Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Raspberry Pi: Παιδιά που παίζουν τον κώδικα στα δάχτυλα

Τι μπορεί να ξέρει ένα παιδί από προγραμματισμό, θα αναρωτιέστε. Σε ποιο πιτσιρίκι θα μπορούσες να δώσεις μια «γυμνή» ηλεκτρονική πλακέτα και να πιστέψεις ότι θα κατόρθωνε να κάνει κάτι δημιουργικό με αυτήν; Κι όμως, οι δημιουργοί του Raspberry Pi, ενός λειτουργικού υπολογιστή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας πίστεψαν ότι τα πιτσιρίκια μπορούν να μάθουν προγραμματισμό και διοργάνωσαν έναν διαγωνισμό για να αναδείξουν το ταλέντο τους.

Τι μπορεί να ξέρει ένα παιδί από προγραμματισμό, θα αναρωτιέστε. Σε ποιό πιτσιρίκι θα μπορούσες να δώσεις μια «γυμνή» ηλεκτρονική πλακέτα και να πιστέψεις ότι θα κατόρθωνε να κάνει κάτι δημιουργικό με αυτήν; Κι όμως, οι δημιουργοί του Raspberry Pi, ενός πλήρως λειτουργικού υπολογιστή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, πίστεψαν ότι τα πιτσιρίκια μπορούν να μάθουν προγραμματισμό και διοργάνωσαν έναν διαγωνισμό για να επιδείξουν το ταλέντο τους.

Στο Summer Contest υπάρχει κατηγορία στην οποία συμμετείχαν παιδιά «13 ετών και κάτω». Νικητής αναδείχτηκε ο 12χρονος Άαρον Χιλ που ανέπτυξε σε Python μια εφαρμογή που επιτρέπει σε μια κάμερα USB συνδεδεμένη στο Raspberry Pi να τραβάει φωτογραφίες ανά διαστήματα που ορίζει ο χρήστης από την γραμμή εντολών. Ο Άαρον έχει διαθέσει τον κώδικα του PySnap στο GitHub και επισημαίνει ότι τρέχει σε οποιαδήποτε διανομή Debian Linux ενώ προγραμματίζει την διάθεσή του και σε περιβάλλον Windows. Ο Άαρον κέρδισε βραβείο 1.000 δολαρίων.

O Λούις Γκέσλινγκ προγραμμάτισε μια μέθοδο -που ούτε να την περιγράψουμε δεν μπορούμε- με την οποία μπορεί να αξιοποιηθεί το Raspberry Pi σε διάφορους αυτοματισμούς. Αφορά στην αξιοποίηση των λεγόμενων General Input/Output Pins στην πλακέτα για την οποία μπορείτε να δείτε και ένα tutorial, πριν φτάσετε στο επίπεδο του κάτω των 11χρονου Λούις. To SerPrint είναι επίσης διαθέσιμο στο Github.

Στην ίδια κατηγορία, ο 12χρονος πιτσιρικάς Κόνερ Φόξλεϊ επέδειξε τις γνώσεις του στην C#, και ανέπτυξε έναν εξομοιωτή …του κόσμου που ονόμασε πετυχημένα ως «Τhe Matrix».

  • Εάν θέλετε να μάθετε για το Raspberry Pi, σας προτείνουμε τον οδηγό του Engadget, για την Pythοn σας παραπέμπουμε στο επίσημο σάιτ http://docs.python.org/3/.
  • Δείτε επίσης τι άλλο φτιάχνουν τα παιδιά ανά τον κόσμο στο Raspberry Pi στον επίσημο δικτυακό τόπο http://www.raspberrypi.org/archives/tag/kids
  • Δείτε τέλος ένα ενδιαφέρον βίντεο από τις εντυπώσεις που εκφράζουν οι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου στην Μ.Βρετανία μαθαίνοντας το Raspberry Pi.
  • Αν σκέφτεστε να κάνετε ένα καλό δώρο τα Χριστούγεννα, προτείνουμε να παραγγείλετε ένα Raspberry Pi (κοστίζει 26 ευρώ).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024