Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεσμευτείτε όλοι να αποκτήσουμε VDSL, λέει η ΕΕΤΤ

Δεσμευτείτε όλοι να αποκτήσουμε VDSL, λέει η ΕΕΤΤ

Γύρω από το ίδιο τραπέζι με την ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή για τις επικοινωνίες στην χώρα μας κάθισαν στις 17 Ιουλίου 2012 η εταιρεία που έχει την απαιτούμενη υποδομή για ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο με τις εταιρείες που θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν μισθώνοντάς της. Η ΕΕΤΤ κάλεσε τον ΟΤΕ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εγγυημένης ποιότητας και θύμισε στους εναλλακτικούς παρόχους ότι έχουν κάποια εργαλεία για να δούμε μια μέρα ανταγωνιστικές υπηρεσίες VDSL.

Γύρω από το ίδιο τραπέζι, στην κεφαλή του οποίου βρισκόταν η ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή για τις επικοινωνίες στην χώρα μας, κάθισαν στις 17 Ιουλίου 2012 οι διευθυντές αφενός της εταιρείας που έχει την απαιτούμενη υποδομή για ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω VDSL αφετέρου, των εταιρειών που θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν μισθώνοντάς την.

Η ΕΕΤΤ κάλεσε τον ΟΤΕ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εγγυημένης ποιότητας και θύμισε στους εναλλακτικούς παρόχους ότι έχουν κάποια εργαλεία για να δούμε μια μέρα ανταγωνιστικές υπηρεσίες VDSL, που δεν περιορίζονται στην πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Οι όροι παροχής των υπηρεσιών VDSL στον τελικό καταναλωτή θα εγκριθούν από την ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και τότε, η αγορά θα είναι έτοιμη να προσφέρει VDSL. Προηγουμένως, η Επιτροπή ζητάει δεσμευτικές θέσεις κάθε εταιρείας απέναντί της για τον τρόπο που θα διατεθούν οι υπηρεσίες VDSL ανταγωνιζόμενοι υγιώς.

Πάντως, η συνάντηση των διευθυντικών στελεχών λέγεται ότι έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Εξετάστηκαν οι υπάρχουσες τεχνικές και τιμολογιακές λύσεις για την προώθηση των επενδύσεων σε δίκτυα επόμενης γενιάς υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Ο ΟΤΕ πρέπει να προσαρμόσει στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς ό,τι προτείνει στους άλλους παρόχους να αξιοποιήσουν (προϊόντα χονδρικής) και να διασφαλίσει την εγγυημένη ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρουν οι ανταγωνιστές της από την δική του υποδομή (εξάλλου, αυτή ήταν η αντίρρησή τους από την αρχή, καθώς ήθελαν να δίνουν VDSL όχι όμως μόνο για Ίντερνετ, αλλά και για άλλες υπηρεσίες όπως φωνής και τηλεόρασης).

Οι «εναλλακτικοί» έχουν στα χέρια τους εργαλεία που έχει θεσμοθετήσει η ρυθμιστική Αρχή, για να γίνει ομαλά η μετάβαση στα νέα δίκτυα (όπως τον κανονισμό που αποτρέπει την υποβάθμιση των υπηρεσιών ADSL και διασφαλίζει ότι εάν δεν παρέχουν μόνο Ίντερνετ, θα μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα του πακέτου υπηρεσιών τους).

Η μακρά ιστορία του ανύπαρκτου VDSL

Την τελευταία ημέρα του Μάη 2012, θεωρήσαμε ότι βρεθήκαμε ένα βήμα πιο κοντά στην λιανική διάθεση υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ αλλά και άλλους ISP μέσω αυτού. Η αρμόδια αρχή ενέκρινε τότε την Προσφορά Αναφοράς του ΟΤΕ, αφού πρώτα την τροποποίησε. Σε ότι αφορούσε στον ΟΤΕ, απέμενε να εγκρίνει η ΕΕΤΤ τις τιμές και τα πακέτα VDSL που θα διαθέσει.

O ΟΤΕ είχε ανακοινώσει δια του Τύπου ότι:

  • Οι τιμές λιανικής του ΟΤΕ για τις συνδέσεις VDSL με ονομαστικές ταχύτητες 30Mbps/2,5Mbps είναι 19,90 ευρώ το μήνα και
  • για τις ταχύτερες 50Mbps/5Mbps στα 29,90 ευρώ το μήνα.

