Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τριάντα χρόνια Spectrum

Τριάντα χρόνια Spectrum

Την γιορτή του Αγίου Γεωργίου και την επέτειο 30 χρόνων από την κυκλοφορία του θρυλικού ZX Spectrum θυμίζει στους Βρετανούς η Google με ένα Google Doodle που θυμίζει κάτι που συνδυάζει και τα δύο.

Την γιορτή του Αγίου Γεωργίου και την επέτειο 30 χρόνων από την κυκλοφορία του θρυλικού ZX Spectrum θυμίζει στους Βρετανούς η Google με ένα Google Doodle στο google.co.uk, που θυμίζει κάτι και από τις δύο γιορτές: Τον Άγιο Γεώργιο έφιππο, να σκοτώνει τον Διάβολο σε γραφικά Spectrum.

Κυκλοφόρησε το 1982 στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν ο πρώτος έγχρωμος Spectrum που έγινε ο οικιακός υπολογιστής πολλών οικογενειών, ιδιαίτερα στην χώρα όπου κατασκευάστηκε, την Μεγάλη Βρετανία, από την Sinclair Research Ltd.

Ο λόγος για τον ZX Spectrum που κλείνει σήμερα 30 χρόνια, επέτειο που τίμησε η Google με ένα από τα έξυπνα Google Doodle της.

Ο 8μπιτος ZX Spectrum ξεχώριζε από τα ελαστικά πλήκτρα του και το ουράνιο τόξο στο πλάι του. Κυκλοφόρησε με 16ΚΒ RAM, είχε επεξεργαστή έναν Z80 χρονισμένο στα 3,5MHz, δεχόταν κασέτες και πουλιόταν στις 125 λίρες ή 175 λίρες με 48ΚΒ μνήμη. To εντυπωσιακό με αυτόν τον Spectrum ήταν ο αριθμός των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν γύρω του, παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός από τον «αμερικάνικο» Commodore 64 και τον Amstrad ήταν μεγάλος. Υπολογίζεται ότι κυκλοφόρησαν 23.000 εφαρμογές για τον ZX Spectrum. Τον ακολούθησαν δύο μοντέλα (ZX Spectrum+ και ZX Spectrum 128) μέχρι που εξαγοράστηκε από την Amstrad.

Επίσημα, η κυκλοφορία του διακόπηκε το 1988, εντούτοις διατηρεί μεγάλη βάση θαυμαστών με εξέχουσα αυτή του World of Spectrum, όπου τρέχουν διάφορα πρότζεκτ για τη διάσωση τίτλων, περιοδικών και βιβλίων σε όλες τις χώρες και σε όλες τις γλώσσες όπου κυκλοφόρησε οτιδήποτε σχετικό. Εκδόσεις των εφαρμογών τους για τα σύγχρονα PC και Mac διατίθενται ακόμα.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024