Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπό διερεύνηση τα «αυστηρά συμβόλαια» για το iPhone με τα δίκτυα στην Ευρώπη

Υπό διερεύνηση τα «αυστηρά συμβόλαια» για το iPhone με τα δίκτυα στην Ευρώπη

Υπό διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται τα συμβόλαια που συνάπτει η Apple με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης. Παρά το γεγονός ότι, δεν πρόκειται για την υποβολή επίσημης καταγγελίας, Ευρωπαίοι πάροχοι έκριναν πως οι αυστηροί όροι που θέτει ο δημιουργός του iPhone και του iPad θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας για τον υγιή ανταγωνισμό επιτροπής στην Ε.Ε.

Υπό διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται τα συμβόλαια που συνάπτει η Apple με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που το διαθέτουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Παρά το γεγονός ότι, δεν πρόκειται για την υποβολή επίσημης καταγγελίας, ευρωπαίοι πάροχοι έκριναν πως οι «αυστηροί όροι» που θέτει ο δημιουργός του iPhone θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας για τον υγιή ανταγωνισμό επιτροπής στην Ε.Ε. H Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι εξετάζει τα στοιχεία που υποβλήθηκαν. Τα συμβόλαια υπό διερεύνηση προέρχονται κυρίως από την Γαλλία, ωστόσο οι ίδιοι όροι λέγεται πως εμφανίζονται και με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε άλλες χώρες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Apple δεν κατηγορείται ότι επιβάλλει στους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας να διαθέτουν το iPhone από το δίκτυό τους. Ωστόσο, η υψηλή ζήτηση τους αναγκάζει να δεχτούν τους υποχρεωτικούς «αυστηρούς όρους» που τους θέτει ο κατασκευαστής, όπως να παραγγείλουν την ελάχιστη επιτρεπτή ποσότητα ανεξαρτήτως μοντέλου σε μια περίοδο χρόνου (π.χ. ανά τριετία), πληρώνοντας για αυτήν ακόμα κι αν δεν διαθέσουν όλο το απόθεμα. Αν και η ζήτηση για iPhone, λένε αναλυτές της Stategy Analytics, συνεχίζει να ξεπερνάει την προσφορά καθιστώντας το ρίσκο θεωρητικό, οι πάροχοι επενδύουν τα περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό μάρκετινγκ για το iPhone απ’ότι σε ανταγωνιστικά smartphone, ώστε να μεγιστοποιήσουν την προσέλευση των δυνητικών χρηστών στα καταστήματά τους. Έτσι, οι ανταγωνιστές της Apple αδυνατούν να πείσουν τα δίκτυα να προωθήσουν τα δικά τους smartphone.

Η επιβεβαιωμένη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ξεκινήσει άμεσα οποιαδήποτε διαδικασία εναντίον της Apple. Ωστόσο, δείχνει ότι ξεκινούν συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δικτύων κινητής τηλεφωνίας ώστε να διερευνηθεί εάν η υπόθεση βλάπτει τον υγιή ανταγωνισμό και τελικά περιορίζει τις επιλογές του ευρωπαίου καταναλωτή ώστε να θέσει σε κίνηση τους μηχανισμούς προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού.

Στην Ευρώπη, το 2009 η Intel είχε καταδικαστεί για αθέμιτη πρακτική στην αγορά επεξεργαστών για PC και της επιβλήθηκε πρόστιμο 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, απόφαση που έχει εφεσιβάλλει. Το κατηγορητήριο έλεγε ότι η Intel παραχωρούσε επιλεκτικά εκπτώσεις στους μεγάλους κατασκευαστές PC υπό συνθήκες -αφού πρώτα της εξασφάλιζαν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά, δεδομένου ότι η Intel γνώριζε τις δυνατότητες κάθε κατασκευαστή (ήταν γνωστό το μερίδιό τους). Επίσης, έλεγε ότι επενέβαινε στις αποφάσεις τους με οικονομικούς εκβιασμούς όταν έβλεπε ότι απειλείται η θέση της και τους δελέαζε με οικονομικά κίνητρα για να διασφαλίσει την αποκλειστικότητα -τους χορηγούσε ενισχύσεις με το πρόσχημα ότι πρόκειται για κονδύλια προώθησης των πωλήσεών τους ενώ στην πραγματικότητα τους πλήρωνε για να αρνηθούν να συνεργαστούν με την AMD. Οι κατασκευαστές υπολογιστών υπέκυπταν στις οικονομικές πιέσεις της Intel αφενός διότι δεν μπορούσαν να την αγνοήσουν λόγω ζήτησης, αφετέρου διότι τα περιθώρια κέρδους με τα οποία λειτουργούσαν ήταν τόσο μικρά που, μια έκπτωση στο τέλος του χρόνου από τον μεγάλο προμηθευτή τους, πολλές φορές έκρινε εάν θα παρουσίαζαν κέρδη ή ζημίες στους απαιτητικούς επενδυτές τους. Εν τω μεταξύ, το περιθώριο κέρδους της Intel ξεπερνούσε το 40%.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024