Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Χριστουγεννιάτικο δώρο για κάποιον που μισείτε, τα Windows 8»

«Χριστουγεννιάτικο δώρο για κάποιον που μισείτε, τα Windows 8»

Ο Φίλιπ Γκρίνσπαν είναι γνωστός καθηγητής στο MIT και ο τελευταίος που έρχεται να προστεθεί στην λίστα επιφανών επιστημόνων/ειδικών που κατακεραυνώνει τα Windows 8. Σε άρθρο στο μπλογκ του, ο καθηγητής χαρακτηρίζει την νεότερη έκδοση των Windows «χριστουγεννιάτικο δώρο για κάποιον που μισείτε».

Ο Φίλιπ Γκρίνσπαν είναι γνωστός καθηγητής στο MIT και ο τελευταίος που έρχεται να προστεθεί στην λίστα επιφανών επιστημόνων/ειδικών που κατακεραυνώνει τα Windows 8. Σε άρθρο στο μπλογκ του, ο καθηγητής χαρακτηρίζει την νεότερη έκδοση των Windows «χριστουγεννιάτικο δώρο για κάποιον που μισείτε».

Η Microsoft, εξηγεί, είχε πολύ χρόνο για να μελετήσει τι κάνουν καλά δύο καθιερωμένα πλέον λειτουργικά συστήματα για tablet, το Android και το iOS -από τον Οκτώβριο του 2008 για το Android και από τον Ιούνιο του 2007 για το iOS. Εντούτοις, δεν κατόρθωσε να διακρίνει τι κάνουν καλά αυτά τα στάνταρτ πλέον λειτουργικά για tablet.

Στο Android, εξηγεί, το καλύτερο είναι το ορατό στην οθόνη πλήκτρο Back και το επίσης μόνιμο Home button. Αντίθετα, κανένα από τα δύο δεν υπάρχει στην οθόνη «tablet» των Windows 8. Κάθε προγραμματιστής τοποθετεί το Back όπου θέλει, ή πουθενά, τα Microsoft apps το διατηρούν επάνω δεξιά στην οθόνη.

Ομοίως, στο iOS στο iPad, είναι μόνιμη ευκολία το πλήκτρο Home στην ταμπλέτα της Apple. To πλησιέστερο αντίστοιχο feature που υλοποίησε η Microsoft, λέει ο Γκρίνσπαν είναι το πλήκτρο των Windows, μόνο που όταν αναφερόμαστε σε ταμπλέτες δεν θεωρείται δεδομένη ή επιβεβλημένη η ύπαρξη πληκτρολογίου.

Στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, ο χρήστης μπορούσε να κάνει δεξί κλικ και να δει το αντίστοιχο μενού λειτουργιών, μια λειτουργία που φέρεται να αντέγραψε το Android όταν χρήστης «κρατά» παρατεταμένα το δάχτυλό του πάνω στο σχετικό εικονίδιο. Στην οθόνη Start των Windows 8 η δυνατότητα αυτή απουσιάζει.

Ο καθηγητής χαρακτηρίζει επίσης «εξαιρετικά άβολο και ασυνεπή» τον τρόπο με τον οποίο η Microsoft επιχειρεί να συγκεράσει την λειτουργία ενός desktop με ένα tablet. Android και iOS δεν το επιχειρούν καν. Όπως εξηγεί, ο μέσος χρήστης θέλει να βλέπει «τηλεόραση» όλες τις ώρες και από όλες τις συσκευές του, γι’ αυτό η τυπική οθόνη ενός υπολογιστή είναι ευρεία. Θεωρεί δε αυτονόητο ότι θα έπρεπε να μπορεί να διατηρήσει στα δύο τρίτα της οθόνης μια παραδοσιακή εφαρμογή desktop και στο υπόλοιπο ένα app από το περιβάλλον tablet. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει στα Windows 8 -αν εξαιρέσει κανείς μια μικρή λωρίδα δεξιά ή αριστερά της οθόνης.

Ο ίδιος κατακεραυνώνει την Microsoft και για μια ακόμα επιλογή: την μη αναμενόμενη επιστροφή στο desktop αφού χρησιμοποιήσει ένα app στιλ Metro. Όπως γράφει, πολλά από τα apps που εμφανίζονται στην ενότητα All Apps προσγειώνουν τον χρήστη στο desktop με ένα κλικ.

Ο Φίλιπ Γκρίνσπαν καταλήγει ακόμα να προτείνει να διατηρήσουμε την προηγούμενη έκδοση των Windows σε έναν υπολογιστή και να κάνουμε αναζήτηση στο Google για τα apps σε περιβάλλον Windows 8, αφού δεν υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιήσεις έναν browser στο desktop interface, διατηρώντας ταυτόχρονα ορατό το επίμαχο app…

Για να εξηγήσει τις καλές κριτικές που έχουν κάνει οι δημοσιογράφοι τεχνολογίας, ο Γκρίνσπαν αποδίδει το γεγονός ότι «λατρεύουν οτιδήποτε νέο, διαφορετικό και περίπλοκο και τα Windows 8 τα έχει όλα αυτά» (και ίσως έχει δίκιο).

O καθηγητής του ΜΙΤ δεν είναι ο μόνος που εμφανίζεται επικριτικός για τα Windows 8. Ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν έχει επίσης κάνει το ίδιο όπως και ο ειδικός σε θέματα user interface Jakob Nielsen που είπε χαρακτηριστικά ότι τα Windows «δεν είναι Windows αλλά Window».

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024