Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
PC «νάνος» στα σκαριά από την Intel

PC «νάνος» στα σκαριά από την Intel

Η Intel κατόρθωσε να συγκεντρώσει σε μια πλακέτα 10x10 εκατοστών δυνατότητες που βρίσκουμε μόνο σε PC «γίγαντες»: η Μονάδα Επόμενης Γενιάς της Intel δέχεται την νεότερη γενιά των επεξεργαστών της με ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας γραφικών και φέρει ταχύτατες εισόδους και εξόδους. Με το NUC η Intel ανταγωνίζεται το μικροσκοπικό Raspberry Pi για τον τίτλο του πλέον μικροσκοπικού PC.

Η Intel κατόρθωσε να συγκεντρώσει σε μια πλακέτα 10×10 εκατοστών δυνατότητες που βρίσκουμε μόνο σε PC «γίγαντες»: η Μονάδα Επόμενης Γενιάς της Intel δέχεται την νεότερη γενιά των επεξεργαστών της Ivy Bridge με ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας γραφικών, έχει ταχύτατες εισόδους και εξόδους (Thunderbolt, HDMI, USB 3.0), δύο θέσεις μνήμης και δύο θύρες mini PCI Express. Με το NUC η Intel ανταγωνίζεται το μικροσκοπικό Raspberry Pi για τον τίτλο του πλέον μικροσκοπικού PC.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Next Unit of Computing της Intel:

  • Διαστάσεις 10x10cm
  • Υποστηριζόμενοι επεξεργαστές Ivy Bridge Core i3/i5
  • Θύρες Thunderbolt, HDMI, και USB 3.0
  • Στην μητρική δύο υποδοχές για μνήμες SO-DIMM (laptop), δύο mini PCIe

Η πλακέτα παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Intel στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα όμως με την Intel προορίζεται για συστήματα παρουσιάσεων και κιόσκια (digital signage).

Μετά την διάθεση του Raspberry Pi, το οποίο εκτός από εξαιρετικά μικρό (8,5×5,5 εκατοστά) είναι και εξαιρετικά οικονομικό (25 δολάρια), το NUC τροφοδότησε την δημιουργική φαντασία όσων ενθουσιάστηκαν με το πρώτο. Κι αυτό, καθώς το Next Unit of Computing της Intel επιτρέπει την αξιοποίηση του οικοσυστήματος των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί για την πλατφόρμα με αρχιτεκτονική x86 και Windows.

Πάντως, η Intel δηλώνει ότι το NUC δεν θα κοστίζει χιλιάδες, ούτε καν εκατοντάδες δολάρια, δεν θα είναι όμως το ίδιο οικονομικό με το Raspberry Pi και θεωρείται ότι θα φτάνει τα 100 δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα στο ExtremeTech.

Διαβάστε στο tech.in.gr:

Σε απόσταση αναπνοής από το ταχυδρομείο βρίσκονται τα πρώτα Raspberry Pi. Ο λιλιπούτειος υπολογιστής των 22 λιρών αξιοποιεί την τηλεόραση ως οθόνη, δέχεται πληκτρολόγιο και μπορεί να εκτελέσει αξιοπρεπώς ότι κάνει ένα «μεγάλο» PC, όπως η επεξεργασία κειμένου και λογιστικών φύλλων. Μπορεί επίσης να παίξει παιχνίδια και να αναπαράγει βίντεο και μάλιστα HD. Βασίζεται σε (τι άλλο;), Linux.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024