Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι κάνουν τα έξυπνα ρολόγια, όταν τους μιλάνε τα έξυπνα τηλέφωνα

Τι κάνουν τα έξυπνα ρολόγια, όταν τους μιλάνε τα έξυπνα τηλέφωνα

Από τα χείλη του Lee Young Hee, executive vice president στο τμήμα Mobile της Samsung ήρθε η επιβεβαίωση ότι ο κολοσσός της βιομηχανίας smartphone εργάζεται από καιρό στην κατασκευή ενός smartwatch. O όρος «έξυπνο ρολόι» προστέθηκε στο λεξιλόγιό μας μετά την ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα των δημιουργών του Pebble, ενός ρολογιού χειρός που εκτός από ρολόι, φέρνει στον καρπό μας και τις ενημερώσεις από το smartphone. Εξάλλου, smartwatch φέρεται να ετοιμάζει και η Apple.

Στα τέλη Μαρτίου ακούστηκε από τα χείλη του Lee Young Hee, executive vice president στο τμήμα Mobile της Samsung, η επιβεβαίωση ότι ο κολοσσός της βιομηχανίας smartphone εργάζεται για την κατασκευή ενός «smartwatch». Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε από την Σεούλ στο Bloomberg ότι η Samsung εργάζεται σκληρά στην κατασκευή του smartwatch για πολύ καιρό, χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του, την κυκλοφορία ή την τιμή στην οποία θα διατεθεί το «έξυπνο ρολόι» της Samsung που «θα μιλάει» με τα Samsung Galaxy.

Η δήλωση του Hee επαναφέρει στο προσκήνιο την πληροφορία που έχει διαρρεύσει για την ενασχόληση και της Apple με τα smartwatch, και συγκεκριμένα την δέσμευση 100 developer στην δημιουργία του λεγόμενου iWatch.

Τα δύο μεγαθήρια της βιομηχανίας αναμένεται να αντιπαρατεθούν ξανά, αν και στην αγορά με τα γκάτζετ που φοριούνται δεν είναι οι μόνοι παίκτες. Γκάτζετ που φοριέται είναι και το πολυδιαφημισμένο Google Glass, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2013.

Ωστόσο, ενδιαφέρον για την αναδυόμενη, καθώς φαίνεται, αυτή αγορά έχουν εκφράσει και άλλοι μεγάλοι παίκτες, και η Google δεν θα μείνει στα γυαλιά:

O όρος «έξυπνο ρολόι» προστέθηκε στο λεξιλόγιο μεγάλου αριθμού χρηστών μετά την ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα των δημιουργών του Pebble στους επενδυτές του Διαδικτύου, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας χρηματοδότησης Kickstarter.

Το Pebble μοιάζει με πολυλειτουργικό ηλεκτρονικό ρολόι χειρός με οθόνη 1,26 ιντσών. Εκτός από την ώρα, το Pebble φέρνει στον καρπό του χεριού και τις ενημερώσεις από το smartphone (notifications), με το οποίο επικοινωνεί ασύρματα μέσω Bluetooth.

To Pebble, που συγκέντρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια με χρηματοδότηση από το διαδικτυακό πλήθος, διατέθηκε στους επενδυτές του από τις 23 Ιανουαρίου 2013 και είναι διαθέσιμο για προ-παραγγελία για όλους αντί 150 δολαρίων από το getpebble.com.

Μπορείτε να δείτε βίντεο για την λειτουργία του Pebble


Στην μεγάλη έκθεση της βιομηχανίας ηλεκτρονικών, την CES 2013 στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, υπήρχαν smartwatch που επέτρεπαν στον χρήστη να πραγματοποιεί, να απαντά ή να απορρίπτει κλήσεις με μια κίνηση του καρπού του, να βλέπει την αναγνώριση της κλήσεων, ή την ειδοποίηση ενημερώσεων από τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και ένα μικρό απόσπασμα από SMS.

Διαφορετικές υλοποιήσεις αποτελούν το Martian Watch με μια μικροσκοπική οθόνη OLED κάτω από τους δείκτες του αναλογικού ρολογιού του, το προαναφερόμενο Pebble και το ιταλικό I’m Watch.

Με εξαίρεση το Pebble, το κόστος τους πλησιάζει και ξεπερνά τα 300 δολάρια (το I’m Watch πωλείται στα 349 ευρώ).

I'm Watch

Κάποιες υλοποιήσεις, όπως το Pebble επιτρέπουν και την διαχείριση της αναπαραγωγής μουσικής από τον καρπό. Άλλες αξιοποιούν τις δυνατότητες ελέγχου του smartphone με την φωνή (στα έξυπνα ρολόγια της Martian). Εκτός από την ασύρματη μεταφορά των ειδοποιήσεων του κινητού στο ρολόι χειρός, τα έξυπνα ρολόγια πάσχουν από έλλειψη app, αν και οι πρώτες χρηστικές εφαρμογές φαίνεται να αφορούν την καθημερινή άσκηση ή/και την υγεία μέσω ανάλογων app στο smartphone, αλλά και αισθητήρων στο έξυπνο ρολόι.

Μάλιστα, η νεοσύστατη εταιρεία πίσω από το Pebble ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να διαθέσει το πρώτο βαλιτσάκι εργαλείων για την ανάπτυξη app για το έξυπνο ρολόι της, αν και αρχικά θα περιορίζεται στις διαφορετικές και ενδιαφέρουσες προσόψεις του smartwatch (Pebble SDK).

Η διάθεση χρηστικών app στα έξυπνα ρολόγια φαίνεται να αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές τους. Πάντως, οι πρώτοι χρήστες μεταφέρουν πως τα smartwatch θα έρθουν για να μείνουν, αφού το πρώτο που επιτυγχάνουν είναι η απαγκίστρωση από την συνεχή αναζήτηση του smartphone για τον έλεγχο κρίσιμων μηνυμάτων ή ενημερώσεων σε Facebook και Twitter ή SMS.

Τα smartwatch, ακόμα κι αν διανύουν τα βρεφικά τους χρόνια και ως εκ τούτου πάσχουν από παιδικές ασθένειες, μπορούν να μας επιτρέψουν από την μια, να αγνοούμε ασήμαντα μηνύματα και από την άλλη, να μην χάνουμε τα σημαντικά χωρίς να αναζητήσουμε το smartphone. Υπό την προϋπόθεση ότι, αυτή η ελευθερία δεν θα στοιχίζει περισσότερο από όσο αξίζει.


Μπορείτε να δείτε βίντεο για την μεταφορά πληροφοριών από smartphone Android ή iPhone στο smartwatch της Martian.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024