Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πρόστιμο-ρεκόρ για την δημιουργία καρτέλ στην τηλεόραση και στα monitor

Πρόστιμο-ρεκόρ για την δημιουργία καρτέλ στην τηλεόραση και στα monitor

Συνήθως μετά από ένα παιχνίδι γκολφ, από το 1996 έως το 2006 τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη επτά διεθνώς αναγνωρίσιμων επιχειρήσεων στους τομείς της τηλεόρασης και των monitor υπολογιστών συμμετείχαν σε top secret συσκέψεις όπου καθόριζαν από κοινού τις τιμές, μοίραζαν τις αγορές αλλά και τους πελάτες και συμφωνούσαν να συντονίσουν την παραγωγή τους. Αυτό αποκάλυψε η Κομισιόν, αφού επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στα χρονικά της Επιτροπής σε δύο καρτέλ «παράδειγμα προς αποφυγή».

Συνήθως μετά από ένα παιχνίδι γκολφ, από το 1996 έως το 2006 τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη επτά διεθνώς αναγνωρίσιμων επιχειρήσεων στους τομείς της τηλεόρασης και των monitor υπολογιστών (CRT της εποχής) συμμετείχαν σε top secret συσκέψεις όπου καθόριζαν από κοινού τις τιμές, μοίραζαν τις αγορές αλλά και τους πελάτες και συμφωνούσαν να συντονίσουν την παραγωγή τους. Αυτό αποκάλυψε η Κομισιόν, αφού επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στα χρονικά της Επιτροπής σε δύο καρτέλ «παράδειγμα προς αποφυγή».

Στις 5 Δεκεμβρίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλλε πρόστιμο 1,47 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά κατασκευαστές TV και οθονών υπολογιστών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο στα χρονικά της Κομισιόν, δήλωσε ο επίτροπος Χ. Αλμούνια, μετά το πρόστιμο 1,38 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε το 2008 για την σύσταση καρτέλ στην αγορά auto glass.

  • Στην CES 2005, τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς η τηλεόραση είχε στεφθεί «βασίλισσα», αφού η αγορά προσδοκούσε ότι θα αντλήσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις της.

Τα καρτέλ στην τηλεόραση και στα monitor CRT λειτουργούσαν σε διεθνές επίπεδο και σε αυτά συμμετείχαν η LG Electronics, η Samsung και η Chunghwa από την Ταϊβάν, καθώς επίσης και η ολλανδική Philips (και στα δύο). Στα CRT monitor συμμετείχαν η Panasonic και η Toshiba και η Technicolor (πρώην Thomson).

Ασυλία εξασφάλισε για τον εαυτό της η Chunghwa και δεν της επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς αποκάλυψε την ύπαρξη των καρτέλ στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εταιρείες αυτές συνέπρατταν στην προμήθεια και στην τιμολόγηση των προϊόντων τους, τομείς που καθορίζουν από το 50% έως και το 70% της τιμής τους.

Η έρευνα έδειξε ότι οι επτά επιχειρήσεις γνώριζαν καλά ότι παρανομούν, αφού αποκαλύπτεται έγγραφο με την επισήμανση ότι το περιεχόμενο θα έπρεπε «να παραμείνει μυστικό καθώς θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά εάν διέρρεε στους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συχνά οι συναντήσεις αυτές αποκαλούνταν «green meetings», αφού συγκαλούνταν μετά από ένα παιχνίδι γκολφ. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Χ.Αλμούνια, η υπόθεση θεωρείται «εγχειρίδιο» πρακτικών που πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024