Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χ.Ράιχενμπαχ: «Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού»

Χ.Ράιχενμπαχ: «Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού»

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα, κ. Horst Reichenbach, επισκέφτηκε το Corallia, στην θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων απ'όπου έφυγε πεπεισμένος ότι «η Ελλάδα, πράγματι, μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει και να γίνει βασικός παράγοντας στο νέο διεθνές περιβάλλον».

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα, κ. Horst Reichenbach, επισκέφτηκε το Corallia, στην θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων απ’όπου έφυγε πεπεισμένος ότι «η Ελλάδα, πράγματι, μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει και να γίνει βασικός παράγοντας στο νέο διεθνές περιβάλλον».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Athens InnoCenter στο Μαρούσι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η χώρα χρειάζεται να βρει τρόπους για την υποβοήθηση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης• η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία αποτελούν απαραίτητα συστατικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Σήμερα βρισκόμαστε στο Corallia γιατί έχουν εντρυφήσει σε θέματα υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και απέδειξαν ότι μπορεί να γίνει! Η Ελλάδα, πράγματι, μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει και να γίνει βασικός παράγοντας στο νέο διεθνές περιβάλλον».

Τον κ. Horst Reichenbach, συνοδευόμενο από την κα. Georgette Lalis, επικεφαλής του γραφείου της Ομάδας Δράσης στην Αθήνα και τις κ.κ. Μαρία Βελέντζα και Pauline Weinzierl, μέλη της Ομάδας Δράσης, υποδέχτηκαν οι καθηγητές Βασίλειος Μακιός, Δρ. Jorge-A. Sanchez-P. και Δρ. Νίκος Βογιατζής, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν διεξοδικά για την πρόοδο των έργων που υλοποιεί το Corallia με στόχο την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών και τη λειτουργία θεματικών κέντρων καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και την άρση της γραφειοκρατίας και άλλων κανονιστικών και διοικητικών εμποδίων που παρακωλύουν την ανάπτυξη και οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω τα εγγενή προτερήματα της Ελλάδας, όπως το ανθρώπινο δυναμικό και η επιστημονική ικανότητα στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups).

O κ. Horst Reichenbach ανέφερε, κλείνοντας: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ότι η Ομάδα Δράσης και το Corallia θα συνεργαστούν στενά, προκειμένου να διερευνήσουν δυνατότητες μεταφοράς της τεχνογνωσίας του Corallia σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Ο καθ. Βασίλειος Μακιός σημείωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την Ελλάδα (με την Task Force) και ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε ότι τόσο το Corallia όσο και η Task Force πιστεύει στους ανθρώπους και στη θέληση για αλλαγή. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειές μας για την αναμόρφωση του μέλλοντος της Ελλάδας θα αποδώσουν θετικά αποτελέσματα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Τι είναι το Corallia;

Το Corallia Clusters Initiative -εν συντομία Corallia- δηλώνει ο πρώτος φορέας που συστάθηκε στην Ελλάδα για την οργανωμένη και συστηματική διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (innovation clusters) με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα παράγοντες από συγκεκριμένους κλάδους και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός.

Στα clusters που αναπτύσσει, το Corallia έχει ρόλο συντονιστή και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις στήριξης και προώθησης για το σύνολο των φορέων καινοτομίας του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών εργαστηρίων, των περιφερειακών και κεντρικών κυβερνητικών φορέων, των επιχειρηματικών αγγέλων και των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων, των τραπεζών, των ΜΜΕ, των παρόχων υποδομών και υπηρεσιών και των αγοραστών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Σήμερα, το Corallia έχει αναπτύξει και συντονίζει τρία τεχνολογικά clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το mi-Cluster (Συστήματα και Εφαρμογές Νανο/Μικροηλεκτρονικής | mi-Cluster), το si-cluster (Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές | si-Cluster) και το gi-Cluster (Τεχνολογίες Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου |gi-cluster). Επιπλέον, το Corallia διαχειρίζεται τη λειτουργία δύο κέντρων καινοτομίας για τον κλάδο της μικροηλεκτρονικής, το Athens InnoCenter (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική) και το Patras InnoHub (Καστρίτσι, Πάτρα, Δυτική Ελλάδα).

Επίσης, το Corallia, υλοποιεί από το 2006 το πρόγραμμα επιτάχυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας ΥΕΑP! (Young Entrepreneurship Acceleration Programme).

  • Στήριξη σε καινοτόμες startup από το Corallia και την Eurobank Στις αρχές του 2013 η Eurobank και το Corallia θα απευθύνουν πρόσκληση ενδιαφέροντος σε νεανικές ομάδες με δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες. Στόχος της πρωτοβουλίας των δύο αυτών φορέων, η οποία εντάσσεται στις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι να προσφέρουν τεχνογνωσία, επαφές, εκπαίδευση αλλά και υποδομές για να επιτρέψουν την επιτυχή υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων νεοφυών επιχειρήσεων.

Οι δράσεις και τα έργα που υλοποιεί το Corallia συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), εθνικούς πόρους, και ιδιωτικούς πόρους, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ-ΙΙ), των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG IVC, Προγράμματος Πλαισίου για την Καινοτομία και την Ανταγωνιστικότητα CIP, το πρόγραμμα Διεθνικής Συνεργασίας South East Europe Transnational Cooperation Programme, καθώς και δωρεών από ιδιωτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024