Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναβαθμίστηκε το Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων

Αναβαθμίστηκε το Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανακοίνωσε την αναβάθμιση του συστήματος Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων, με το οποίο οι συνδρομητές ADSL αλλά και VDSL μπορούν μεταξύ άλλων να δουν στον χάρτη εάν ο ISP τους εφαρμόζει πρακτικές επιλεκτικών ρυθμίσεων της κίνησης.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανακοίνωσε την αναβάθμιση του συστήματος Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων, με το οποίο οι συνδρομητές ADSL αλλά και VDSL μπορούν μεταξύ άλλων να δουν στον χάρτη εάν ο ISP εφαρμόζει πρακτικές επιλεκτικών ρυθμίσεων της κίνησης.

Ταυτόχρονα, η ανεξάρτητη Αρχή απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους χρήστες να εγγραφούν στο broadbandtest.eett.gr και να συμβάλλουν με την καταγραφή των δεδομένων που αφορούν στην σύνδεσή τους στην δημιουργία του πρώτου ψηφιακού χάρτη ευρυζωνικής κάλυψης της Ελλάδας.

Η νέα έκδοση του ΣΑΠΕΣ προσφέρει βελτιωμένες και πιο φιλικές εφαρμογές για την αξιολόγηση, τη γεωγραφική αποτύπωση και τη σύγκριση της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών σε ADSL, αλλά και VDSL συνδέσεις σταθερής πρόσβασης από τους ίδιους τους χρήστες, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΤΤ.

Με το Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων, η ΕΕΤΤ δηλώνει ότι στοχεύει στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και της διαφάνειας στη σχέση του καταναλωτή με τους παρόχους σταθερής ευρυζωνικότητας.

Ειδικά για τους καταναλωτές, η λειτουργία του Συστήματος προάγει την υπεύθυνη ενημέρωση, την προστασία από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι το ΣΑΠΕΣ είναι διαθέσιμο από την ΕΕΤΤ σε μορφή ανοιχτού κώδικα, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση και προώθησή του, με την ανάπτυξη αντίστοιχων διαδικτυακών εφαρμογών, από ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθότι ορισμένες ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Glasnost: Ελεύθερη ή μορφοποιημένη κίνηση;
Αναλυτικότερα, στα νέα εργαλεία του Συστήματος περιλαμβάνεται το «glasnost», που ελέγχει εάν ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος εφαρμόζει σε συγκεκριμένες εφαρμογές πρακτικές επιλεκτικών ρυθμίσεων στην κίνηση των πακέτων δεδομένων, οι οποίες αποτρέπουν τη βέλτιστη αξιοποίηση της ταχύτητας από τους χρήστες.
Με το Glasnost, μπορεί κάθε συνδρομητής να διαπιστώσει εάν ο ISP του περιορίζει επιλεγμένες υπηρεσίες όπως P2P, video streaming κ.λπ.

M-Lab Notifier: Παρακαλώ, ανανεώστε τις μετρήσεις σας
Πρόσθετο βοηθητικό πρόγραμμα του αναβαθμισμένου ΣΑΠΕΣ, είναι το M-Lab Notifier, το οποίο υπενθυμίζει και διευκολύνει τη συχνή μέτρηση των ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ αξιολογεί διαχρονικά την ποιότητα της σύνδεσης.

Η απόκλιση πραγματικής και θεωρητικής ταχύτητας: ο ρόλος της απόστασης
Ακόμα, με τη νέα έκδοση του ΣΑΠΕΣ, οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν την ταχύτητα που πραγματικά απολαμβάνουν με τη μέγιστη ταχύτητα, που η σύνδεσή τους θεωρητικά μπορεί να υποστηρίξει, ανάλογα με την απόσταση από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.

Το Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων αναπτύχθηκε από την ΕΕΤΤ σε συνεργασία με ερευνητές από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) και ερευνητές της διεθνούς κοινοπραξίας Measurement Lab (M-Lab).

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το http://broadbandtest.eett.gr/

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024