Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η εκπαίδευση παιδιών στον προγραμματισμό, στα σχέδια του GDG Athens

Η εκπαίδευση παιδιών στον προγραμματισμό, στα σχέδια του GDG Athens

Στα σχέδια της ομάδας προγραμματιστών Google Developers Group στην Αθήνα εντάσσεται σειρά ενεργειών με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με την ανάπτυξη εφαρμογών σε smartphone και tablet. H ομάδα επέλεξε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ετοιμαστεί να διδάξει σε παιδιά από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση την ανάπτυξη εφαρμογών, ξεκινώντας με το App Inventor.

Στα σχέδια της ομάδας προγραμματιστών Google Developers Group στην Αθήνα εντάσσεται σειρά ενεργειών με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με την ανάπτυξη εφαρμογών σε smartphone και tablet. H ομάδα επέλεξε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ετοιμαστεί να διδάξει σε παιδιά από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση την ανάπτυξη εφαρμογών, ξεκινώντας με το App Inventor. Πρόκειται για ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε από την Google, πριν από έναν χρόνο όμως παραχωρήθηκε στην κοινότητα ανοικτού λογισμικού και από τότε την διαχείρισή του έχει αναλάβει το ΜΙΤ.

Το App Ιnventor είναι παρόμοιο σε φιλοσοφία με το Scratch (http://scratch.mit.edu/, ελληνικό φόρουμ στην διεύθυνση http://scratch.mit.edu/forums/viewforum.php?id=30) που αναπτύχθηκε από το ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέττης) όπου ο προγραμματισμός γίνεται με την συναρμολόγηση blocks με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των Lego!

  • Όπως γνωρίζουμε, κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα διεξάγονται στην Αθήνα μαθήματα προγραμματισμού σε παιδιά στο πλαίσιο του πρότζεκτ CoderDojo. Μάθετε περισσότερα για το CoLab Dojo Athens στο http://zen.coderdojo.com/dojo/85

Το τι μπορεί να φτιάξει κανείς με το App Ιnventor είναι απλά θέμα φαντασίας! Στο link http://www.appinventor.org/projects μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για τις δυνατότητες του.

Το GDG Athens, μετά την συμφωνία του ΜΙΤ, προχωρά στον εξελληνισμό του περιβάλλοντος εργασίας και του υλικού που το συνοδεύει (οδηγίες setup, βιβλία κ.λπ.), με στόχο «όταν αυτή η προσπάθεια ολοκληρωθεί να μπορούμε να εκπαιδεύουμε παιδιά (αλλά και ενήλικες μιας και το App Ιnventor μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα!) σε ένα εξελληνισμένο περιβάλλον προγραμματισμού.»

«Μερικός αναλφαβητισμός ονομάζεται η ικανότητα ανάγνωσης αλλά όχι γραφής. Επεκτείνοντας τον όρο στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, μπορούμε να πούμε ότι στην χώρα μας ο ψηφιακός μερικός αναλφαβητισμός είναι σε έξαρση.
Τα παιδιά μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι, έχουμε μία σχετικά ικανοποιητική ικανότητα «ψηφιακής ανάγνωσης» (χρήσης δηλαδή των νέων τεχνολογιών) αλλά υστερούμε σημαντικά ως κοινωνία στην ικανότητα μας για «ψηφιακή γραφή» (δηλαδή γνώσεις προγραμματισμού – software developing).
Διαπιστώνοντας την παραπάνω αδυναμία, αποφασίσαμε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της λειτουργίας του GDG Athens θα πρέπει να είναι και η διάχυση του software developing στην κοινωνία και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.»
Άγγελος Νακούλας, GDG Athens

Διαβάστε ακόμα στο tech.in.gr
Πρέπει να μαθαίνουμε να γράφουμε και να διαβάζουμε… κώδικα στο σχολείο Την απίστευτη ικανοποίηση που σου προσφέρει η επιτυχής εκτέλεση του κώδικά σου, ακόμα κι όταν το μόνο που κάνει είναι να ανάβει ένα πίξελ στην οθόνη, είναι το κυριότερο επιχείρημα που επιστρατεύουν οι άνθρωποι του Code.org στην ταινία μικρού μήκους που είδαν εκατομμύρια άνθρωποι μέσα σε δύο ημέρες για να πείσουν πως ο προγραμματισμός πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών από νωρίς.

Raspberry Pi: Παιδιά που παίζουν τον κώδικα στα δάχτυλα Τι μπορεί να ξέρει ένα παιδί από προγραμματισμό, θα αναρωτιέστε. Σε ποιο πιτσιρίκι θα μπορούσες να δώσεις μια «γυμνή» ηλεκτρονική πλακέτα και να πιστέψεις ότι θα κατόρθωνε να κάνει κάτι δημιουργικό με αυτήν; Κι όμως, οι δημιουργοί του Raspberry Pi, ενός λειτουργικού υπολογιστή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας πίστεψαν ότι τα πιτσιρίκια μπορούν να μάθουν προγραμματισμό και διοργάνωσαν έναν διαγωνισμό για να αναδείξουν το ταλέντο τους.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024