Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τελεσίγραφο του ΟΤΕ για το VDSL προς την ανεξάρτητη Αρχή για τις επικοινωνίες

Τελεσίγραφο του ΟΤΕ για το VDSL προς την ανεξάρτητη Αρχή για τις επικοινωνίες

Ο ΟΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ακόμα και για την απόσυρση της πρότασής του για την παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω του δικτύου VDSL που έχει αναπτύξει, εάν η εθνική, ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για τις επικοινωνίες δεν δώσει μια «συνολική ουσιαστική λύση για το VDSL» και μάλιστα, εντός προθεσμίας που ορίζει η εταιρεία, δηλαδή  μέχρι την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012.

Ο ΟΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ακόμα και για την απόσυρση της πρότασής του για την παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω του δικτύου VDSL που έχει αναπτύξει, εάν η εθνική, ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για τις επικοινωνίες δεν δώσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μια «συνολική ουσιαστική λύση για το VDSL» και μάλιστα, εντός προθεσμίας που ορίζει η εταιρεία, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012.

Η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ ενέκρινε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, υπό όρους, τη διάθεση, για ένα εξάμηνο, λιανικών υπηρεσιών και προϊόντων VDSL στην ελληνική αγορά εκ μέρους του ΟΤΕ (αναρτήθηκε η σχετική απόφαση στο eett.gr, αρχείο PDF).

Σημειώστε πως VDSL μπορούν να αποκτήσουν χρήστες που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από 165 αστικά κέντρα του ΟΤΕ, όπου έχουν εγκατασταθεί DSLAM VDSL (το μήκος αφορά το μήκος του καλωδίου, οπότε η απόσταση του σπιτιού θα πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερη, διαφορετικά η ταχύτητα μπορεί να μην ικανοποιεί καθόλου τις προσδοκίες). Πιο τυχεροί είναι όσοι βρίσκονται σε 10 περιοχές όπου η οπτική ίνα φτάνει μέχρι τους υπαίθριους κατανεμητές (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλκάνη Σερρών, Ξάνθη και σε Αμπελόκηπους (Ζωγράφου), Βούλα, Καλαμάκι, Βουλιαγμένη, Τερψιθέα, Γλυφάδα, ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου και Σέρρες-Νέο Σούλι).

Δείτε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΤΕ (η έμφαση σε μέρος του κειμένου έχει γίνει από τον εταιρεία). Το tech.in.gr απηύθυνε αίτημα προς την ΕΕΤΤ για τις σχετικές διευκρινίσεις και θα σας ενημερώσουμε, εάν, και όταν τις λάβουμε.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ VDSL ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤΤ

– Ασαφείς όροι στην απόφαση της ΕΕΤΤ δεν επιτρέπουν διάθεση υπηρεσιών
– Η πρόταση του ΟΤΕ διασφαλίζει φθηνό και γρήγορο VDSL internet έως 50 Μbps για όλους τους Έλληνες
– Οι πάροχοι δεν είναι απαραίτητο να προβούν σε επενδύσεις
– Περιθώριο έως τις 11/10 στην ΕΕΤΤ για μία συνολική ουσιαστική λύση για το VDSL

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή-απάντηση στην πρόσφατη Απόφαση της ΕΕΤΤ για το VDSL απέστειλε ο ΟΤΕ στην Επιτροπή, ζητώντας την οριστική της τοποθέτηση, χωρίς όρους και αστερίσκους, όσον αφορά στη διάθεση υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ σε χονδρική και λιανική.

Ο ΟΤΕ, με την επιστολή που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα, ζητά από την ΕΕΤΤ τη συνολική της τοποθέτηση επί των προτάσεων που της έχει καταθέσει και την έγκριση χωρίς περαιτέρω όρους των οικονομικών του προγραμμάτων έως τις 11 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι σύντομα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη στιγμή που ο ΟΤΕ επιχείρησε πιλοτικά να διαθέσει υπηρεσίες VDSL και σταμάτησε με Απόφαση της Επιτροπής.

Η πρόταση του ΟΤΕ διασφαλίζει φθηνό και γρήγορο VDSL internet έως 50 Μbps για όλους τους Έλληνες, τόσο για τους δικούς του πελάτες όσο και τους πελάτες των παρόχων. Οι υπόλοιποι πάροχοι μπορούν να χρησιμοποιούν με χαμηλό κόστος τις επενδύσεις του ΟΤΕ για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πελάτες τους χωρίς να χρειάζεται να προβούν οι ίδιοι σε επενδύσεις.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η αναλυτική πρόταση που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ για διάθεση στους εναλλακτικούς παρόχους υπηρεσιών VDSL χονδρικής, περιελάμβανε και περαιτέρω έκπτωση περίπου 3€/μήνα, στις καθορισμένες από την ΕΕΤΤ τιμές, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των τιμολογίων λιανικής του ΟΤΕ (που έχουν κατατεθεί στην ΕΕΤΤ τόσο από τις αρχές του 2012 όσο και τον περασμένο Ιούλιο).

Όμως, η ΕΕΤΤ στην Απόφασή της δεν τοποθετείται συνολικά επί της πρότασης του ΟΤΕ, καθώς από την Απόφαση δεν προκύπτει κανονιστική βεβαιότητα για τη δυνατότητα του ΟΤΕ να διαθέσει λιανικές υπηρεσίες VDSL σε συγκεκριμένες τιμές και σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μέλλον.

Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ, με την Απόφασή της, θέτει δύο όρους για την έγκριση των τιμών του ΟΤΕ:

  • Α. Την υποβολή εκ μέρους του ΟΤΕ στοιχείων που τεκμηριώνουν ότι οι πάροχοι έχουν επαρκές περιθώριο δραστηριοποίησης με βάση τις τιμές χονδρικής. O ΟΤΕ έχει ήδη υποβάλει στην ΕΕΤΤ αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυνατότητα των παρόχων να δραστηριοποιηθούν με πολύ ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.
  • Β. Τη στοιχειοθέτηση εκ μέρους του ΟΤΕ της κοστοστρέφειας των προτεινόμενων στοιχείων χονδρικής. Και για αυτό τον όρο η ΕΕΤΤ έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά καθώς γνωρίζει όλα τα κοστολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τα προϊόντα που συνθέτουν το νέο προϊόν χονδρικής και δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο στοιχείο που να είναι στη διάθεσή του ΟΤΕ και να μην έχει ήδη υποβληθεί στην ΕΕΤΤ μέσω του κοστολογικού ελέγχου.

Η Απόφασή της ΕΕΤΤ δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στον ΟΤΕ, καθώς του απαγορεύει να υποβάλει για έγκριση νέα προϊόντα για τουλάχιστον έξι μήνες, κάτι που δεν ισχύει για τους ανταγωνιστές του.

Εξαιτίας των αποφάσεων της ΕΕΤΤ, η εξέλιξη της χώρας σε σύγχρονες τεχνολογίες μένει πίσω, ενώ επενδύσεις από μία εταιρεία που έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να επενδύσει σημαντικά ποσά στη δημιουργία υποδομών, μένουν παγωμένες εδώ και δύο χρόνια. Εάν δε δοθεί ουσιαστική λύση, ο ΟΤΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μέχρι και απόσυρσης της πρότασης για παροχή VDSL σε χονδρική και λιανική.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024