Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθερη, σε λίγο, η διαμόρφωση των τιμών στα e-book, εκτιμά ο Χ.Αλμούνια

Ελεύθερη, σε λίγο, η διαμόρφωση των τιμών στα e-book, εκτιμά ο Χ.Αλμούνια

Την πεποίθηση ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η Apple και τέσσερις εκδοτικοί οργανισμοί θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία εντός διμήνου σχετικά με την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών των βιβλίων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά σε ηλεκτρονική μορφή, εξέφρασε ο επικεφαλής για θέματα ανταγωνισμού, Χ.Αλμούνια.

Την πεποίθηση ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η Apple και τέσσερις εκδοτικοί οργανισμοί θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία εντός διμήνου σχετικά με την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών των βιβλίων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά σε ηλεκτρονική μορφή, εξέφρασε ο επικεφαλής για θέματα ανταγωνισμού, Χ.Αλμούνια σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωση της Επιτροπής για την υπόθεση των e-book. H ανακοίνωση αφορά στις δεσμεύσεις με τις οποίες τα εμπλεκόμενα μέρη θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες της Επιτροπής και συνάμα θα παύση η παράβαση. H Επιτροπή έχει το δικαίωμα να καταστήσει υποχρεωτικές τις δεσμεύσεις αυτές, ένα θέμα που απομένει να κριθεί σύντομα.

Η υπόθεση αφορά στην συμπεριφορά των εκδοτών Hachette, Harper Collins, Holtzbrinck/ Macmillan, Simon & Schuste, καθώς και της Apple σε σχέση με τη πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων στους καταναλωτές.

Κατά την προκαταρκτική αξιολόγηση, η Επιτροπή εκτίμησε ότι, η από κοινού μετάβαση των τεσσάρων εκδοτών και της Apple από το μοντέλο χονδρικής πώλησης ηλεκτρονικών βιβλίων στο μοντέλο αντιπροσωπείας, συνιστά εναρμονισμένη πρακτική με αντικείμενο την αύξηση της λιανικής τιμής των ηλεκτρονικών βιβλίων ή την παρεμπόδιση του καθορισμού χαμηλότερων τιμών για τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Οι τέσσερις εκδότες σύνηψαν, καθένας χωριστά, συμβάσεις αντιπροσωπείας με την Apple με ρήτρες που τους ανάγκασαν, προκειμένου να αποφύγουν τη μείωση των εσόδων και των περιθωρίων κέρδους που συνδέονται με την πώληση των ηλεκτρονικών βιβλίων τους στο iBookstore, να ασκήσουν πιέσεις σε άλλους σημαντικούς μεταπωλητές ηλεκτρονικών βιβλίων να υιοθετήσουν το μοντέλο αντιπροσωπείας.

Αντικείμενο διαμάχης είναι οι συμβάσεις αντιπροσωπείας για την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων που περιορίζουν, οριοθετούν ή παρεμποδίζουν τη δυνατότητα του μεταπωλητή να καθορίζει, να τροποποιεί ή να μειώνει τη λιανική τιμή, ή να παρέχει εκπτώσεις ή προσφορές, ή περιέχει ρήτρα του «πλέον ευνοούμενου κράτους».

Οι τέσσερις εκδότες και η Apple δεν αποδέχονται την προκαταρκτική αξιολόγηση της Επιτροπής. Προσφέρθηκαν, ωστόσο, να αναλάβουν δεσμεύσεις για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες της Επιτροπής όσον αφορά τον ανταγωνισμό.

Τα κυριότερα στοιχεία των δεσμεύσεων που προσέφεραν οι τέσσερις εκδότες και η Apple είναι τα εξής (μπορείτε να διαβάσετε την σχετική απόφαση :

  • Οι τέσσερις εκδότες θα καταγγείλουν, ο καθένας χωριστά, τις συμβάσεις αντιπροσωπείας που σύνηψαν με την Apple για την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων
  • Οι τέσσερις εκδότες θα προσφέρουν σε όλους τους μεταπωλητές πλην της Apple τη δυνατότητα να καταγγείλουν κάθε σχετική σύμβαση αντιπροσωπείας
  • Επί δύο χρόνια, οι τέσσερις εκδότες δεν θα περιορίσουν, οριοθετήσουν ή παρεμποδίσουν τη δυνατότητα των μεταπωλητών ηλεκτρονικών βιβλίων να καθορίζουν, να τροποποιούν ή να μειώνουν τις λιανικές τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων και/ή να παρέχουν εκπτώσεις ή προσφορές.

Μπορείτε να διαβάσετε την σχετική ανακοίνωση:

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024