Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι δουλειά έχει ο Γιάννης Βαρουφάκης σε μια κορυφαία εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών;

Τι δουλειά έχει ο Γιάννης Βαρουφάκης σε μια κορυφαία εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών;

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι γνωστός από τις πολυσυζητημένες θέσεις του ως οικονομολόγος στα χρόνια της κρίσης. Ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας αποδέχτηκε, προς έκπληξη ακόμα και του ιδίου, τον Ιούνιο του 2012 μια αναπάντεχη πρόταση συνεργασίας. Στο εξής, θα ανέλυε τις δυσμενείς επιπτώσεις, τα προβλήματα που ανέκυπταν μετά την δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για δύο οικονομίες που ενώθηκαν στο εικονικό περιβάλλον ενός παιχνιδιού της Valve. Κάτι σαν την Ελλάδα και την Γερμανία, του εξήγησε ο αποστολέας της πρότασης συνεργασίας.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι γνωστός από τις πολυσυζητημένες θέσεις του ως οικονομολόγος στα χρόνια της κρίσης. Ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας αποδέχτηκε, προς έκπληξη ακόμα και του ιδίου, τον Ιούνιο του 2012, μια ολότελα αναπάντεχη πρόταση συνεργασίας. Στο εξής, θα ανέλυε τις δυσμενείς επιπτώσεις, τα προβλήματα που ανέκυπταν μετά την δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για δύο (και στην συνέχεια, περισσότερες) οικονομίες που ενώθηκαν στο εικονικό περιβάλλον ενός παιχνιδιού της Valve. «Κάτι σαν την Ελλάδα και την Γερμανία», του εξήγησε ο αποστολέας της πρότασης συνεργασίας, o Gabe Newell (ο άνθρωπος που, όπως θα μάθαινε αργότερα, μαζί με τον Mike Harrington ίδρυσαν την Valve το 1996). «Ανακύπτουν κάποια προβλήματα, καθώς μεγαλώνει η κλίμακα», του είπε ο Gabe. «Θα σας ενδιέφερε να αναλάβετε τον ρόλο του συμβούλου»;

Η Valve αναπτύσσει και εκδίδει βιντεοπαιχνίδια, είναι όμως γνωστή για την υπηρεσία Steam των 55 εκατομμυρίων χρηστών, από την οποία πωλείται η συντριπτική πλειονότητα των βιντεοπαιχνιδιών σήμερα. Η αξία της επιχείρησης που εδρεύει στο Σιάτλ των ΗΠΑ υπολογίζεται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: This $4 Billion Dollar Company Is Run With No Bosses

Η Valve, όπως εξηγεί ο Γ.Βαρουφάκης στο Valve Economics, ένα μπλογκ που διατηρεί σήμερα ο ίδιος για την εταιρεία, δεν είναι η πρώτη που προσλαμβάνει οικονομολόγο της… πραγματικής οικονομίας για να μπορέσει να δώσει ρεαλιστική συνέχεια στην… εικονική οικονομία ενός βιντεοπαιχνιδιού. Είναι ίσως ο δεύτερος, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για τρίτον. Κι εκείνος, είχε να παίξει Space Invaders από το 1981… Ωστόσο, το εικονικό περιβάλλον ενός βιντεοπαιχνιδιού είναι ιδανικό για έναν οικονομολόγο, διαπίστωσε μετά την γνωριμία του με μια ενδιαφέρουσα, όπως αποδείχτηκε, ομάδα ανθρώπων στην Valve. Εκεί, δεν χρειάζεται ο οικονομολόγος να βασίζεται σε στατιστικές, έχει όλες τις «εγγραφές» που χρειάζεται με «αληθινά data» για να τρέξει μια προσομοίωση αλλάζοντας τις κρίσιμες παραμέτρους για να στηρίξει ακόμα και μακροοικονομικές αναλύσεις.

Η ιστορία με την Valve και την συνεργασία τελικά, του Γ.Βαρουφάκη με την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εάν κοιτάξει κανείς «το μοντέλο» που έχει υιοθετήσει η εταιρεία για την οργάνωσή της: στην Valve δεν υπάρχει ιεραρχική δομή, δεν υπάρχουν διευθυντές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, και απλοί υπάλληλοι. Οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται και απολύονται με την συμφωνία των υπολοίπων, η συμμετοχή στα πρότζεκτ που τρέχουν είναι προσωπική υπόθεση και τα γραφεία έχουν ροδάκια για να μετακινούνται εύκολα από όροφο σε όροφο, από τμήμα σε τμήμα, και με ένα μόνο φις όλα μπαίνουν ξανά στην θέση τους. Το μοντέλο είναι ο αναρχο-σοσιαλισμός, δηλώνουν πολλά μέλη της Valve, όρος για τον οποίο θα πρέπει να ανατρέξουμε στην πολύτιμη Βικιπαίδεια (η οποία, παρεμπιπτόντως, χρειάζεται €5 από τον καθένα μας για να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει), για να σας μεταφέρουμε εν συντομία πως ο στόχος είναι η κυριαρχία των ενωμένων εργατών, χωρίς όμως κράτος και φυσικά, χωρίς ατομική ιδιοκτησία.

Αν διαβάσει κανείς τις αγγελίες για εργασία στην Valve θα αντιληφθεί γρήγορα πως εκεί δεν τολμάς να στείλεις βιογραφικό εάν δεν είσαι άριστος σε ό,τι μπορείς να κάνεις. Εάν δεν σε χαρακτηρίζει το ομαδικό πνεύμα. Απαιτείται, για την καλή συνεργασία με πολλούς και διαφορετικούς αλλά, κυρίως, άγνωστους, συναδέλφους που αποφάσισαν ότι είναι αρκετά καλοί για να προσφέρουν κάτι στο πρότζεκτ που κι εσύ συμμετέχεις.

Την τρέχουσα περίοδο, η Valve προσλαμβάνει και πριν κανείς υποβάλλει αίτημα διαβάζει το «μάνιουαλ», οδηγό για την περιπέτεια που πρόκειται να ζήσει όντας εργαζόμενος σε μια επιχείρηση, την «FlatLand», όπου κανείς δεν θα του υποδεικνύει τι πρέπει να κάνει.

Παρεμπιπτόντως, στις 14 Φεβρουαρίου, οι άνθρωποι στην Valve ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη του Steam για Linux (για την διανομή Ubuntu), γεγονός που αναμένεται να φέρει κορυφαίους τίτλους βιντεοπαιχνιδιών στην πολυπληθή κοινότητα που ασπάζεται τις αρχές του ανοικτού ή/και του ελεύθερου λογισμικού. Οι άνθρωποι στην Valve είναι ιδεολογικά συνεπείς.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η αποκάλυψη του Ιωάννη

Ο Παπαπέτρου ήταν ο παίκτης-κλειδί στη σειρά με τη Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024