Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινος Μαραθώνιος Χάκινγκ με Ανοικτά Δεδομένα για το Περιβάλλον

Πράσινος Μαραθώνιος Χάκινγκ με Ανοικτά Δεδομένα για το Περιβάλλον

Μετά την Στοκχόλμη, το Λονδίνο, την Βαρκελώνη, και το Ελσίνκι η σκυτάλη ενός διαφορετικού Μαραθωνίου περνάει στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν βέλτιστα τα «ανοικτά» διαθέσιμα δεδομένα για το περιβάλλον. Το δύσκολο αυτό έργο θα γίνει με ένα ομαδικό brainstorming στο Athens Green Hackathon στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2012.

Μετά την Στοκχόλμη, το Λονδίνο, την Βαρκελώνη, και το Ελσίνκι η σκυτάλη ενός διαφορετικού Μαραθωνίου περνάει στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν βέλτιστα τα «ανοικτά» διαθέσιμα δεδομένα για το περιβάλλον. Το δύσκολο αυτό έργο θα γίνει μετά από ένα ομαδικό brainstorming στο Athens Green Hackathon στις 14 Δεκεμβρίου 2012.

Στα επονομαζόμενα Green Hackathons, οι προγραμματιστές που ανταποκρίνονται στο ανοικτό κάλεσμα των διοργανωτών παίρνουν στα χέρια τους πλήθος ανοικτών δεδομένων για το περιβάλλον. Μέσα σε λίγο χρόνο, συνήθως λιγότερο από ένα 24ωρο, καλούνται να τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για ένα «πιο βιώσιμο μέλλον», σε έναν διαγωνισμό που γίνεται περισσότερο για την πρόκληση παρά για το βραβείο.

Στο Green Hackathon 2012 στο Λονδίνο αναπτύχθηκε η εφαρμογή Energy Efficiency in Buildings, που τοποθετεί μια ακόμα πληροφορία στους χάρτες του Google: την κατανάλωση ενέργειας κάθε κτιρίου σε μηνιαία και ετήσια βάση. Άλλοι έφτιαξαν μια εφαρμογή που υπολογίζει το κόστος της ενέργειας που συνεπάγεται η χρήση του πλυντηρίου, μια άλλη εμφανίζει την αδιόρατη ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο. Στην Βαρκελώνη διακρίθηκε ένα app για το Facebook, στην ανάπτυξη του οποίου συνέβαλλε ο Κύπριος Ανδρέας Καμιλάρης, το SocialElectricity το οποίο συγκρίνει την κατανάλωση ενέργειας της γειτονιάς ή και της πόλης κάθε μέλους του Facebook που το χρησιμοποιεί με την κατανάλωση των φίλων του, με στόχο να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο ώστε να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση.

Στην Αθήνα, το Green Hackathon ανέλαβαν να διοργανώσουν η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) σε συνεργασία με την Agro-Know Technologies. Προς το παρόν, στοιχεία για την ομάδα της Agro-Now θα βρείτε στο wiki της. Ο δικτυακός τόπος είναι υπό κατασκευαστή στην διεύθυνση www.agroknow.gr. Ενδιαφέρον έχει να δείτε τα project στα οποία εμπλέκεται άμεσα η ομάδα του Agro-Now.

Το αθηναϊκό Green Hackathon εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση ανοιχτού περιεχομένου και ανοιχτών δεδομένων και θα γίνει στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2012.

Όπως εξηγούν ΕΕΛ/ΛΑΚ και Agro-Now, τα Green Hackathons είναι μία σειρά εκδηλώσεων στις οποίες προγραμματιστές «συναντιούνται» για να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν νέες ιδέες με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Ένας από τους στόχους του Green Hackathon είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες των αρχών των «Ανοιχτών Δεδομένων», οι οποίες κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση σε περιβαλλοντικά γεγονότα.

Στην Αθήνα το Hackathon θα έχει διάρκεια 3 μέρες.

  • Την πρώτη μέρα (14 Δεκεμβρίου) θα γίνει η έναρξη των εργασιών στο BIOS όπου θα υπάρχουν 3 σύνοδοι με ομιλίες από εκπροσώπους φορέων που θα διαθέσουν τα πολύτιμα datasets για το Hackathon. Μετά το τέλος των ομιλιών θα πραγματοποιηθούν «brainstorming sessions» για τις εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στο Hackathon.
  • Τη δεύτερη μέρα (15 Δεκεμβρίου) θα μεταφερθούν στους χώρους του Loft2Work όπου θα διεξαχθεί τo Hackathon.
  • Την τελευταία μέρα (την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου) στον Πολυχώρο Αθηναΐς θα γίνουν οι παρουσιάσεις των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Hackathon και θα υπάρξει βράβευση των καλύτερων εφαρμογών που θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή.

Η συμμετοχή στο Athens Green Hackathon είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους προγραμματιστές (developers), αλλά και σε χρήστες ή εκπροσώπους φορέων που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα του Hackathon.

  • Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο http://athens_greenhackathon.eventbrite.com καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.
  • Περισσότερες πληροφορίες για το Athens Green Hackathon είναι διαθέσιμες στο athens.greenhackathon.com.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024