Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα πακέτα VDSL, η Αίτηση Θεραπείας, η Συμπίεση και η Αποσυμπίεση

Τα πακέτα VDSL, η Αίτηση Θεραπείας, η Συμπίεση και η Αποσυμπίεση

Η ανεξάρτητη Αρχή για τις επικοινωνίες στην Ελλάδα προχώρησε σε έλεγχο των προτάσεων του ΟΤΕ προς τον τελικό καταναλωτή αλλά και προς τους εναλλακτικούς παρόχους. Η ΕΕΤΤ επιβεβαιώνει στο tech.in.gr ότι οι προτάσεις αυτές δεν δημιουργούν πρακτικές συμπίεσης περιθωρίου κέρδους. Τουλάχιστον ένας όμως πάροχος επιμένει για το αντίθετο.

Η ανεξάρτητη Αρχή για τις επικοινωνίες στην Ελλάδα προχώρησε σε έλεγχο των προτάσεων VDSL του ΟΤΕ προς τον τελικό καταναλωτή αλλά και προς τους εναλλακτικούς παρόχους. Όπως επιβεβαιώνει στο tech.in.gr, οι προτάσεις αυτές δεν δημιουργούν πρακτικές συμπίεσης περιθωρίου κέρδους. Όμως, τουλάχιστον ένας πάροχος έχει αντίθετη άποψη.

Μπορείτε να διαβάσετε στο tech.in.gr για την απόφαση της ΕΕΤΤ στις 18 Οκτωβρίου 2012, με την οποία εγκρίθηκαν τα οικονομικά πακέτα λιανικής, αλλά και τους όρους που θέτει η Επιτροπή πριν επιτρέψει στην εταιρεία να αρχίσει να τα προσφέρει στην ελληνική αγορά (συνοπτικά, θα πρέπει να μπορούν να «επαναλάβουν» τις προσφορές και οι εναλλακτικοί).

Η Wind έχει εκφράσει την άποψη πως η Επιτροπή, αρμόδια και θέματα υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά επικοινωνιών, θα έπρεπε να προχωρήσει σε προληπτικό έλεγχο της εμπορικής συμπεριφοράς του παρόχου με δεσπόζουσα θέση στην αγορά και να ελέγξει εάν επιχειρεί να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους.

Η απόφαση-ορόσημο για το VDSL στην Ελλάδα αλλά και η απάντηση της Επιτροπής προς τον ΟΤΕ όταν ο τελευταίος της έστειλε τελεσίγραφο αφήνοντας ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να αποσύρει τις προτάσεις του για VDSL, ανέφερε σχετικά πως «το αργότερο μετά από έξι μήνες από την ημερομηνία έναρξης παροχής λιανικών υπηρεσιών VDSL, η Επιτροπή θα εξετάσει την ύπαρξη ή μη πρακτικών συμπίεσης περιθωρίου κέρδους, επιφυλασσόμενη να ασκήσει, κατά την κρίση της, τις αρμοδιότητές της για τον ex post έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού».

  • Εντούτοις, η Wind διατηρεί τις επιφυλάξεις της και επιμένει πως, με βάση τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η εταιρεία, το margin squeeze test «δείχνει σαφή συμπίεση περιθωρίου».

Νωρίτερα, η WIND Ελλάς είχε καταθέσει στην Επιτροπή «Αίτηση Θεραπείας» με την οποία ζητούσε «αυτό που σήμερα γίνεται ευρέως αποδεκτό από την αγορά τηλεπικοινωνιών», δηλαδή να πραγματοποιηθεί έλεγχος συμπίεσης περιθωρίου για τις υπηρεσίες VDSL λιανικής, και η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών να ξεκινήσει τάχιστα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Στην απόφαση της 18ης Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή επισημαίνει ότι, καθώς η αγορά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν διέθετε επαρκή στοιχεία για ελέγξει την κοστοστρέφεια των τιμών χονδρικής. Έτσι, όριζε ως υποχρέωση του ΟΤΕ να προσκομίσει μέσα σε δύο μήνες στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του ότι οι τιμές χονδρικής είναι προσανατολισμένες στο κόστος και ότι οι εναλλακτικοί μπορούν να επαναλάβουν τις προσφορές του.

Άποψη της Wind ήταν ότι «η απουσία στοιχείων που αποτυπώνουν την πραγματική ζήτηση (η οποία είναι αυτονόητη για κάθε νέα υπηρεσία), δεν δικαιολογεί την παράλειψη του ex-ante ελέγχου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην Αίτηση Θεραπείας.

Η WIND δηλώνει πως έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια προκειμένου να αναπτύξει υποδομές σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού Internet πανελλαδικά, που καλύπτει σήμερα το 70% των εγκατεστημένων τηλεφωνικών γραμμών ανά την επικράτεια με δικό της δίκτυο. Μέσω των ιδιόκτητων υποδομών της προσφέρει υπηρεσίες ADSL και η μετάβαση στα νέα δίκτυα όπως το VDSL αποτελεί στρατηγική επιλογή της WIND Ελλάς, που ήδη προσφέρει πιλοτικές υπηρεσίες VDSL σε συνδρομητές της μέσω αποδεσμοποίησης του τοπικού βρόχου (LLU).

  • Δεδηλωμένη επιδίωξη της WIND είναι να συνεχίσει τις επενδύσεις της σε δίκτυα νέας γενιάς και να προχωρήσει στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών VDSL το συντομότερο δυνατό.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024