Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νομοσχέδιο υποχρεώνει τους Βρετανούς ISP να τηρούν πολλαπλά στοιχεία επικοινωνιών

Νομοσχέδιο υποχρεώνει τους Βρετανούς ISP να τηρούν πολλαπλά στοιχεία επικοινωνιών

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βρετανική βουλή την Πέμπτη πρόκειται να επιβάλλει στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο να τηρούν και να αποθηκεύουν στοιχεία για την διαδικτυακή επικοινωνία των συνδρομητών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βρετανική βουλή την Πέμπτη πρόκειται να επιβάλλει στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο να τηρούν και να αποθηκεύουν στοιχεία για την διαδικτυακή επικοινωνία των συνδρομητών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Με το επιχείρημα ότι η χρήση του Διαδικτύου ως μέσο επικοινωνίας αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς χωρίς οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνιών, το Υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας καταθέτει νομοσχέδιο που «εκσυγχρονίζει τα εργαλεία τους».

Με το Communications Data Bill υποχρεώνει τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο (μέσω σταθερής ή κινητής σύνδεσης), όταν τους ζητηθεί, να τηρούν και να αποθηκεύουν στοιχεία επικοινωνιών για τους συνδρομητές τους, τα οποία δεν καταγράφουν σήμερα για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Τα στοιχεία επικοινωνίας θα είναι στην διάθεση της αστυνομίας, των υπηρεσιών πληροφοριών, της υπηρεσίας δίωξης οργανωμένου εγκλήματος και της υπηρεσίας Revenue and Customs της Αυτού Μεγαλειότητας (HMRC).

Στοιχεία επικοινωνιών θεωρούνται ο χρόνος και η διάρκεια της επικοινωνίας, ο αριθμός ή η διεύθυνση e-mail του αποστολέα και του παραλήπτη, και ενίοτε, η θέση της συσκευής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία. Δηλαδή, τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ποιος επικοινώνησε με ποιον, πότε, για πόσο και από που, μέσω Διαδικτύου. Πάντως, το περιεχόμενο της επικοινωνίας δεν θεωρείται στοιχείο επικοινωνιών, διευκρινίζει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.

Τα στοιχεία αυτά ήταν πάντοτε διαθέσιμα και αποτελούσαν βασικό όπλο της αστυνομίας για την πάταξη της εγκληματικότητας, αναφέρεται. Εντούτοις, απαιτείται να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία που θα της επιτρέψει να αξιοποιεί τα στοιχεία των σύγχρονων επικοινωνιών. Διαφορετικά, δεν θα εντοπίζονται και δεν θα τιμωρούνται εγκλήματα που διαπράττονται αξιοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας (όπως τα e-mail, το Facebook ή το Twitter).

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 80 εκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας στην Μ.Βρετανία. Ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι χρήστες smartphone, από τους οποίους το 60% το απέκτησαν το περασμένο έτος. Τα δεδομένα που διακινήθηκαν μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 67% το 2010, αποκαλύπτει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ανακοίνωση καταλήγει με ορισμένες διευκρινίσεις για να καταλαγιάσει την αναμενόμενη ανησυχία για την ανεξέλεγκτη παρακολούθηση των επικοινωνιών εκατομμυρίων Βρετανών πολιτών (οι επικριτές του ήδη το αποκαλούν Snoopers’ Charter).

  • Το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση της αστυνομίας στα δεδομένα σχετικά με τις επικοινωνίες του καθενός
  • Δεν παρέχει στην αστυνομία και άλλους την εξουσία για την παρακολούθηση και να ανάγνωση των e-mail, των τηλεφωνημάτων ή τον έλεγχο των λιστών επαφών τους
  • Δεν θα δημιουργηθεί μια ενιαία κυβερνητική βάση δεδομένων που θα περιέχει e-mail και τηλεφωνήματα στην οποία η αστυνομία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα μπορούν να έχουν απεριόριστη και ανεξέλεγκτη πρόσβαση
  • Δεν αποδυναμώνει τις σημερινές εγγυήσεις ή επιταγές για την προστασία των δεδομένων επικοινωνιών
  • Δεν δίνει υπερεξουσίες στις τοπικές αρχές

To νομοσχέδιο είναι διαθέσιμο online (υπό μορφή PDF).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024