Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Facebook κλείνει κατάμουτρα την πόρτα στο Vine του Twitter

Το Facebook κλείνει κατάμουτρα την πόρτα στο Vine του Twitter

Κλειστή βρίσκουν την πόρτα του Facebook οι χρήστες του Vine, της νέας υπηρεσίας του Twitter που τους επιτρέπει να μοιράζονται βίντεο διάρκειας 6 μόλις δευτερολέπτων, αφού δεν μπορούν να αναζητήσουν φίλους στο «γειτονικό» κοινωνικό δίκτυο. Το γεγονός θεωρήθηκε ως η εκδίκηση του Facebook, αφού πέρσι το Twitter είχε κάνει το ίδιο στο φωτογραφικό Instagram που ανήκει στο Facebook.

Κλειστή βρίσκουν την πόρτα του Facebook οι χρήστες του Vine, της νέας υπηρεσίας του Twitter που τους επιτρέπει να μοιράζονται βίντεο διάρκειας 6 μόλις δευτερολέπτων, αφού δεν μπορούν να αναζητήσουν φίλους στο «γειτονικό» κοινωνικό δίκτυο. Το γεγονός θεωρήθηκε ως η εκδίκηση του Facebook, αφού πέρσι το Twitter είχε κάνει το ίδιο στο φωτογραφικό Instagram που του ανήκει.

Ως «πόρτα» από το ένα κοινωνικό δίκτυο στο άλλο θεωρείται το API (Application Programming Interface), που επιτρέπει στον προγραμματιστή του ενός app (π.χ. του Twitter) να αντλεί στοιχεία από μια άλλη εφαρμογή (π.χ. από το Facebook). Η αναζήτηση φίλων στο Facebook είναι μια από τις δυνατότητες που έχει στην προκειμένη περίπτωση το Vine, η εφαρμογή που αναλαμβάνει την λήψη και το μοίρασμα βίντεο 6» είτε στο δικό του δίκτυο, ως ένθετο media se tweet αλλά και στο Facebook. Μετά το κλείσιμο του API, το Vine δεν μπορεί να «κοιτάξει» στην λίστα φίλων του χρήστη του στο Facebook. Μια άλλη δυνατότητα που δίνει το API, είναι η εγγραφή σε μια υπηρεσία τρίτου χρησιμοποιώντας τα στοιχεία εισόδου στο Facebook (Facebook Login).

Πέρυσι, το Twitter είχε υιοθετήσει την ίδια στάση, κόβοντας την πρόσβαση στο API του σε εφαρμογές όπως το φωτογραφικό κοινωνικό δίκτυο Instagram που περιήλθε στα χέρια του Facebook, αλλά και σε αυτό για την επαγγελματική δικτύωση LinkedIn, και στο Tumblr, την πλατφόρμα εξυπηρέτησης των αναγκών των blogger με στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως, η επίσημη εξήγηση ήρθε από την ανάρτηση του Justin Osofsky στο ιστολόγιο των προγραμματιστών του Facebook, όπου αναλύεταιι η ανανεωμένη πολιτική της υπηρεσίας σχετικά με την πλατφόρμα του. Όπως εξηγεί ο αξιωματούχος του Facebook, πρόσβαση στο API του έχουν όλα τα app που προσθέτουν αξία στην υπηρεσία, όχι όμως τα λιγοστά εκείνα που επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν και να μεγεθυνθούν χωρίς να μοιράζονται τίποτα μέσα στο Facebook. Παρά το γεγονός ότι η εξήγηση ακούγεται πειστική, δεν φαίνεται να ταιριάζει στην περίπτωση του Vine, το οποίο επιτρέπει το μοίρασμα των βίντεο στο Facebook.

Στην πολιτική του Facebook ορίζεται ακόμα πως η πόρτα της υπηρεσίας δεν είναι ανοικτή σε app που επιχειρούν να υποκαταστήσουν στοιχειώδεις λειτουργίες του. Ίσως έτσι να εξηγείται η στάση απέναντι στο Vine, αφού το Facebook επιτρέπει στους χρήστες του να ανεβάζουν και να μοιράζονται βίντεο ως μια από τις βασικές επιλογές για την ενημέρωση του status.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024