Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

To MegaUpload επιστρέφει, η ευθύνη για τα upload στους χρήστες

«Το υποσχεθήκαμε και το πράξαμε. Μεγαλύτερο, καλύτερο, ταχύτερο, πιο ισχυρό, πιο ασφαλές. Στις 20 Ιανουαρίου, αυτό το πλήκτρο θα αλλάξει τον κόσμο.» Με αυτό το μήνυμα, ο Kim Dotcom που αυτοχαρακτηρίζεται Μαχητής της Ελευθερίας ανακοίνωσε την επιστροφή του MegaUpload. Ένα χρόνο μετά την κινηματογραφική επιδρομή στην έπαυλή του, ο διάδοχος ενός από τα δημοφιλέστερα site θα ξεκινήσει την λειτουργία του ως Mega.

«Το υποσχεθήκαμε και το πράξαμε. Μεγαλύτερο, καλύτερο, ταχύτερο, πιο ισχυρό, πιο ασφαλές. Στις 20 Ιανουαρίου, αυτό το πλήκτρο θα αλλάξει τον κόσμο.» Με αυτό το μήνυμα, ο Kim Dotcom που αυτοχαρακτηρίζεται «Μαχητής της Ελευθερίας» στο προφίλ του στο Twitter, ανακοίνωσε την επιστροφή του MegaUpload. Ένα χρόνο μετά την κινηματογραφική επιδρομή στην έπαυλή του, ο διάδοχος ενός από τα δημοφιλέστερα site στον κόσμο σκοπεύει να κόψει την κορδέλα του «Me.ga«.

Η ειδοποιός διαφορά του Mega από το MegaUpload είναι ότι θα λειτουργεί έτσι ώστε οι διαχειριστές του να μπορούν να αποποιηθούν την ευθύνη για το περιεχόμενο που φιλοξενείται και την μεταθέσουν στον ίδιο τον χρήστη.

Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε περιεχόμενο που καταπατά δικαιώματα ακόμα και δικαίωμα άμεσης διαγραφής, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαχειριστές θα μένουν στο απυρόβλητο, είπε ο Mr. Dotcom σε συνέντευξή του στο Reuters, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πότε θα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Οι μέθοδοι κρυπτογράφησης που θα χρησιμοποιεί το Mega θα είναι τέτοιες ώστε μόνο οι χρήστες που ανεβάζουν αρχεία θα γνωρίζουν το περιεχόμενό τους.

«To νέο Mega κρυπτογραφεί και αποκρυπτογραφεί τα δεδομένα σας με διαφάνεια στον browser σας, on the fly. Εσείς κρατάτε τα κλειδιά της πρόσβασης σε ότι αποθηκεύετε στο cloud, όχι εμείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νέο site.

Κι όλα αυτά, όταν έχει οριστεί ότι τον Μάρτιο θα αποφασιστεί εάν ο 38χρονος Γερμανός μεγιστάνας θα εκδοθεί από την Νέα Ζηλανδία, όπου διαμένει τώρα, για να δικαστεί στις ΗΠΑ όχι μόνο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, κάτι που εάν τελικά συμβεί θα τον φέρει αντιμέτωπο με ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών. Σύμφωνα με τις κατηγορίες από την αμερικανική κυβέρνηση, το MegaUpload θεωρείται ότι αποκόμισε περισσότερα από 175 εκατομμύρια δολάρια από την παράνομη δραστηριότητά του. Η βιομηχανία του κινηματογράφου θεωρεί τον Dotcom άμεσα υπεύθυνο για την διακίνηση «πειρατικών» ταινιών.

Το νέο Mega αποφεύγει οποιαδήποτε σχέση με επιχειρήσεις φιλοξενίας αρχείων, ονομάτων χώρου στις ΗΠΑ ή παρόχους πρόσβασης και έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί για να αποτρέψει μια ακόμα πτώση του, δηλώνει ο Dotcom.

Οι χρήστες της νέας υπηρεσίας στο cloud θα μπορούν να ανεβάζουν, να αποθηκεύουν και να μοιράζονται φωτογραφίες, αρχεία κειμένου, μουσικής και ταινίες, να τα κρυπτογραφούν και να παραχωρούν πρόσβαση χρησιμοποιώντας κλειδιά αποκρυπτογράφησης. «You hold the keys to what you store in the cloud, not us,» αναφέρεται στον δικτυακό τόπο του Mega.

Ο Dotcom φτάνει στο σημείο να χλευάζει τις, ορατές από την διαδικτυακή τους IP διεύθυνση, επισκέψεις από τις αμερικανικές αρχές, από τον λογαριασμό του στο Twitter. «FBI agents pressing reload hahaha…We see their IP addresses. LOL!!!», γράφει σε σχετικό tweet.

Όλοι έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα (encryption), υποστήριξε επικαλούμενος το άρθρο 12 στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

  • «Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψης του. Καθένας έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.»

Η επιδρομή και η κατάσχεση στοιχείων στο σπίτι του γνωστού ως Dotcom -Kim Schmitz- είχε κριθεί παράνομη από δικαστήριο στην Νέα Ζηλανδία. Αργότερα κρίθηκε επίσης παράνομη η παρακολούθηση του Dotcom από τις αρχές, απόφαση που οδήγησε τον πρωθυπουργό της χώρας John Key να του ζητήσει συγνώμη, όπως αναφέρει το BBC.

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024