Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η δημοφιλέστερη διανομή Linux, το Ubuntu προελαύνει στα smartphone

Η δημοφιλέστερη διανομή Linux, το Ubuntu προελαύνει στα smartphone

Ένας νέο μέλος πρόκειται να προστεθεί στην λίστα των λειτουργικών συστημάτων για smartphone. Στις αρχές του 2014 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με Ubuntu, ανακοίνωσε από το Λονδίνο η Canonical. Το ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν 20 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο στο PC θα δώσει ζωή και σε smartphone. Νωρίτερα, smartphone με Android θα φορέσουν την δημοφιλέστερη διανομή Linux για να τρέχουν Android και Ubuntu όταν συνδέονται σε υπολογιστή.

Ένας νέο μέλος πρόκειται να προστεθεί στην λίστα των λειτουργικών συστημάτων για smartphone. Στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του επόμενου έτους, το 2014 αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα πρώτα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με Ubuntu, ανακοίνωσε από το Λονδίνο η Canonical. Το ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν 20 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο στο PC θα δώσει ζωή και σε smartphone. Νωρίτερα, smartphone με Android θα φορέσουν την δημοφιλέστερη διανομή Linux για να τρέχουν Android αλλά και Ubuntu όταν συνδέονται σε μεγάλη οθόνη (Ubuntu for Android).

Αυτό που προτείνει η Canonical είναι το Ubuntu Phone. Η οθόνη κλειδώματος δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο, είπε κατά την παρουσίαση ο Μαρκ Σάτλγουορθ, αλλά καλωσόρισμα στα συσσωρευμένα μηνύματα, κλήσεις ή ενεργός πίνακας ενημέρωσης για τον διαθέσιμο χρόνο ομιλίας του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας. Κάθε πλευρά της οθόνης κρύβεται για να απελευθερώσει τον πολύτιμο χώρο της οθόνης ενός smartphone και όταν αγγίζεται αποκαλύπτει κάποιας μορφής λειτουργικότητα, χωρίς να χρειαστεί το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου και χωρίς περιορισμό στην πρόσβαση οποιουδήποτε app. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει στην αριστερά πλευρά τα app που χρησιμοποιεί συχνά, αγγίζοντας δεξιά επιστρέφει στα app που εκτελούνται, πάνω αλλάζει τις ρυθμίσεις, κάτω βλέπει τις επιλογές λειτουργιών για το τρέχον app.

Η αναζήτηση είναι διευρυμένη και ενιαία -τα αποτελέσματα είναι ομαδοποιημένα ανάλογα με την πηγή (π.χ. βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη, αποτελέσματα από το WWW, μουσική από την συλλογή). Με ένα άγγιγμα επιτυγχάνεται επίσης η πρόσβαση στις εφαρμογές ή το υλικό που χρησιμοποιεί συχνά ο χρήστης (όπως τις επαφές, τα βίντεο ή τη μουσική).

Στα Ubuntu phone θα τρέχουν τα λεγόμενα Web apps και HTML5 -που εκτελούνται σε οποιαδήποτε συσκευή- αλλά και τα λεγόμενα native apps που θα αναπτύσσονται για να αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες του hardware -με την Canonical να δίνει ιδιαίτερα σημαντικά τα games.

Εξαιρετική χαρακτηρίζεται η δυνατότητα να μπορεί να ελέγχει κάτι ο χρήστης επιλέγοντας στα γρήγορα με ένα swap από τα αριστερά το app που θέλει (π.χ. για να ρίξει μια ματιά στο Facebook) και να επιστρέψει στο app που χρησιμοποιούσε κυρίως με ένα swap από την δεξιά. Επίσης, από την μπάρα των ενημερώσεων στην επάνω πλευρά, ο χρήστης θα μπορεί να επεμβαίνει σε επιμέρους ρυθμίσεις άμεσα χωρίς να μεταβαίνει στην οθόνη των ρυθμίσεων.

Δείτε τον συνιδρυτή της Canonical να παρουσιάζει το Ubuntu phone:

Εκτός από το Ubuntu phone, η Canonical πρόκειται να διαθέσει νωρίτερα το Ubuntu for Android, που θα εγκαθίσταται πάνω σε smartphone με Android. Με αυτό τον τρόπο, όταν το smartphone τοποθετείται σε dock και συνδέεται σε μεγάλη οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι εκκινεί το Ubuntu desktop και επιτρέπει όχι μόνο την αξιοποίηση του smartphone ως υπολογιστή με Ubuntu desktop αλλά και των λειτουργιών του τηλεφώνου στην μεγάλη οθόνη.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024