Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξέρετε γιατί δεν βρίσκετε το iPhone 5;

Ξέρετε γιατί δεν βρίσκετε το iPhone 5;

«Δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε τα iPhone. Δεν κατορθώνουμε να ανταποκριθούμε στην ζήτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Terry Gou, επικεφαλής του ομίλου Foxconn στο περιθώριο συνεδρίου. Από την άλλη, στα εργοστάσια της Foxconn οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δύο φορές ξεσηκωθεί και μιλούν για παράλογες απαιτήσεις ποιότητας πάνω σε μια ελαττωματική σχεδίαση. Το iPhone 5 έχει πάχος μόλις 7,6 χιλιοστά.

«Δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε τα iPhone. Δεν κατορθώνουμε να ανταποκριθούμε στην ζήτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Terry Gou, επικεφαλής του ομίλου Foxconn στο περιθώριο συνεδρίου στην χώρα.

Το πρώτο που υποθέτει κανείς με αφορμή αυτή την δήλωση είναι ότι, η Apple επιχειρεί ένα ακόμα τρικ για να αυξήσει τις πωλήσεις, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη ώστε ακόμα και τα κορυφαία εργοστάσια στον πλανήτη δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Η δεύτερη σκέψη περιστρέφεται γύρω από ό,τι ιδιαίτερο μπορεί να έχει η σχεδίαση του νέου iPhone 5 ώστε να καθίσταται τόσο δύσκολη ή έστω χρονοβόρα η συναρμολόγησή του.

Το τρίτο ενδεχόμενο, δηλαδή να είναι ελαττωματική η σχεδίαση με την υπογραφή ενός Σερ Τζ.Άιβι δεν περνάει καν από το μυαλό. Από την άλλη…

  • Πόσο μεγάλη είναι η ζήτηση για το iPhone 5; Tο iPhone 5 κυκλοφόρησε σε τρία μοντέλα και δύο χρώματα στις 21 Σεπτεμβρίου 2012 σε οκτώ χώρες και στο Χονγκ Κονγκ. Στις 28 Σεπτεμβρίου διατέθηκε σε 22 ακόμα χώρες. Η Apple έχει ανακοινώσει ότι η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε 100 χώρες πριν το τέλος του έτους. Μέσα σε 24 ώρες έγιναν δύο εκατομμύρια προ-παραγγελίες και τις πρώτες τρεις ημέρες που διατέθηκε πουλήθηκαν 5 εκατομμύρια iPhone 5.
  • Πόσα iPhone πουλάει ως τώρα η Apple; To τρίτο (οικονομικό) τρίμηνο του 2012, η Apple πούλησε 26.028.000 iPhone και αξεσουάρ για αυτά, και μέσα στο επόμενο τρίμηνο (έως τις 29 Σεπτεμβρίου) ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 3% (26.910.000 iPhone και αξεσουάρ). Από χρονιά σε χρονιά, οι πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων και αξεσουάρ της Apple αυξήθηκαν κατά 58%.

Πάντως, η δήλωση Gou κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς θεωρείται έμμεση αναφορά στις επιλογές που έκανε η ομάδα της Apple στην σχεδίαση και την επιλογή των υλικών. Το iPhone 5 σχεδιάστηκε από την αρχή, δήλωνε η εταιρεία κατά την παρουσίασή του στις 12 Σεπτεμβρίου, για να φτιάξει το πιο λεπτό και πιο ελαφρύ iPhone στην ιστορία της. «Είναι το πιο λεπτό smartphone στον κόσμο» (σ.σ. υπάρχουν και πιο λεπτά, όπως τρία μοντέλα Motorola RAZR XT909, Motorola DROID RAZR CDMA, Motorola RAZR XT910, το Huawei Ascend P1 S κ.ά.), με σώμα σε ανοδιωμένο αλουμίνιο πάχους 7,6 χιλιοστών και είναι 18% πιο λεπτό και 20% πιο ελαφρύ από το iPhone 4S. Σχεδιάζεται με πρωτοφανή ακρίβεια, και στις γωνίες και περιμετρικά χρησιμοποιείται στις κοπές διαμάντι, όπως και για την ένθεση στρωμάτων από γυαλί, είχε πει η ομάδα της Apple κατά τα αποκαλυπτήρια της συσκευής στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, πολύ μακριά από εκεί όπου το iPhone 5 θα έπρεπε να κατασκευαστεί και να παραχθεί μαζικά.

Ηθική και τεχνολογία: Από τη μια οι ουρές, από την άλλη οι άθλιες συνθήκες εργασίας

Στις 5 Οκτωβρίου, το μη κερδοσκοπικό China Labour Watch μετέφερε ότι στο εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα περισσότεροι από 3.000 (ίσως και 4.000) εργαζόμενοι στις γραμμές παραγωγής κατέβηκαν σε απεργία. Οι επικεφαλής του εργοστασίου απαίτησαν να συνεχίσουν να εργάζονται και τα Σαββατοκύριακα και έθεσαν πιο ψηλά τις απαιτήσεις ποιότητας χωρίς προηγουμένως να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παράγονται προϊόντα που δεν ικανοποιούσαν τα κριτήρια ποιότητας και το στρες των εργατών αυξανόταν, τόσο ώστε τελικά οδήγησε σε βίαια ξεσπάσματα προς τους επιθεωρητές που ξυλοκοπήθηκαν. Οι περισσότεροι από τους απεργούς αποτελούσαν μέρος της γραμμής παραγωγής iPhone 5 και συγκεκριμένα από την γραμμή ελέγχου ποιότητας onsite. Καταγράφηκε ακόμα πως, η διοίκηση του εργοστασίου και η Apple, παρά την ελαττωματική σχεδίαση, είχαν υπερβολικές απαιτήσεις από τους εργαζόμενους, όταν απαιτούσαν εγκοπές 0,02 χιλιοστών και άλλα, σχετικά με τις χαρακιές στα πλαίσια και τις πλάτες των iPhone. Με τέτοιες απαιτήσεις, οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να παραδίδουν iPhone που πληρούσαν τα στάνταρτ.

Δείτε ένα βίντεο για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn και την απεργία χιλιάδων εργαζομένων

Νωρίτερα, το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου στο εργοστάσιο της Foxconn Taiyan δύο χιλιάδες εργαζόμενοι εξεγέρθηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 40 άνθρωποι. Η ρίζα του κακού, σύμφωνα με τον προαναφερόμενο παρατηρητήριο συνθηκών εργασίας, είναι η πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι για να ικανοποιήσουν υψηλά επίπεδα ποιότητας και εξαιρετικά υψηλές παραγγελίες σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως αυτές που έχει υποβάλλει η Apple για το iPhone 5.

{{{related}}}

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024