Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕΤΤ δίνει το πράσινο φως για τη διάθεση VDSL στην ελληνική αγορά

Η ΕΕΤΤ δίνει το πράσινο φως για τη διάθεση VDSL στην ελληνική αγορά

Η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ ενέκρινε σήμερα, υπό όρους, τη διάθεση, για ένα εξάμηνο, λιανικών υπηρεσιών και προϊόντων VDSL στην ελληνική αγορά εκ μέρους του ΟΤΕ. Μετά το πέρας του εξαμήνου, η Ρυθμιστική Αρχή θα επανεκτιμήσει, βάσει πραγματικών στοιχείων, τις επιπτώσεις της παροχής των σχετικών υπηρεσιών στην αγορά, επαναπροσδιορίζοντας, εφόσον κριθεί απαραίτητο, τους τεχνικούς και τιμολογιακούς όρους διάθεσης των σχετικών υπηρεσιών.

Η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ ενέκρινε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, υπό όρους, τη διάθεση, για ένα εξάμηνο, λιανικών υπηρεσιών και προϊόντων VDSL στην ελληνική αγορά εκ μέρους του ΟΤΕ.

Μεταξύ άλλων, επιβλήθηκε στον ΟΤΕ η υποχρέωση ταυτόχρονης παροχής αντίστοιχων προϊόντων χονδρικής προς τους εναλλακτικούς παρόχους, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα όλων των παικτών της αγοράς να προσφέρουν ισότιμα αντίστοιχες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία, τις συνθήκες της αγοράς, τις προτάσεις του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων και την ανάγκη προώθησης των επενδύσεων, η ΕΕΤΤ θεωρεί πως έτσι διαμορφώνει «ένα ευέλικτο πλαίσιο μετάβασης της χώρας στα δίκτυα επόμενης γενιάς».

Μετά το πέρας του εξαμήνου, η Ρυθμιστική Αρχή θα επανεκτιμήσει, βάσει πραγματικών στοιχείων, τις επιπτώσεις της παροχής των σχετικών υπηρεσιών στην αγορά, επαναπροσδιορίζοντας, εφόσον κριθεί απαραίτητο, τους τεχνικούς και τιμολογιακούς όρους διάθεσης των σχετικών υπηρεσιών, αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

«Η εφαρμογή της απόφασης της ΕΕΤΤ σηματοδοτεί μία εξέλιξη – σταθμό για τη συντεταγμένη μετάβαση της Ελλάδας σε υποδομές και δίκτυα σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς, σύμφωνα και με τους στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020. Τα προηγμένα ευρυζωνικά δίκτυα προσφέρουν υψηλές ταχύτητες σύνδεσης έως 50Mbps και αποτελούν δυναμικό εργαλείο παροχής καινοτόμων και ποιοτικών ευρυζωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάκαμψης», καταλήγει.

Νωρίτερα, ο ΟΤΕ είχε επιβεβαιώσει πως οι τιμές για την διάθεση πακέτων dual play VDSL θα είναι:

  • OTE DOUBLE PLAY 30 GR 41,90 ευρώ
  • OTE DOUBLE PLAY 50 GR 51,90 ευρώ
  • OTE DOUBLE PLAY 30 PLUS 45,90 ευρώ
  • OTE DOUBLE PLAY 50 PLUS 55,90 ευρώ

Παλαιότερα, ο ΟΤΕ είχε κάνει γνωστές τις τιμές που είχε προτείνει για την λιανική VDSL

  • Οι τιμές λιανικής του ΟΤΕ για τις συνδέσεις VDSL με ονομαστικές ταχύτητες 30Mbps/2,5Mbps είναι 19,90 ευρώ το μήνα και
  • για τις ταχύτερες 50Mbps/5Mbps στα 29,90 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Επιτροπής δεν αναφερόταν στις εγκεκριμένες τιμές, και ο ΟΤΕ δεν έχει προς το παρόν εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Ζητήσαμε και περιμένουμε σχετική διευκρίνιση από την ανεξάρτητη Αρχή και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Σημειώστε πως VDSL μπορούν να αποκτήσουν χρήστες που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από 165 αστικά κέντρα του ΟΤΕ, όπου έχουν εγκατασταθεί DSLAM VDSL (το μήκος αφορά το μήκος του καλωδίου, οπότε η απόσταση του σπιτιού θα πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερη, διαφορετικά η ταχύτητα μπορεί να μην ικανοποιεί καθόλου τις προσδοκίες). Πιο τυχεροί είναι όσοι βρίσκονται σε 10 περιοχές όπου η οπτική ίνα φτάνει μέχρι τους υπαίθριους κατανεμητές (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλκάνη Σερρών, Ξάνθη και σε Αμπελόκηπους (Ζωγράφου), Βούλα, Καλαμάκι, Βουλιαγμένη, Τερψιθέα, Γλυφάδα, ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου και Σέρρες-Νέο Σούλι).

Ένας από τους πρώτους χρήστες της υπηρεσίας γρήγορης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Ίντερνετ μιλά στο tech.in.gr για την ζωή με το VDSL. Τι αλλάζει στην εμπειρία χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών, τι συμβαίνει με την IPTV όταν κατεβάζεις torrent, πόσο γρήγορο γίνεται το κατέβασμα και τι αλλάζει με την σημαντικά αυξημένη ταχύτητα στο ανέβασμα;

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία,ΕΕΤΤ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024