Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεχάστε τα password, όχι όμως και τα κλειδιά σας, λέει η Google

Ξεχάστε τα password, όχι όμως και τα κλειδιά σας, λέει η Google

Έναν τρόπο για να απαλλαγούν οι χρήστες του Διαδικτύου από τα password θα εκθέσουν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας της Google σε επιστημονικό περιοδικό. Οι μηχανικοί οραματίζονται την χρήση ενός κλειδιού που θα ξεκλειδώνει το Gmail και την πρόσβαση σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες όταν εισάγεται στην θύρα USB του υπολογιστή, ή ακόμα και ένα δαχτυλίδι που θα κρύβει smartcard και με ένα άγγιγμα θα εξουσιοδοτεί την πρόσβαση στους λογαριασμούς του κατόχου.

Έναν τρόπο για να απαλλαγούν οι χρήστες του Διαδικτύου από τα password θα εκθέσουν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας της Google στο επιστημονικό περιοδικό IEEE Security & Privacy. Οι μηχανικοί οραματίζονται την χρήση ενός κλειδιού που θα ξεκλειδώνει το Gmail και την πρόσβαση σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες όταν εισάγεται στην θύρα USB του υπολογιστή, ή ακόμα και ένα δαχτυλίδι που θα φέρει ενσωματωμένη μια «έξυπνη κάρτα» ώστε με ένα άγγιγμα να εξουσιοδοτεί την πρόσβαση στους λογαριασμούς του κατόχου.

Μια από τις υπαρκτές επιλογές που εξετάζουν ο επικεφαλής σε θέματα ασφάλειας στην Google, Eric Grosse και η μηχανικός Mayank Upadhyay είναι το YubiKey. Με τις κατάλληλες επεμβάσεις στον browser, το YubiKey θα ανοίγει την πόρτα του Gmail από την θύρα USB (o χρήστης θα εξουσιοδοτεί το YubiKey του να ξεκλειδώνει τον λογαριασμό του την πρώτη φορά που θα εισαχθεί με τα στοιχεία εισόδου του). Έτσι, το YubiKey θα προστεθεί στην ίδια κλειδοθήκη με τα κλειδιά του σπιτιού, λένε οι μηχανικοί της Google.

Ανάλογο ρόλο θα μπορούσαν να αναλάβουν και τα smartphone ή ακόμα και μικροσκοπικά αντικείμενα που κουβαλάμε καθημερινά μαζί μας, όπως ένα δαχτυλίδι, υποστηρίζουν. Στο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού που θα κυκλοφορήσει στο τέλος Ιανουαρίου, οι άνθρωποι της Google παρουσιάζουν ένα πρωτόκολλο για την ταυτοποίηση με την χρήση υλικού, ανεξάρτητο από το Google, το οποίο δεν απαιτεί άλλο λογισμικό. Απαραίτητη είναι η υποστήριξη από τον browser, μεταφέρει το Wired.com.

Φυσικά, για να μας επιτραπεί να ξεχάσουμε τα password θα χρειαστεί αφενός επέμβαση στους browser, αφετέρου η ευρεία αποδοχή από κάθε λογής διαδικτυακές υπηρεσίες με το πρότυπο που προτείνουν οι Grosse και Upadhyay, οι μηχανικοί όμως δηλώνουν ότι ανυπομονούν να δοκιμάσουν το σύστημα ακόμα και σε μικρή κλίμακα.

Μέχρι τότε, μπορείτε να κλειδαμπαρώσετε τον Λογαριασμό σας στο Google

  • USB Flash drive της Kingston με «χαραγμένο» κωδικό H δεύτερη γενιά του DataTraveler Locker της Kingston έρχεται στην ελληνική αγορά, ένα USB flash drive που θα φέρει «χαραγμένη» την υπογραφή σας και εάν το χάσετε, θα κλειδώνει και θα κάνει αυτόματα format μετά από 10 προσπάθειες αποκωδικοποίησης των δεδομένων που υπόσχεται να μεταφέρει με ασφάλεια.
  • Να σου πω το password σου; Έχει μήκος 6 με 7 χαρακτήρες…, χρησιμοποιείς μόνο πεζά χωρίς αριθμούς…, είναι το ίδιο σε δύο τουλάχιστον υπηρεσίες/εφαρμογές…, είναι ίδιο με το login… ή… μη μου πεις ότι είναι το… 123456 ή…
  • Πως θα βρείτε μαγαζιά με ασφαλές Wi-Fi και… τους κωδικούς εισόδου Στη συλλογική δύναμη των χρηστών του Foursquare βασίστηκε ο νεαρός Απόστολος Παπαδόπουλος για να επιτρέψει σε όλους τους χρήστες iPhone να βλέπουν παρακείμενα στη θέση τους καταστήματα στα οποία παρέχεται ασύρματα και δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το tip που μοιράζονται ευγενικά οι χρήστες της υπηρεσίας μέσω της app, είναι… ο κωδικός εισόδου στο δίκτυο Wi-Fi.
  • Μια καλή ιδέα για να επινοείτε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης Με τη σωστή στρατηγική για τη δημιουργία ατομικών κωδικών πρόσβασης μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το προσωπικό ρίσκο. Δείτε τον τρόπο:
  • Γιατί πρέπει να βγάζετε τον υπολογιστή σας από την πρίζα Ακόμα και μια ώρα μετά την έξοδο του εξουσιοδοτημένου χρήστη υπολογιστή από τους λογαριασμούς του στο Facebook, το Gmail ή το Hotmail μπορούν επιτήδειοι να υποκλέψουν τους κωδικούς εισόδου, και μάλιστα, ακόμα και όταν ο υπολογιστής αυτός είναι κλειστός.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024