Νωρίτερα, είχε απευθυνθεί δημόσια προς τους εναλλακτικούς με το ερώτημα «Θέλετε VDSL;», διαμαρτυρόμενος για τη στασιμότητα και είχε ανακοινώνει τις περιοχές όπου μπορεί να δοθεί VDSL στους χρήστες.

Οι τιμές χονδρικής του ΟΤΕ έχουν εγκριθεί από την ΕΕΤΤ από τον Δεκέμβριο του 2011. Τον Μάρτιο του 2012 εκδόθηκε και ο Κανονισμός Διαχείρισης Φάσματος και Έγχυσης Ισχύος στο Δίκτυο Πρόσβασης προς αποφυγή της υποβάθμισης της ποιότητας της σύνδεσης από τη συνύπαρξη τεχνολογιών στο δίκτυο.

Μπορείτε να διαβάσετε στο tech.in.gr τι μας είπε ένας από τους φίλους του σάιτ για την ζωή του με το VDSL (έχει πιλοτικό εδώ και καιρό).

  • Η ζωή μου με το VDSL
    Ένας από τους πρώτους χρήστες της υπηρεσίας γρήγορης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Ίντερνετ μιλά στο tech.in.gr για την ζωή με το VDSL. Τι αλλάζει στην εμπειρία χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών, τι συμβαίνει με την IPTV όταν κατεβάζεις torrent, πόσο γρήγορο γίνεται το κατέβασμα και τι αλλάζει με την σημαντικά αυξημένη ταχύτητα στο ανέβασμα;

  • Δείτε ό,τι έχουμε γράψει σχετικά με το VDSL στο tech.in.gr

Εν τω μεταξύ, ο Όμιλος Forthnet ανακοίνωσε στις 10 Ιουλίου 2012 ότι ξεκινά άμεσα την υλοποίηση πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι του συνδρομητή. Στην πρώτη φάση, η οπτική ίνα που θα εγγυάται την ταχύτητα ευρυζωνικής πρόσβασης και μπορεί να φτάσει το 1Gbps download και τα 100Mbps upload θα φτάσει σε δύο χιλιάδες σπίτια στην Νέα Σμύρνη.

Το σχέδιο αυτό είναι εξαιρετικά φιλόδοξο, εάν σκεφτεί κανείς ότι τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την διείσδυση του Fiber to the Home σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την περίοδο 2011-2016 (οι οποίες βέβαια έγιναν πριν την ανακοίνωση της Forthnet). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται καν στις χώρες στις οποίες τον Δεκέμβριο του 2016 θα υπάρχουν περισσότερα από 500 νοικοκυριά με FTTH. Τότε υπολογίζεται ότι θα γίνουν 2000 τα νοικοκυριά με FTTH στην Γερμανία, με την Ουκρανία να ξεπερνάει τον αριθμό αυτό κατάτι (2050), την Γαλλία να βρίσκεται μπροστά με 3.530 σπίτια με FTTH και την Ρωσία να διατηρεί εξαιρετικά μεγάλη πρωτιά στο FTTH με 10.100 σπίτια.

Πάντως, η Ψηφιακή μας Βαθμολογία από την ΕΕ ήταν μάλλον κακή, με κυριότερο πρόβλημα, την σχέση μας με την χρήση υπολογιστών και διαδικτύου. Στο τέλος του 2011, η Ελλάδα κινήθηκε προς την επίτευξη του στόχου του «Ψηφιακού Θεματολογίου» για εξασφάλιση βασικής ευρυζωνικής σύνδεσης (της τάξης των 2 Mbps) για όλα τα νοικοκυριά μέχρι το 2013. Ωστόσο, η πρόοδος στην παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών (30 Mbps) και πολύ υψηλών ταχυτήτων (100 Mbps) είναι μέχρι στιγμής αμελητέα.

Τουλάχιστον, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε πρόσφατα ως θεμελιώδες δικαίωμα όχι μόνο την πρόσβαση αλλά και την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο -παρά το γεγονός ότι πρόσβαση έχει μόνο το 30% του πληθυσμού της γης και ελευθερία έκφρασης online ακόμα λιγότεροι.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024