προς τα μέλη της οργάνωσης, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται (ή εργάζονταν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα) ή διατηρούν καταστήματα πώλησης ειδών τηλεφωνίας, με αντίστοιχες ιστοσελίδες, στις οποίες διαφημίζονται και διατίθενται προς πώληση τέτοιες συσκευές.

Με τη μέθοδο αυτή διοχετεύθηκαν παράνομα στην αγορά 11.261 συσκευές κινητών τηλεφώνων, μέσω καταστημάτων στην Αττική, τη Ρόδο και την Κρήτη, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε στην εταιρία ανέρχεται τουλάχιστον στα 3.640.000 ευρώ, χωρίς να προσμετράται το ποσό που αναλογεί στο Φ.Π.Α., μέρος του οποίου είναι και έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση, που έγινε στις 29 Φεβρουαρίου 2012 στις περιοχές αυτές, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών και σε οικίες ατόμων που εμπλέκονται, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 50 συσκευές κινητών τηλεφώνων που αποτελούν προϊόν απάτης σε βάρος της εταιρείας, εκατοντάδες τιμολόγια διακίνησης των επίμαχων συσκευών αλλά και δύο πιστόλια και 710.000 ευρώ περίπου σε μετρητά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Οι κατηγορίες, που βαρύνουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι, κατά περίπτωση, κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν στα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και απάτης με υπολογιστή, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της τοκογλυφίας, της παραβίασης των διατάξεων για τα προσωπικά δεδομένα καθώς και των διατάξεων για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024