Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαμαρτυρίες για την ACTA το Σάββατο και στην Ελλάδα

Διαμαρτυρίες για την ACTA το Σάββατο και στην Ελλάδα

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καλεί σε διαδήλωση κατά της ACTA στις 7:00 το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιουνίου 2012 στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Η ACTA έχει έναν βασικό σκοπό «να φιμώσει το Internet και να ακυρώσει συνταγματικές ελευθερίες μας», καταγγέλλει το νεοσύστατο κόμμα. Σε ένα μήνα αναμένεται η τελική ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη της «εμπορικής συμφωνίας κατά της παραποίησης» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καλεί σε διαδήλωση κατά της ACTA στις 7:00 το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιουνίου 2012 στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Η ACTA έχει έναν βασικό σκοπό «να φιμώσει το Internet και να ακυρώσει συνταγματικές ελευθερίες μας», καταγγέλλει το νεοσύστατο στην Ελλάδα κόμμα.

Σε ένα μήνα αναμένεται η τελική ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη της «εμπορικής συμφωνίας κατά της παραποίησης» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαδηλώσεις κατά της ACTA έχουν προγραμματιστεί σε εκατοντάδες πόλεις ανά την Ευρώπη την ίδια ημέρα.

«Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 θα αποτελέσει την πανευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην ACTA», γράφουν στο σχετικό κάλεσμα οι διοργανωτές -οργανώσεις για την υπεράσπιση των ψηφιακών ελευθεριών, όπως το Οpen Rights Group, και η ένωση για την προάσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων στην Ευρώπη, EDRI (European Digital Rights, Stop ACTA).

Την 1η Ιουνίου, οι Επιτροπές Βιομηχανίας, Νομικών Θεμάτων και Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν τις γνωμοδοτήσεις τους για την ACTA, που όλες συνιστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρνηθεί τη συγκατάθεσή του. Η αρμόδια Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει στις 21 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η οριστική απόφαση θα ληφθεί στην τελική ψηφοφορία της ολομέλειας για το αν πρέπει ή όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη συμφωνία.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είχε δήλωσε σχετικά: «Η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης, γνωστή και ως ACTA, είναι αμφίβολο αν είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και είναι πιθανό να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις ελευθερίες στο διαδίκτυο, την ελευθερία της έκφρασης καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση σε φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και όπου υπάρχει μεγαλύτερη εξάρτηση από φτηνότερα γενόσημα φάρμακα, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς. Γι’αυτό το λόγο συμμετείχα στις κινητοποιήσεις της ομάδας των Πράσινων τον Φεβρουάριο ενώνοντας τη φωνή μου με αυτή εκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο, και γι’ αυτό το λόγο καλωσορίζω τη θετική έκβαση των ψηφοφοριών. Οι πιέσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελική ψηφοφορία».

Η ευρωβουλευτής των Πειρατών Αmelia Andersdotter, εισηγήτρια επί του θέματος εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων στην Επιτροπή Βιομηχανίας, δήλωσε σχετικά: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε μερικά ακόμη χτυπήματα στην εμπορική συμφωνία ACTA με μια σειρά από αποφάσεις που συστήνουν την οριστική της απόρριψη. Ο επικεφαλής της επιτροπής εμπορίου αναμένεται να εκδώσει την οριστική ετυμηγορία του τον Ιούνιο. Δεδομένου του ειδικού βάρους της δημόσιας και πολιτικής
κατακραυγής για αυτή τη προβληματική συμφωνία, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να αποτελειώσει την ACTA πριν από το καλοκαίρι, με μια τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια κατά της έγκρισης της επικύρωσης.

Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων και την ελευθερία στο Διαδίκτυο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σχετικά με τις δυνητικά εκτεταμένες επιπτώσεις της ACTA στα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία πρόσβασης σε ζωτικά φάρμακα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ACTA θα μπορούσε να μπλοκάρει την πολυπόθητη μεταρρύθμιση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων
της ΕΕ και να οδηγήσει σε μια αδέξια και κατασταλτική επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς σεβασμό σε θεμελιώδη δικαιώματα ή στις ανάγκες των Ευρωπαίων επιχειρηματιών ψηφιακών μέσων.

Η διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν μπορεί να συνεπάγεται μια σαρωτική προσέγγιση. Αντ’ αυτού υπάρχει ανάγκη να αξιολογηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διάφοροι οικονομικοί τομείς και οι διάφορες πτυχές της πνευματικής ιδιοκτησίας, ούτως ώστε να αναπτυχθούν εξατομικευμένες λύσεις για αυτούς τους τομείς.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024