Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναφορά Διαφάνειας από το Google για αιτήματα αποκάλυψης στοιχείων χρηστών του

Αναφορά Διαφάνειας από το Google για αιτήματα αποκάλυψης στοιχείων χρηστών του

Λιγότερα από 10 αιτήματα από την ελληνική κυβέρνηση, διαχρονικά, έχει λάβει η Google για την απαλοιφή περιεχομένου από τις υπηρεσίες της, σύμφωνα με την Αναφορά Διαφάνειας της εταιρείας. Όσα υποβλήθηκαν αφορούσαν στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ωστόσο δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενό τους, αφού ένας τόσο μικρός αριθμός αιτημάτων δεν απηχεί κατ'ανάγκη κάτι για το επίπεδο της λογοκρισίας στην εκάστοτε χώρα, κρίνει η εταιρεία.

Λιγότερα από 10 αιτήματα από την ελληνική κυβέρνηση, διαχρονικά, έχει λάβει η Google για την απαλοιφή περιεχομένου ή παραπομπών από τις υπηρεσίες της, σύμφωνα με την Αναφορά Διαφάνειας της εταιρείας. Όσα υποβλήθηκαν αφορούσαν στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ωστόσο η Google δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενό τους, αφού ένας τόσο μικρός αριθμός αιτημάτων δεν απηχεί κατ’ανάγκη κάτι για το επίπεδο της λογοκρισίας στην εκάστοτε χώρα, κρίνει η εταιρεία.

Η Αναφορά Διαφάνειας ή Google Transparency Report εκδίδεται από τον Δεκέμβριο του 2009 και γίνεται σε εξαμηνιαία βάση. Στην τελευταία αναφορά που αφορά το τελευταίο εξάμηνο του 2011 αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στοιχεία για αιτήματα διαγραφής παραπομπών σε αναρτήσεις σε μπλογκ και βίντεο ή αιτήματα για την αποκάλυψη στοιχείων χρηστών.

Σε σχετικό μπλογκ ποστ, η ομάδα του Google καταγγέλλει ότι αυξάνεται ο αριθμός των αιτημάτων από κυβερνήσεις και μάλιστα δυτικών χωρών για την διαγραφή παραπομπών σε ποστ πολιτικού περιεχομένου. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δέχτηκε 270 αιτήματα από την Ισπανία για να διαγραφούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης παραπομπές σε δημοσιεύματα επικριτικά για δημόσιους λειτουργούς, αιτήματα τα οποία η Google απέρριψε. Επιπλέον, η Google δηλώνει ότι δεν υπακούει στο σύνολο ακόμα και αιτημάτων που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις (ικανοποίησε μόνο το 65% αυτών το τελευταίο εξάμηνο).

Ιστορικά, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει κανένα αίτημα για την αποκάλυψη στοιχείων εγγεγραμμένων χρηστών στις υπηρεσίες του Google, όπως προκύπτει από την επιθεώρηση των αναφορών.

Στο δικτυακό αυτό τόπο του Google δημοσιεύονται επίσης στοιχεία για την κίνηση που προκαλούν τα αιτήματα σύνδεσης στις υπηρεσίες του Google ανά χώρα και ανά υπηρεσία.

Επίσης, δημοσιεύεται ο αριθμός των αιτημάτων που υποβλήθηκαν για την απαλοιφή περιεχομένου από τις υπηρεσίες της Google από επιχειρήσεις και κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων καθώς είτε παραβιάζουν τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας ή τα πνευματικά δικαιώματα των δικαιούχων, με αιτήματα να υποβάλλονται από οργανισμούς που τους εκπροσωπούν. Εκεί, αποκαλύπτονται επίσης, και τα ονόματα των δικτυακών τόπων, παραπομπές προς τους οποίους αφαιρέθηκαν κατόπιν αιτήματός τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης του Google.

Τον περασμένο μήνα, ξεπέρασαν το 1.800.000 τα URL τα οποία ζητήθηκε από το Google να διαγράψει από τα ευρετήρια της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης. Στην κορυφή βρέθηκαν τα αιτήματα για διαγραφή παραπομπών στο filestube.com, στο extratorrent.com, στο piratebay.se, και άλλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα στην οποία εμφανίζεται ο αριθμός των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από κυβερνήσεις ή δικαστήρια ανά τον κόσμο για την αποκάλυψη στοιχείων χρηστών. Το τελευταίο εξάμηνο του 2011, ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων αιτημάτων προήλθε από κυβερνητικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ (6.321 αιτήματα), εντούτοις στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται αιτήματα τρίτων χωρών ως αποτέλεσμα διακρατικών ή άλλων συμφωνιών, διευκρινίζει η Google. Ακολουθεί η Ινδία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία με περισσότερα από 1.000 αιτήματα.

Στο αιτιολογικό των αιτημάτων από κυβερνητικές υπηρεσίες εμφανίζονται η παραπομπή σε πορνογραφικό περιεχόμενο, η δυσφήμιση, η έκφραση μίσους, η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, η πλαστοπροσωπία, η εθνική ασφάλεια, το ιδιωτικό απόρρητο, η βία ή η μη εξουσιοδοτημένη χρήση εμπορικού σήματος και «άλλα».

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024