Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκινά η έκθεση για το Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ξεκινά η έκθεση για το Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» είναι η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στις 5 Απριλίου. Στην έκθεση που θα διαρκέσει έναν χρόνο παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των αρχαιοτήτων που ανασύρθηκε από το βυθό των Αντικυθήρων κατά τα έτη 1900-1901 και 1976.

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» είναι η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στις 5 Απριλίου. Στην έκθεση που θα διαρκέσει έναν χρόνο παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των αρχαιοτήτων που ανασύρθηκε από το βυθό των Αντικυθήρων κατά τα έτη 1900-1901 και 1976.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, εντυπωσιακή είναι και η παρουσία του πολύτιμου «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εμπλουτίζει τις γνώσεις μας στην αρχαία ελληνική τεχνολογία και αστρονομία.

  • Όπως θα διαβάσετε στον δικτυακό τόπο του Μουσείου, η εύρεση του Μηχανισμού, ανάμεσα στα άλλα αντικείμενα του φορτίου του πλοίου που ναυάγησε στα Αντικύθηρα, προσδίδει στο ναυάγιο μοναδικότητα και απαράμιλλη σπουδαιότητα. Σώζονται 7 μεγάλα θραύσματα (Α-G) και 75 μικρότερα σπαράγματα (1-75). Η ακριβής θέση τους και η αρχική δομή του Μηχανισμού αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας. Περιελάμβανε τουλάχιστον 30 οδοντωτούς τροχούς καθώς επίσης κλίμακες, άξονες και δείκτες. Οι ελληνικές, αστρονομικού περιεχομένου επιγραφές στην επιφάνεια του Μηχανισμού αναφέρονται σε αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς, ενώ οι επιγραφές στις μεταλλικές πλάκες, που τον προστάτευαν, αφορούν στις οδηγίες χρήσεις του οργάνου. Ο Μηχανισμός προστατευόταν από ξύλινο πλαίσιο, που έφερε από μια ορειχάλκινη πλάκα στην πρόσθια και στην οπίσθια όψη.
  • Είναι ο αρχαιότερος πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Επίσης, χρησιμοποιούταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων, τα Νέμεα και τα Ίσθμια στην Κόρινθο, τα Πύθια στους Δελφούς, τα Νάια στη Δωδώνη και τα Ολύμπια στην Ολυμπία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα υπάρξει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους, με τη μορφή διαδικτυακού διαγωνισμού, το οποίο θα εστιάζει στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων και τις λειτουργίες του και θα συνδυάζει γνώσεις από την Αστρονομία και τη Μηχανική. Επίσης θα διανέμεται ειδικό έντυπο που αναλύει τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων και θα προβάλλει τα τεχνολογικά επιτεύγματα Ελλήνων, τα οποία έγιναν γνωστά λόγω του ναυαγίου. Στην έκθεση θα λειτουργεί Internet Corner για τη δωρεάν πλοήγηση των επισκεπτών.
{{{ moto }}}
Τη νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» στηρίζουν ο ΟΤΕ και η COSMOTE, στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεών τους για την προβολή και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου για την Έκθεση, πραγματοποιήθηκε απομακρυσμένη σύνδεση που παρείχε ο ΟΤΕ με απογόνους των αλιευτών-σφουγγαράδων στη Σύμη, που αφηγήθηκαν εμπειρίες των προγόνων τους, στην προσπάθεια ανέλκυσης των ευρημάτων του ναυαγίου.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

inbox
today

Τα θέματα της επικαιρότητας που θα σε απασχολήσουν σήμερα

Sports in

Spotlight

Life Scene

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024