Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Xbox θα αποτύχει, η Apple θα κυριαρχήσει στο σαλόνι, προειδοποιεί ο συνδημιουργός του

Το Xbox θα αποτύχει, η Apple θα κυριαρχήσει στο σαλόνι, προειδοποιεί ο συνδημιουργός του

O Νατ Μπράουν, ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς που εργάστηκε για την δημιουργία του Xbox επικρίνει την τακτική που ακολουθεί η Microsoft την τελευταία πενταετία, με αφορμή τα σχέδια για την δημιουργία του στούντιο για το Xbox σε συνεργασία με την βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Ο «νονός» της παιχνιδομηχανής ζητάει ευθαρσώς «κάποιον με μυαλό στο κεφάλι του» να ηγηθεί του Δούρειου Ίππου της MS προς το σαλόνι, πριν η Apple επιτεθεί.

O Νατ Μπράουν, ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς λογισμικού που εργάστηκε για την δημιουργία του Xbox επικρίνει με σκληρά λόγια την τακτική που ακολουθεί η Microsoft την τελευταία πενταετία, με αφορμή τα σχέδια για την δημιουργία του στούντιο για το Xbox σε συνεργασία με την βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Ο «νονός» της παιχνιδομηχανής ζητάει ευθαρσώς «κάποιον με μυαλό στο κεφάλι του» να ηγηθεί του Δούρειου Ίππου της MS προς το σαλόνι, πριν η Apple επιτεθεί.

Δύο είναι οι λόγοι στους οποίους εστιάζει τις επικρίσεις του ο πρώην υπάλληλος της Microsoft, και συγκεκριμένα αφενός στην απουσία υποστήριξης των ανεξάρτητων developer από την εταιρεία για την ανάπτυξη app και παιχνιδιών με τον τρόπο που γίνεται σε συσκευές με iOS και Android, αφετέρου στην «κακή εμπειρία» του χρήστη από το περιβάλλον διεπαφής.

Όπως εξηγεί στο μπλογκ του ILIKE.CODE, σε ανάρτηση υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο Stupid, Stupid xBox!! ο Μπράουν, η Microsoft χρεώνει απαγορευτικά υψηλό ποσό για την εγγραφή στο πρόγραμμα των developer (10.000 δολάρια το χρόνο), διατηρώντας δικαίωμα βέτο επί της δημοσίευσης του app/game στο κατάστημα του Xbox ή οδηγεί τους developer στο XBLIG (Xbox Live Indie Games) για πρόσβαση σε ένα φτωχό κατάστημα εφαρμογών, διατηρώντας επίσης δικαίωμα βέτο, χωρίς να προβάλλει τα games. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Μπράουν είναι πλήθος ανεξάρτητων προγραμματιστούν να μην έχουν τουλάχιστον τα ίδια κίνητρα για να γράψουν κώδικα για την κονσόλα όπως σε iOS ή Android, παρά την εγκαταστημένη και ανεκμετάλλευτη βάση 76 εκατομμυρίων παιχνιδομηχανών.
{{{related}}}
O Νατ Μπράουν αναφέρεται ακόμα στην εμπειρία του χρήστη και παραθέτει οθονιές κατακεραυνώνοντας την Microsoft για ανούσια, απαρχαιωμένα μηνύματα-ερωτήματα προς τον χρήστη αλλά και την ιδιαίτερα αργή διαδικασία φόρτωσης των παιχνιδιών από φυσικά μέσα. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να γράψει πως η αυξανόμενη αξιοποίηση του Xbox για οτιδήποτε άλλο εκτός από παιχνίδια ήταν αναμενόμενη, δεν οφείλεται όμως στις δυνατότητες της συσκευής ψυχαγωγίας αλλά στις κακές επιδόσεις της στο gaming και την ανεπαρκή αξιοποίηση του kinect.

  • Το μήνυμα που στέλνει ο Μπράουν στους πρώην συναδέλφους του αλλά και στην ηγεσία της Microsoft είναι ηχηρό: Εάν η Apple το επιλέξει, θα μπορούσε να σκοτώσει μονομιάς το Playstation, το Wii U και το Xbox υιοθετώντας το μοντέλο του μοιράσματος εσόδων με τους developers (30% για την Apple, 70% για τον προγραμματιστή) από την πώληση app και games για την επόμενη γενιά Apple TV, όπως κάνει τώρα για το iPad.

Ακόμα κι αν η Apple TV με δυνατότητες επιπέδου κονσόλας δεν κοστίζει 99 δολάρια αλλά $199 ή ακόμα ακριβότερα μαζί με ένα χειριστήριο 79 δολαρίων, οι developer θα είχαν πολλά να κερδίσουν από μια τέτοια πρόσκληση, ιδιαίτερα όταν η Microsoft δεν τους κάνει αντίστοιχη πρόταση.

Η ανάρτηση-προειδοποίηση κλείνει με μια θλιβερή πρόβλεψη για αποτυχία του Xbox και οικονομικές απώλειες, αποτέλεσμα όχι μόνο της προαναφερόμενης τακτικής αλλά και από «βλακώδεις κινήσεις» που ακούγονται για την αποπομπή των μεταχειρισμένων παιχνιδιών από την νέα εκδοχή της κονσόλας ή αυστηρότερη προστασία του περιεχομένου απ’ότι σε αυτό για smartphone και tablet. «Το Xbox χρειάζεται κάποιον με μυαλό», καταλήγει.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024