Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ας χρησιμοποιούμε από κοινού το ραδιοφάσμα, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ας χρησιμοποιούμε από κοινού το ραδιοφάσμα, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την από κοινού χρήση του ραδιοφάσματος βάζει από τις 3 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης, για να εξυπηρετείται απρόσκοπτα η θεαματική αύξηση στην κίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G, μέσω ασύρματων τεχνολογιών όπως το Wi-Fi.

Την από κοινού χρήση του ραδιοφάσματος βάζει από τις 3 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης, για να εξυπηρετείται απρόσκοπτα η θεαματική αύξηση στην κίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G, μέσω ασύρματων τεχνολογιών όπως το Wi-Fi.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχουν νέες τεχνολογίες που καθιστούν εφικτή την από κοινού χρήση (μερισμό) του ραδιοφάσματος μεταξύ διαφορετικών χρηστών -όπως είναι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου- ή, για παράδειγμα, η χρήση του διαθέσιμου ραδιοφάσματος μεταξύ των τηλεοπτικών συχνοτήτων για άλλους σκοπούς.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η εθνική νομοθεσία σχετικά με το ραδιοφάσμα συχνά δεν αντανακλά τις νέες τεχνικές δυνατότητες. Εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης, οι χρήστες κινητών και ευρυζωνικών υπηρεσιών δεν εξυπηρετούνται επαρκώς και αποτρέπεται η δημιουργία ενιαίας αγοράς για επενδύσεις σε αγορές επικοινωνίας του είδους.

Μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στην από κοινού χρήση του ραδιοφάσματος θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαθέσιμη χωρητικότητα των κινητών δικτύων, να μειωθεί το κόστος για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες και θα ανοίξουν νέες αγορές όπως είναι τα εμπορεύσιμα δευτερογενή δικαιώματα για δεδομένη κατανομή ραδιοφάσματος, αναφέρεται.

«Το ραδιοφάσμα είναι οξυγόνο για την οικονομία, χρησιμοποιείται από κάθε άτομο και κάθε επιχείρηση. Εάν εξαντληθεί το ραδιοφάσμα τότε τα κινητά και τα ευρυζωνικά δίκτυα δεν θα λειτουργούν. Αυτό δεν είναι αποδεκτό· πρέπει να μεγιστοποιήσουμε αυτόν τον σπάνιο πόρο μέσω της περαιτέρω χρήσης του και της δημιουργίας ενιαίας αγοράς με αντικείμενο τον πόρο αυτό. Χρειαζόμαστε μια ενιαία αγορά για το ραδιοφάσμα ώστε να αποκτήσουμε εκ νέου παγκόσμια βιομηχανική υπεροχή σε κινητές επικοινωνίες και δεδομένα, που θα συμβάλει στο να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της Ε& Α..», σχολίασε σχετικά η κα Neelie Kroes, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη.

Η Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα προς τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών και συγκεκριμένα ως πρώτο μέτρο ζητά τα εξής:

1) Από τις ρυθμιστικές αρχές να στηρίξουν την ασύρματη καινοτομία μέσω παρακολούθησης και ενδεχομένως επέκτασης των εναρμονισμένων ζωνών της εσωτερικής αγοράς στις οποίες δεν απαιτείται άδεια (τις καλούμενες ζώνες χωρίς υποχρέωση άδειας), μέσω κατάλληλων μέτρων στο πλαίσιο της απόφασης για το Ραδιοφάσμα·

2) Καλεί επίσης για την ανάπτυξη ενιαίων ρυθμιστικών προσεγγίσεων σε όλη την ΕΕ όσον αφορά μεριζόμενα δικαιώματα χρήσης που να παρέχουν κίνητρα και ασφάλεια δικαίου σε όλους τους χρήστες (υφιστάμενους και νέους), οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν από κοινού τους πολύτιμους πόρους του ραδιοφάσματος.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024