Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Yahoo εναντίον Facebook | Μήνυση για πατέντες πριν την είσοδο στο χρηματιστήριο

Yahoo εναντίον Facebook | Μήνυση για πατέντες πριν την είσοδο στο χρηματιστήριο

Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορήθηκε το Facebook ότι το Yahoo το μηνύει γιατί, όπως υποστηρίζει, το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης εκμεταλλεύεται μεθόδους και συστήματα για την προώθηση διαφημίσεων στο Διαδίκτυο που αποτελούν κατοχυρωμένες πατέντες της πάλαι ποτέ ισχυρής πύλης στο Διαδίκτυο.

Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορήθηκε το Facebook ότι το Yahoo το μηνύει. Έμαθε πως, η γνωστή πύλη του Διαδικτύου επιζητά να της εκδικαστεί αποζημίωση με την κατηγορία ότι το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης εκμεταλλεύεται δικές της κατοχυρωμένες μεθόδους και συστήματα για την προώθηση διαφημίσεων στο Διαδίκτυο.

Η απάντηση από το Facebook ήταν περιεκτική: «Είναι λυπηρό που η Yahoo, ένας συνεργάτης του Facebook επί σειρά ετών, που έχει επωφεληθεί ουσιαστικά από την συνεργασία αυτή, αποφασίσει να στραφεί σε δικαστικές διαμάχες».

H Yahoo είχε επιδιώξει συμφωνία ώστε να εισπράττει δικαιώματα από την χορήγηση αδειών για τις επίμαχες πατέντες. Εντούτοις διαπίστωσε ότι «δυστυχώς, το θέμα με το Facebook παραμένει άλυτο, και ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε αποζημίωση από ομοσπονδιακό δικαστήριο» και προσθέτει ότι, άλλες επιχειρήσεις έχουν ήδη συνάψει σχετικές συμφωνίες.

Η σχετική μήνυση υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια.

Δεδομένου ότι επίκειται η είσοδος του Facebook στο χρηματιστήριο, το γνωστό ως IPO, με εκτιμήσεις για την χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης να ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, οι μηνύσεις είναι το τελευταίο που θέλει η εταιρεία.

Εξάλλου, στο επίσημο έγγραφο που υποβλήθηκε σχετικά με το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές αναφέρονται και οι ενδεχόμενες μηνύσεις. Ως διαδικτυακή επιχείρηση, το Facebook εμπλέκεται ήδη σε δικαστικές διαμάχες για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων, πατέντες ή άλλα θέματα, «συχνά με οντότητες που κάνουν τις μηνύσεις για να εξασφαλίσουν κερδοφόρους διακανονισμούς». Το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί, ιδιαίτερα μάλιστα, μετά την αρχική δημόσια προσφορά.

Στην μυνητήρια αναφορά, η Yahoo Inc. υποστηρίζει ότι το Facebook είχε θεωρηθεί ένα από τα σάιτ που αποδίδουν τα χειρότερα στη διαφήμιση, πριν υιοθετήσει τις ιδέες του Yahoo.

Από την αίτηση εισόδου στο χρηματιστήριο έγινε γνωστό ότι τα έσοδα του Facebook πράγματι αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αφού εκτινάχθηκαν από 777 εκατομμύρια το 2009 στα 3,7 δισεκατομμύρια το 2011. Τα κέρδη αυξήθηκαν με ανάλογη ταχύτητα, από τα 122 εκατ. το 2009 στα 668 εκατ. πέρυσι.

Μόνο δύο από τις δέκα πατέντες που αποτελούν το μήλον της έριδος αφορούν σε διαφήμιση μέσω κοινωνικών δικτύων. Οι περισσότερες αφορούν την διαφήμιση στο Διαδίκτυο, μεταξύ των οποίων, η αποτροπη του λεγόμενου click fraud, καθώς και τεχνολογία για την προβολή διαφημίσεων σύμφωνα με τις «προτιμήσεις» του χρήστη διατηρώντας το απόρρητο της ταυτότητάς του.

Μια κλασσική μέθοδος υπεράσπισης εταιρειών που γίνονται στόχος τέτοιων αξιώσεων είναι η επίθεση, δηλαδή απαντούν ομοίως με μηνύσεις για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, το Yahoo έχει χιλιάδες (3.300 αναφέρει το Reuters), όταν το Facebook μόλις 160.

Πάντως, παρά τα προβλήματα που είναι φανερό ότι αντιμετωπίζει η Yahoo, μια από τις ιστορικές επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο, δεν έχει επαναλάβει την πρακτική των μηνύσεων για πατέντες. Τα τελευταία χρόνια, η Yahoo βλέπει τα έσοδά της να συρρικνώνονται, όταν Facebook και Google θριαμβεύουν. Τον Ιανουάριο 2012, ορίστηκε νέος διευθύνοντας σύμβουλος ο Σκοτ Τόμσον, τέως πρόεδρος της υπηρεσίας διαδικτυακών πληρωμών PayPal, ο οποίος αντικετατέστησε την Κάρολ Μπαρτζ που προερχόταν από της Autodesk.

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024