Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
To ThinkPad του 1992 δίπλα στο ThinkPad του 2012

To ThinkPad του 1992 δίπλα στο ThinkPad του 2012

Μια γιορτή για την επέτειο 20 χρόνων από την παρουσίαση του πρώτου ThinkPad διοργάνωσε η Lenovo, η οποία από το 2005 έχει αναλάβει να προστατεύσει ως πολύτιμο δικό της έκτοτε περιουσιακό στοιχείο την επωνυμία του καταξιωμένου φορητού υπολογιστή. Τον Νοέμβριο έρχεται στην Ελλάδα το «καλύτερο ThinkPad που φτιάχτηκε ποτέ», υπό μορφή premium business-class Ultrabook με ενσωματωμένη δυνατότητα Mobile Internet 3G.

Μια γιορτή για την επέτειο 20 χρόνων από την παρουσίαση του πρώτου ThinkPad διοργάνωσε η Lenovo, η οποία από το 2005 έχει αναλάβει να προστατεύσει ως πολύτιμο δικό της έκτοτε περιουσιακό στοιχείο την επωνυμία του καταξιωμένου φορητού υπολογιστή.

Στην γιορτή ήταν παρών το πρώτο Thinkpad του 1992 τοποθετημένο δίπλα στον μακρινό διάδοχό του, το πρώτο Ultrabook με την επωνυμία ThinkPad, το ThinkPad X1 Carbon -καταφτάνει στην ελληνική αγορά τον Νοέμβριο με τιμή από 1900 έως και 2500 ευρώ, απευθυνόμενο σε ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό ως premium business class Ultrabook.

Εμπνευσμένο από το Bento lunchbox των Ιαπώνων

Τα ThinkPad χαρακτηρίζονται από τον τετραγωνισμένο σχεδιασμό τους, το boxy black design μας είπε η κληρονόμος του, Lenovo. Η σχεδίαση είναι εμπνευσμένη από το παραδοσιακό γιαπωνέζικο σκεύος μεταφοράς γεύματος Bento.

Το πρώτο ThinkPad του 1992 κατασκευάστηκε αρχικά από την ΙΒΜ, με την Lenovo να αναλαμβάνει αργότερα, όταν αγόρασε το τμήμα προσωπικών υπολογιστών της IBM και την επωνυμία ThinkPad το 2005.

Ως μοντέλα που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, οι υπολογιστές Lenovo ThinkPad είναι φτιαγμένοι για να αντέχουν σε κάθε πρόκληση, όπως τα υγρά, οι κραδασμοί, οι πτώσεις και οι συγκρούσεις. Πιστοποίηση αποτελεί το αποτέλεσμα μέχρι και 8 δοκιμών για την τήρηση των λεγόμενων «στρατιωτικών προδιαγραφών» που περιλαμβάνουν ζέστη, κρύο, σκόνη, θερμικό σοκ, μηχανικό σοκ, υγρασία και υψόμετρο, μας είπαν οι εκπρόσωποι της Lenovo στην Ελλάδα, Μιχάλης Οικονομάκης, ο Γενικός Διευθυντής Lenovo Ελλάδας και Κύπρου και Νίκος Πρίντεζης, ως εκπρόσωπος πωλήσεων.

Επιπλέον, σε όλα τα ThinkPad η εταιρεία διατηρεί τα λεγόμενα «ανώτερα χαρακτηριστικά ασφάλειας» όπως η ανάγνωση δακτυλικού αποτυπώματος για να επιτραπεί η πρόσβαση στο laptop, η κρυπτογράφηση των δεδομένων στον σκληρό δίσκο και ο Lenovo Hardware Password Manager που αναλαμβάνει την διαφύλαξη κρίσιμων δεδομένων για τις επιχειρήσεις.

Το σήμα κατατεθέν των ThinkPad παραμένει το φωτεινό κόκκινο TrackPoint, ενσωματωμένο στο πληκτρολόγιο που έδινε τη δυνατότητα στον φορητό υπολογιστή να χρησιμοποιηθεί χωρίς ποντίκι στα αεροπορικά τραπεζάκια.

Τα πρώτα ThinkPad σημείωσαν τεράστια επιτυχία, και σύντομα συγκέντρωσαν περισσότερα από 300 βραβεία για το σχεδιασμό και την ποιότητά τους. Τα παλαιότερα μοντέλα του ThinkPad θεωρούνται πλέον θρυλικά και αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού τόσο από τους λάτρεις της τεχνολογίας και τους συλλέκτες, όσο και από τους δυναμικούς χρήστες, λόγω του ανθεκτικού σχεδιασμού τους, της υψηλής μεταπωλητικής αξίας τους και της αφθονίας των ανταλλακτικών στην αγορά.

Το μοντέλο ThinkPad 701C, με το ψευδώνυμο πεταλούδα, αποτελεί μέρος της συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και έχει πρωταγωνιστήσει στην ταινία του James Bond, Golden Eye, στο Mission Impossible αλλά και στο Batman Forever.

