Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Εκδόσεις Ιβίσκος απαντούν στις αντιδράσεις για το #vivliotweeter

Οι Εκδόσεις Ιβίσκος απαντούν στις αντιδράσεις για το #vivliotweeter

To ημερολόγιο του 2013 με τίτλο «Τα καλύτερα του Twitter» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ιβίσκος αντί € 9,50 χωρίς αναφορά στους δημιουργούς των tweet που εμφανίζονται στις σελίδες του προκάλεσε έντονη συζήτηση στο Twitter γύρω από το #vivliotweeter, την κυριότητα των tweet και το «ηθικό δικαίωμα» για την αναφορά του δημιουργού. Οι εκδόσεις Ιβίσκος απαντούν.

To ημερολόγιο του 2013 με τίτλο «Τα καλύτερα του Twitter» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ιβίσκος, με τιμή πώλσης € 9,50, προκάλεσε έντονη συζήτηση στο Twitter γύρω από το hashtag #vivliotweeter, την κυριότητα των tweet και την ηθική υποχρέωση να αναφέρεται ο δημιουργός σε κάθε αναδημοσίευση. Οι 160 σελίδες του ημερολογίου διανθίζονται με tweet χωρίς την άδεια ή αναφορά στους δημιουργούς τους.

Η απάντηση από τις Εκδόσεις Ιβίσκος για το #vivliotweeter

Το tech.in.gr επικοινώνησε από την πρώτη ημέρα με τις Εκδόσεις Ιβίσκος και σας μεταφέρουμε (αυτούσια) την άποψη τους, την οποία λάβαμε την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 -η απάντηση δεν φέρει την υπογραφή από την συγγραφέα, η οποία δεν υπογράφει πλέον ούτε το ημερολόγιο.

«Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι έχει δημιουργηθεί ανησυχία και δυσαρέσκεια μεταξύ κάποιων χρηστών του twitter σχετικά με την έκδοση από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ του ημερολογίου για το 2013, αφού η πρόθεσή μας όταν αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοσή του ήταν μόνο η προσφορά λίγων στιγμών γέλιου και αν ήταν δυνατόν και μια βοήθεια να φτιάξει λίγο η διάθεση των αναγνωστών μας, που, όπως όλοι οι Έλληνες, βάλλονται από την κρίση που μαστίζει τη χώρα, γιατί το κέρδος από ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ασήμαντο σε σχέση με τον κόπου που καταβάλλει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων για να παραχθεί. Κυκλοφόρησαν γύρω στα 600 τέτοια ημερολόγια και στην περίπτωση που εξαντληθούν –γεγονός εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας- θα προκύψει ένα κέρδος γύρω στα 500 ευρώ!

Έτσι λοιπόν συγκεντρώσαμε μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με φίλους μας, χρήστες του twitter, τις αστείες φράσεις και κυρίως ανέκδοτα που κυκλοφορούσαν στο twitter και τους είχαν κάνει εντύπωση και από αυτές τις φράσεις επιλέχθηκαν γύρω στα 150 twits που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο. Δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζουμε τα ονόματα όσων είχαν εμπνευστεί αυτά τα twits και ήταν αδύνατον και να τα εντοπίσουμε, αφού από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί ένα twit αυτό μπορεί να αναδημοσιεύεται από τον οποιονδήποτε, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ακολουθήσεις την αλυσίδα και να φτάσεις στον αρχικό εμπνευστή. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος όλων των τρόπων κοινωνικής δικτύωσης, να αναδημοσιεύονται φράσεις και σχόλια, ιδέες και απόψεις, και να διαδίδονται σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Άλλωστε, πολλοί άλλοι χρήστες του twitter έχουν σπεύσει αυθόρμητα να μας εκφράσουν τη χαρά και την ικανοποίησή τους, που μέσω του ημερολογίου αναδείξαμε σε κοινό και εκτός διαδικτύου την πρωτοτυπία, το χιούμορ και την φρεσκάδα των ιδεών που γεννά η επικοινωνία μέσω του εν λόγω δικτύου κοινωνικής επαφής.

Λυπούμαστε εάν δημιουργήσαμε άθελά μας αναστάτωση μεταξύ κάποιων εκ των χρηστών του twitter καθώς δεν υπήρχε καμία εκ του πονηρού πρόθεση από μέρους μας.»

Με εκτίμηση,
Εκδόσεις Ιβίσκος

H συζήτηση για τα δικαιώματα των χρηστών του Twitter

Οι όροι παροχής της υπηρεσίας στο Twitter προβλέπουν ότι ο χρήστης διατηρεί την κυριότητα των tweet του, παραχωρεί όμως στο Twitter το μη-αποκλειστικό βέβαια δικαίωμα να τα αντιγράψει και να τα διανείμει χωρίς να αποζημιώσει τον χρήστη, ακόμα κι αν κερδίσει από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι το Twitter μπορεί να επιτρέψει σε έναν εκδότη οργανισμό να εκδώσει tweet (στην προκειμένη περίπτωση, δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο, όπως βλέπουμε από την απάντηση των Εκδόσεων Ιβίσκος).

Από την άλλη, αμφισβητήσιμο είναι εάν και σε ποιες χώρες κάθε tweet μπορεί να κατοχυρωθεί ως πνευματική ιδιοκτησία και να αποκτήσει copyright μια φράση 140 χαρακτήρων, όλα τα tweet του ίδιου χρήστη.

Υπό συζήτηση είναι ακόμα, τι θα σήμαινε να επιλέγουν οι δημιουργοί μια άδεια Creative Commons για τα tweet τους ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι και να γνωστοποιούν σε όλους τους επίδοξους εκδότες τους εάν αποδέχονται να αναδημοσιεύονται τα tweet τους και για εμπορικούς σκοπούς ή και όχι, χωρίς οι ίδιοι να έχουν να λαμβάνουν μέρος από τα έσοδα.

Για άλλους, θα αρκούσε να ζητηθεί η άδεια των δημιουργών για κάθε ένα από τα 150 tweet (με ένα DM), όπως συνέβη με το βιβλίο Tweets from Tahrir, που καταγράφει μέσω των tweet των πλέον δραστήριων στο Twitter πριν την περίφημη επανάσταση στην Αίγυπτο. Οι χρήστες δεν έλαβαν μέρος των εσόδων από το βιβλίο, είχε όμως ζητηθεί η άδεια να συμπεριληφθούν σε αυτό, με το username τους. Μπορείτε να δείτε στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου πως έγινε η δημοσίευση (με φωτογραφίες προφίλ και username, φωτογραφίες που ανέβηκαν στο Twitter κ.ά.). Οι εκδόσεις OR Books δηλώνουν πως μέρος των εσόδων θα δοθούν σε κινήματα στην Αίγυπτο που μάχονται για την Δημοκρατία. Δείτε ακόμα το TweetsfromTahrirLive, με παραπομπές στους χρήστες των οποίων τα tweet δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο των 10 δολαρίων.

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που πιστεύουν πως εάν δεν κερδίζει ο δημιουργός, δεν θα πρέπει να κερδίζει κανένας άλλος, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα tweet από αρκετές δεκάδες χρήστες του Twitter.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024