Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δέκα χρόνια φυλακή στον... Hackerazzi του Χόλιγουντ

Δέκα χρόνια φυλακή στον… Hackerazzi του Χόλιγουντ

Παράδειγμα προς αποφυγή θέλησε να καταστήσει 36χρονο Αμερικανό χάκερ περιφερειακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λος Άντζελες καταδικάζοντάς τον σε 10ετή φυλάκιση. Ο Κρίστοφερ Τσέινι παρακολουθούσε επί μήνες τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Σκάρλετ Γιόνχανσον, της Κριστίνα Αγκιλέρα και της Ρενέ Όλστεντ, έκλεβε τις φωτογραφίες τους και τις διέρρεε στο Ίντερνετ. Δεν ήταν όμως όλοι όσοι έβλαψε σταρ -καταδίωκε δύο πρόσωπα επί 10 χρόνια.

Παράδειγμα προς αποφυγή θέλησε να καταστήσει 36χρονο Αμερικανό χάκερ, το Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λος Άντζελες καταδικάζοντάς τον σε 10ετή φυλάκιση στις ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών.

Ο Κρίστοφερ Τσέινι από το Τζάκσονβιλ στην Φλόριντα παρακολουθούσε επί μήνες τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Σκάρλετ Γιόνχανσον, της Κριστίνα Αγκιλέρα και της Ρενέ Όλστεντ, μεταξύ δεκάδων άλλων σταρ. Από εκεί έκλεβε ή κατόρθωνε να αποσπάσει φωτογραφίες σε προσωπικές τους στιγμές και τις προωθούσε στο Ίντερνετ. Όμως, δεν ήταν όλοι όσοι έβλαψε και μάλιστα περισσότερο από όλα τα θύματά του, σταρ του Χόλιγουντ -με την παράνομη πρόσβαση στα e-mail τους καταδίωκε δύο άσημες γυναίκες επί 10 χρόνια. Η συμπεριφορά του απέναντί τους χαρακτηρίστηκε «ανάλγητη» και έδειχνε ότι δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για όλα όσα τους προκαλούσε. Ο δικαστής Τζέιμς Σ. Οτερό είπε χαρακτηριστικά πως η υπόθεση Τσέινι έδειξε πως «η συναισθηματική δυσφορία μπορεί να είναι τόσο καταστροφική όσο και η σωματική βλάβη. Δεν διέφερε σε τίποτα από το να εισβάλλει σπίτι τους ένας κλέφτης κάθε βράδυ επί χρόνια».


Ο Κρ.Τσέινι καλείται να αποζημιώσει με 66.179 δολάρια τις τρεις διάσημες ηθοποιούς, αν και παρακολουθούσε δεκάδες ακόμα. Ο κατηγορούμενος αποδέχτηκε τις κατηγορίες τον Μάρτιο του 2012 και δήλωσε ένοχος μετά από συμφωνία με τους ενάγοντες -διαφορετικά αντιμετώπιζε ποινή …121 ετών εάν καταδικαζόταν για 26 αδικήματα που του αποδίδονταν.

Ο Τσέινι αντλούσε ότι έβρισκε στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των θυμάτων του. Έτσι, αναρτούσε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες των γνωστών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων και η Μίλα Κούνις. Ο Τσέινι συνελήφθη από το FBI τον Οκτώβριο του 2011, έπειτα από έρευνα 11 μηνών με την χαρακτηριστική ονομασία Operation… Hackerazzi μετά από 50 τουλάχιστον καταγγελίες από την βιομηχανία του θεάματος.

Η παραβίαση της ασφάλειας του υπολογιστή της Κρ.Αγκιλέρα έγινε τον Δεκέμβριο του 2010, οπότε κυκλοφόρησαν χωρίς την άδειά της φωτογραφίες της στο Ίντερνετ. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το κινητό τηλέφωνο της ηθοποιού Μ.Κούνις τέθηκε υπό τον έλεγχο του χάκερ, με αποτέλεσμα φωτογραφίες της -συμπεριλαμβανομένης μιας στην μπανιέρα- να διατεθούν μέσω Διαδικτύου.

Το παράδοξο είναι ότι ο Τσέινι δεν αξιοποίησε ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις για να κάνει υποχείριό του τους λογαριασμούς e-mail όλων όσων παρακολουθούσε: Επέλεγε τον σύνδεσμο «Forgot you password?» και μάντευε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις ασφαλείας που ακολουθούσαν, από πληροφορία που ήταν ευρύτερα γνωστή, αφού αφορούσε σταρ. Στη συνέχεια, αποκτούσε πρόσβαση και προωθούσε την επικοινωνία σε έναν λογαριασμό που διατηρούσε υπό τον έλεγχό του, έψαχνε για φωτογραφίες και πληροφορίες και έκλεβε τα βιβλία διευθύνσεων των θυμάτων του, αναζητώντας νέα.

Έτσι, ο Τσέινι κατάφερνε να έχει στα χέρια του σενάρια ταινιών, επαγγελματικά συμβόλαια, επιστολές, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και άλλα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία. Δεν δίσταζε να επικοινωνεί από τους λογαριασμούς των θυμάτων του, απαιτώντας κάποιες φορές προσωπικές φωτογραφίες. Πολλές από τις φωτογραφίες που υπέκλεπτε τις έστελνε σε έναν ακόμα χάκερ και σε δύο δικτυακούς τόπους με κουτσομπολιά.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024