Στις δύο δεκαετίες της ζωής του, το ThinkPad έχει εισάγει πολλαπλές καινοτομίες, όπως

  • η συσκευή ανίχνευσης TrackPoint,
  • το ThinkLight, ένα φως που ενεργοποιείται από ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο ώστε ο χρήστης να μπορεί να εργάζεται για να εργάζεσαι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού,
  • το backlit keyboard,
  • το Active Protection System ένα σύστημα που προστατεύει την μονάδα σκληρού δίσκου από ζημιές όταν ο ειδικός αισθητήρας σοκ ανιχνεύσει πτώση ή κραδασμό,
  • το Client Security Solution, που βελτιώνει την ασφάλεια χρησιμοποιώντας ένα ενσωματωμένο Trusted Platform Module (TPM) και διευκολύνει την ανάπτυξη σε εταιρικό περιβάλλον,
  • τις εφαρμογές διαχείρισης του υπολογιστή ThinkVantage Technologies, αλλά και
  • τρύπες αποστράγγισης που μειώνουν τη βλάβη στο πληκτρολόγιο και τα data σε περίπτωση τυχαίας διαρροής.

Ακόμη, εμπνευσμένο από το σχεδιασμό των αυτοκινήτων, κάθε notebook της σειράς ThinkPad είναι εφοδιασμένο με ένα σύστημα «αερόσακου» που προστατεύει το σκληρό δίσκο, και ένα roll cage από κράμα μαγνησίου το οποίο προστατεύει από πιθανή βλάβη τα σημαντικότερα εσωτερικά εξαρτήματα.

Κάθε μοντέλο Lenovo ThinkPad είναι ουσιαστικά εξοπλισμένο «με τη δική του ομάδα IT», λέει η Lenovo: Πίσω από το μπλε κουμπί ThinkVantage κρύβεται ένα ολόκληρο οπλοστάσιο με εργαλεία αυτοβοήθειας το οποίο ονομάζεται ThinkVantage Technologies και θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας και να επιλύσετε προβλήματα ακόμα και όταν βρίσκεστε μίλια μακριά από κάποιο τμήμα IT.

  • Κάτι που ίσως να μην ξέρατε για την πιο δυνατή συσκευή που δημιουργήθηκε πότε είναι πως το ThinkPad έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις στο διάστημα, και είναι ο μόνος φορητός υπολογιστής που έχει πιστοποιηθεί για χρήση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το ThinkPad δε σταμάτησε να εξελίσσεται και παραμένει άξιο συνώνυμο της καινοτομίας, της δύναμης και της απόδοσης καθώς και η ναυαρχίδα των υπολογιστών της Lenovo. Φέτος που κλείνει 20 χρόνια ιστορίας, σας προκαλεί να του βάλετε δύσκολα. Πετάξτε το, χτυπήστε το, στείλτε το στο διάστημα, ρίξτε του νερό…

Τα ThinkPad του 2012-2013

Θα μπορέσετε να αναλάβετε την πρόκληση τον Νοέμβριο του 2012 όταν προσγειωθεί στην ελληνική αγορά το ThinkPad X1 Carbon, το Ultrabook που φέρει την επωνυμία ThinkPad, κατασκευασμένο μέσα και έξω από ανθρακονήματα, ένα υλικό που καθιστά το υπερ-φορητό των 2 κιλών πιο ελαφρύ και πιο ανθεκτικό στις πτώσεις και τους κραδασμούς από τα ανταγωνιστικά Ultrabook που κατασκευάζονται από κράμα αλουμινίου ή μαγνησίου.

  • Το X1 Carbon θα διαφοροποιηθεί επίσης από τον ανταγωνισμό αφού η Lenovo έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με εταιρεία ή εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο ώστε να επιτρέψει στους χρήστες «του καλύτερου ThinkPad που φτιάχτηκε ποτέ» να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με 3G, ενσωματωμένη στο X1 χωρίς να απαιτείται πακέτο data ή κάρτα SIM από τον χρήστη, όπου κι αν βρίσκεται και πληρωμή για την πρόσβαση μέσω πιστωτικής κάρτας (και χρονοχρέωση, όπως μαθαίνουμε προς το παρόν).
  • Εκτός από το ThinkPad Χ1, τον Δεκέμβριο θα δούμε στην ελληνική αγορά και το ThinkPad Tablet 2 με Windows 8 Pro, σε τιμές 799, 899 ή 999 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο και δυνατότητα dock σε πληκτρολόγιο που θα πωλείται ξεχωριστά (οι πρώτες πληροφορίες λένε, γύρω στα 120 ευρώ). Στην γιορτή των ThinkPad είδαμε ένα μη λειτουργικό dummy.
  • Επίσης, στην ελληνική αγορά θα έρθει ένα ακόμα Ultrabook στην σειρά T, το ThinkPad T430U, το οποίο επίσης απευθύνεται στους λεγόμενους business users, σε χαμηλότερη τιμή.
  • Το convertible-ultrabook 12,5» με Windows 8, γνωστό ως ThinkPad Twist αναμένεται στην ελληνική αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024