Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί κάνουν όλοι μια επείγουσα δήλωση στο Facebook;

Γιατί κάνουν όλοι μια επείγουσα δήλωση στο Facebook;

Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο Facebook, πολλά μέλη του κοινωνικού δικτύου αναρτούν στην σελίδα τους μια δήλωση περί διατήρησης της κυριότητας του περιεχομένου που ανεβάζουν. Η ανάρτηση αυτή διαδίδεται από φίλο σε φίλο και έτσι, δεν είναι διόλου απίθανο να είδατε το χρονολόγιό σας να πλημμυρίζει με δηλώσεις του τύπου I hereby declare...

Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο Facebook, πολλά μέλη του κοινωνικού δικτύου αναρτούν στην σελίδα τους μια δήλωση περί διατήρησης της κυριότητας του περιεχομένου που ανεβάζουν. Η ανάρτηση αυτή διαδίδεται από φίλο σε φίλο και έτσι, δεν είναι διόλου απίθανο να είδατε το χρονολόγιό σας να πλημμυρίζει με δηλώσεις του τύπου I hereby declare…

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση στην αγγλική γλώσσα (αλλά και πολλές αποδόσεις στα ελληνικά) γράφει:

«In response to the new Facebook guidelines, I hereby declare that my copyright is attached to all of my personal details, illustrations, comics, paintings, crafts, professional photos and videos, etc. (as a result of the Berner Convention).
For commercial use of the above my written consent is needed at all times!
Facebook is now an open capital entity. All members are recommended to publish a notice like this, or if you prefer, you may copy and paste this version.»

Με λίγα λόγια, με αυτή τη δήλωση το μέλος του Facebook που την αναρτά επιχειρεί να διασφαλίσει την κυριότητα σε ό,τι ανεβάζει στο προφίλ του και απαιτεί να του ζητείται η έγκριση όποτε οτιδήποτε χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Τέλος, προτρέπονται άλλα μέλη να κάνουν το ίδιο ή κάτι ανάλογο, αντιγράφοντας την δήλωση αυτή στο προφίλ τους, με το επιχείρημα ότι το Facebook είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει ο γνωστός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Πογκ στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, και όχι μόνο, πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα hoax. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο tech.in.gr:

Επιπλέον, η δήλωση περιέχει κάποια προφανή λάθη, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις (π.χ. γίνεται αναφορά στην ανύπαρκτη Συνθήκη Berner, στην θέση της οποίας μάλλον ο συντάκτης εννοούσε την Συνθήκη της Βέρνης του 1886 που αφορούσε σε λογοτεχνικά και εικαστικά έργα).

Εκτός όμως από αυτά τα αντεπιχειρήματα, το Facebook έχει δημόσια διαψεύσει την φήμη:

Στην σελίδα Facebook and Privacy στο Facebook υπάρχει επίσημη διάψευση που αναφέρει πως:

  • «Κυκλοφορεί μια φήμη ότι το Facebook κάνει μια αλλαγή που συνδέεται με την κυριότητα των πληροφοριών των χρηστών ή το περιεχόμενο που δημιοσιεύουν σε αυτόν. Είναι ψευδής. Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το Facebook κατέχει και ελέγχει το περιεχόμενο και την πληροφορία που αναρτά, όπως περιγράφεται στους όρους της υπηρεσίας. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα – www.facebook.com/policies

Τέλος, τα δικαιώματά σας στο Facebook αναφέρονται με λεπτομέρεια στην σελίδα https://www.facebook.com/legal/terms?ref=pf Εκεί διευκρινίζεται πως:

  • «Το σύνολο του περιεχομένου και των πληροφοριών που δημοσιεύετε στο Facebook σάς ανήκει και μπορείτε να ελέγχετε τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιείται σε τρίτους μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου και εφαρμογών».

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024