Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανική κοινότητα Linux καταγγέλλει την Microsoft για αθέμιτο ανταγωνισμό

Ισπανική κοινότητα Linux καταγγέλλει την Microsoft για αθέμιτο ανταγωνισμό

Ισπανική κοινότητα χρηστών ανοικτού λογισμικού υπέβαλλε καταγγελία εναντίον της Microsoft στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το 14σέλιδο έγγραφο που συνυπογράφουν τα 8.000 μέλη της Hispalinux, η Microsoft παρεμποδίζει την εγκατάσταση άλλων λειτουργικών συστημάτων σε συστήματα με Windows 8 υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να εφαρμόσουν την Ασφαλή Εκκίνηση UEFI, με πρόσχημα την ασφάλεια και όπλο την πιστοποίηση.

Ισπανική κοινότητα χρηστών ανοικτού λογισμικού υπέβαλλε καταγγελία εναντίον της Microsoft στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά λειτουργικών συστημάτων για PC. Σύμφωνα με το 14σέλιδο έγγραφο της Hispalinux που αριθμεί 8.000 μέλη, η Microsoft παρεμποδίζει την εγκατάσταση άλλων λειτουργικών συστημάτων σε συστήματα με Windows 8 υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να εφαρμόσουν την Ασφαλή Εκκίνηση UEFI, με πρόσχημα την ασφάλεια και όπλο την πιστοποίηση κατασκευής για τα Windows 8.

Το UEFI Secure Boot χαρακτηρίζεται «μηχανισμός απόφραξης» που συνιστά μέσο αθέμιτου ανταγωνισμού αφού αποτρέπει την εγκατάσταση εναλλακτικών λειτουργικών συστημάτων χωρίς την άδεια της Microsoft. Ως εκ τούτου, βλάπτει τον τελικό χρήστη/καταναλωτή αλλά και την αγορά λογισμικού στην Ευρώπη, υποστήριξε ο επικεφαλής της Hispalinux και δικηγόρος Jose Maria Lancho μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

H Microsoft, απαντά διά του εκπροσώπου της, Robin Koch πως το UEFI αποτελεί βιομηχανικό πρότυπο και η μέθοδος που υλοποιείται για την προστασία από κακόβουλο λογισμικό είναι ευρύτερα γνωστή από την υιοθέτησή του.

Αν και ο εκπρόσωπος του γραφείου του ευρωπαίου επίτροπου για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δεν σχολίασε την υπόθεση, η Επιτροπή έχει λάβει γνώση των επιφυλάξεων που εκφράζονται για το UEFI Secure Boot. Σε απάντηση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Μαρτίου, ο κος Αλμούνια το επιβεβαιώνει και καταλήγει πως δεν έχει αποδείξεις ότι η υλοποίηση της Microsoft παραβιάζει τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην Ευρώπη, αφού οι κατασκευαστές απαιτείται να δίνουν στους τελικούς χρήστες την επιλογή να απενεργοποιούν το UEFI Secure Boot.

Πάντως, στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι της Hispalinux υποστηρίζουν ότι η απαίτηση μιας ψηφιακής υπογραφής για την πρόσβαση στην εκκίνηση του συστήματος συνιστά τεχνητό εμπόδιο, που δεν θα έπρεπε να οδηγεί στην Microsoft για την παροχή σχετικής άδειας. Επιπλέον, η αίσθηση της απώλειας ασφάλειας δεν θα έπρεπε να συνδέεται με την εγκατάσταση εναλλακτικού λειτουργικού συστήματος και η ασφάλεια μόνο με τα Windows 8.

Το θέμα της Ασφαλούς Εκκίνηση UEFI στα συστήματα με Windows 8 έχει απασχολήσει και το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού, FSF του Ρίτσαρντ Στάλμαν, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες υπογραφές του ακόλουθου αιτήματος:

«Εμείς, οι υπογεγραμμένοι, παροτρύνουμε όλους τους κατασκευαστές υπολογιστών που εφαρμόζουν την αποκαλούμενη «Ασφαλή Εκκίνηση» UEFI να το κάνουν με τρόπο που να επιτρέπει την εγκατάσταση ελεύθερων λειτουργικών συστημάτων. Για να σεβαστούν την ελευθερία των χρηστών και στην πράξη να προστατεύσουν την ασφάλεια των χρηστών, οι κατασκευαστές πρέπει ή να επιτρέψουν στους κατόχους υπολογιστών να απενεργοποιούν τους περιορισμούς εκκίνησης ή να τους δώσουν έναν ασφαλή λειτουργικό τρόπο να εγκαθιστούν και να χρησιμοποιούν ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα της επιλογής τους. Δεσμευόμαστε ότι ούτε θα αγοράσουμε ούτε θα συστήσουμε υπολογιστικά συστήματα που αφαιρούν από τους χρήστες αυτήν την κρίσιμη ελευθερία και θα παροτρύνουμε ενεργά τον κόσμο στις κοινότητές μας να αποφεύγει τέτοια συστήματα δεσμωτείας.»

Διαβάστε περισσότερα για το ιστορικό της υπόθεσης στο tech.in.gr καθώς και για την απάντηση του Σινόφσκι, επικεφαλής τότε του τμήματος Windows, ο οποίος έχει πλέον αποχωρήσει από την εταιρεία.

Αφήστε μας να εγκαθιστούμε ελεύθερο λειτουργικό σε συστήματα με Windows 8, λέει το FSF

Ανθή Παναγιωτάκη

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024