«Ευθύνη ενός και μόνο προγραμματιστή»

Πρόστιμο στην Google για τις υποκλοπές δεδομένων από τους... δρόμους

Πρόστιμο στην Google για τις υποκλοπές δεδομένων από τους... δρόμους
Με μουσική υπόκρουση από τις ιδιαίτερες αυτές κόρνες -οι οποίες σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον, αναγγέλλουν έναν θάνατο στο χωριό-, η Bianca Keybach περιδιαβαίνει το Oberstaufen στις 2 Νοεμβρίου 2010 και συλλέγει τις πρώτες πανοραμικές εικόνες από διάφορες τοποθεσίες στην Γερμανία.   (Φωτογραφία:  Associated Press, Reuters )
Επτά εκατομμύρια δολάρια (περίπου 5,4 εκατ.ευρώ) πρόστιμο συμφώνησε να καταβάλλει η Google για την μη αδειοδοτημένη συλλογή προσωπικών δεδομένων εν αγνοία των χρηστών από ανοικτά οικιακά δίκτυα ασύρματης δικτύωσης σε 38 αμερικανικές πολιτείες επί δύο χρόνια.

Από κάθε γειτονιά που περνούσαν τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας εικονικής περιήγησης στους δρόμους, Google Street View, από το 2008 έως το 2010, κατέγραφαν e-mail, password και ιστορικό περιηγήσεων στο Web από ανοικτά οικιακά Wi-Fi, με «ευθύνη ενός και μόνο προγραμματιστή», υποστήριξε η Google.

Η συμφωνία των Γενικών Εισαγγελέων από τις 38 αμερικανικές πολιτείες με την Google ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου 2013 στην Νέα Υόρκη από τον Eric Schneiderman. Η Google δεσμεύτηκε να διαγράψει τα στοιχεία που συνέλεξε, να μην τα διαθέσει σε τρίτους και να μην τα χρησιμοποιήσει κατ'οιονδήποτε τρόπο. Τέλος, επί δέκα χρόνια θα πρέπει να διεξάγει σεμινάρια περί ιδιωτικότητας και δεδομένων στους υπαλλήλους της.

Το ιστορικό της υπόθεσης


Ενήμεροι για την υποκλοπή δεδομένων Wi-Fi υπάλληλοι της Google: Τουλάχιστον ένας προϊστάμενος της Google γνώριζε ότι γινόταν συλλογή προσωπικών δεδομένων από τα ξεκλείδωτα δίκτυα Wi-Fi που εντόπιζαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα της υπηρεσίας Street View στις περιηγήσεις τους ανά τον κόσμο από το 2008 έως το 2010. Αυτό αποκαλύπτει εκτενής αναφορά και e-mail που αντάλλαξε ο εν λόγω υπάλληλος της Google με τον προγραμματιστή που ανέπτυξε τον επίμαχο κώδικα «υποκλοπέα».

Βροχή τα ευτράπελα, αλλά και οι μηνύσεις κατά της Google Street View Οι βόλτες του φακού της Google Street View στους δρόμους της γερμανικής πόλης Μανχάιμ φαίνεται ότι είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, «έπιασε» έναν Γερμανό γυμνό στο χώρο αποσκευών του οχήματός του. Οι απόψεις βέβαια διίστανται, αφού χρήστες που σχολίασαν τη φωτογραφία έχουν διαφορετική άποψη. Σε κάθε περίπτωση, η φωτογραφία δεν παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στον αέρα. Την Πέμπτη ένας Γάλλος κατέθεσε αγωγή κατά της Google για μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Google Street View, στην οποία εμφανίζεται να ουρεί στον κήπο του σπιτιού του.

Google Street View στην Ελλάδα:
Η Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενέκρινε με απόφασή της στις 11 Απριλίου 2011 έκρινε ότι η λήψη και επεξεργασία φωτογραφιών δρόμων ελληνικών περιοχών από την Google, Inc., ως υπεύθυνο επεξεργασίας, για σκοπούς
δημιουργίας χαρτών ελληνικών δρόμων και παροχής συναφών υπηρεσιών (π.χ. πλοήγησης) είναι σύμφωνη με τον ν. 2472/1997, εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας τηρεί τους όρους που αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά:

In.gr Τεχνολογία

Ειδήσεις:  Περισσότερες ειδήσεις

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Θέματα: