Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Είναι νόμιμο το ελεύθερο λογισμικό», προειδοποιεί το ΣΔΟΕ η ΕΕΛ/ΛΑΚ

«Είναι νόμιμο το ελεύθερο λογισμικό», προειδοποιεί το ΣΔΟΕ η ΕΕΛ/ΛΑΚ

Την παρέμβαση της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού, Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα προκάλεσε η επιστολή που έστειλε και φέτος η υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προς επιχειρήσεις για την απογραφή των αδειών χρήσης προγραμμάτων λογισμικού και των αντίστοιχων τιμολογίων αγοράς τους.

Την παρέμβαση της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού, Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα προκάλεσε η επιστολή που έστειλε και φέτος η υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προς επιχειρήσεις για την απογραφή των αδειών χρήσης προγραμμάτων λογισμικού και την αποστολή των αντίστοιχων τιμολογίων αγοράς τους (ή των 14ψηφιων αριθμών σειράς των προγραμμάτων). Όπως υποστηρίζει, το έγγραφο που αγνοεί την ύπαρξη και την νόμιμη χρήση ελεύθερου/ανοικτού λογισμικού αποτελεί παράδειγμα πρακτικών που, έστω έμμεσα, εξυπηρετούν συμφέροντα εταιρειών κλειστού λογισμικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού, εξέτασε την επιστολή που έχει σταλεί σε δημόσιους φορείς και εταιρείες από τη Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

  • Με αυτήν, η υπηρεσία του ΣΔΟΕ ζητάει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωσης με την απογραφή των αδειών χρήσης προγραμμάτων λογισμικού. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έστειλε επιστολή στο ΣΔΟΕ στην οποία προτείνει να αναδιαμορφώσει το περιεχόμενο του εγγράφου ώστε να προβλέπεται και η απογραφή προγραμμάτων Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ).

Η συγκεκριμένη επιστολή που έχει αποσταλεί από την Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ δεν προβλέπει στην υπεύθυνη δήλωση απογραφής που καλούνται να συμπληρώσουν οι φορείς τη χρήση ΕΛ/ΛΑΚ καθώς απαιτείται ρητά το τιμολόγιο αγοράς του λογισμικού.

  • Όταν η επιχείρηση χρησιμοποιεί προγράμματα που είναι ελεύθερα διαθέσιμα από το Διαδίκτυο, δεν υπάρχει τιμολόγιο αγοράς, παρά μόνο στην περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί προμήθεια υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης. Προφανώς, αυτό δεν θα έπρεπε να καθιστά υπόλογη την εταιρεία στο ΣΔΟΕ.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα στην Ελλάδα τονίζει ακόμα πως «λαμβάνοντας υπόψιν την περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που διανύουμε κρίνουμε ότι είναι σκόπιμο το ΣΔΟΕ να αντιμετωπίζει ισότιμα τα προγράμματα ΕΛ/ΛΑΚ με δεδομένο ότι αυτά καλύπτονται από νόμιμες άδειες χρήσης και παρέχει σημαντικά οικονομικά και όχι μόνο οφέλη, προσφέροντας εναλλακτικές επιλογές, και να αποφεύγει πρακτικές που έμμεσα εξυπηρετούν συμφέροντα εταιρειών κλειστού λογισμικού και ειδικότερα εισαγόμενων εμπορικών προϊόντων.»

  • Η ΕΕΛ/ΛΑΚ προτείνει στο ΣΔΟΕ την αναδιαμόρφωση της επιστολής ώστε να είναι σαφές ότι είναι νόμιμη η χρήση ανοιχτού λογισμικού.
  • Προτείνεται επίσης στο ΣΔΟΕ η χρήση διαδικτυακής εφαρμογής η οποία θα διευκόλυνε την απογραφή και την επεξεργασία των δηλώσεων και η οποία θα μπορούσε να λειτουργεί με πιστοποίηση με τους κωδικούς του TAXIS, όπως με ανάλογο τρόπο λειτουργούν και άλλες εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δημόσιου Τομέα.

Η επιστολή καταλήγει με μια σαφή προειδοποίηση ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες πρακτικές που δεν αντιμετωπίζουν ισότιμα το ανοικτό λογισμικό:

  • «Εάν δεν διορθωθεί το έγγραφο του ΣΔΟΕ ώστε να αντιμετωπίζει ισότιμα το ανοιχτό λογισμικό η ΕEΛ/ΛΑΚ θα αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.»

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024