Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nokia Asha 501: Υπάρχει

Nokia Asha 501: Υπάρχει «smartphone» με 100 ευρώ;

Η Νokia διατυμπανίζει από το Νέο Δελχί της Ινδίας και το Έσπο της Φινλανδίας ότι τον Ιούνιο του 2013 όλοι όσοι επιζητούν ένα «πιο έξυπνο» κινητό τηλέφωνο θα το έχουν με λιγότερες από... 5,5 χιλιάδες ρούπιες ή 100 δολάρια αν προτιμάτε. Τι μπορεί να απολαύσει όμως ο χρήστης από την εμπειρία ενός smartphone με πολλαπλάσια τιμή με ένα Nokia Asha 501;

Η Νokia διατυμπανίζει από το Νέο Δελχί της Ινδίας και το Έσπο της Φινλανδίας ότι τον Ιούνιο του 2013 όλοι όσοι επιζητούν ένα «πιο έξυπνο» κινητό τηλέφωνο θα το έχουν με λιγότερες από… 5,5 χιλιάδες ρούπιες ή 100 δολάρια αν προτιμάτε. Τι μπορεί να απολαύσει όμως ο χρήστης από την εμπειρία ενός smartphone με πολλαπλάσια τιμή με ένα Nokia Asha 501;

Η ιστορία του Nokia Asha 501

Η Smarterphone ήταν μια σχετικά μικρή επιχείρηση στην Νορβηγία, που είχε αναπτύξει αυτόνομη δραστηριότητα τεσσάρων μόλις ετών πριν εξαγοραστεί από την Nokia στις αρχές του 2012. Κέρδισε την προσοχή του κατασκευαστή στην γειτονική από τα βόρεια χώρα για το λειτουργικό σύστημα που είχε αναπτυχθεί στους κόλπους της για λεγόμενα πλέον «κοινά» κινητά τηλέφωνα, τα feature phone. Κι αυτό καθώς, υποσχέθηκε στην Nokia ένα λειτουργικό σύστημα που θα έφερνε στα κινητά τηλέφωνα και μάλιστα, εξαιρετικά χαμηλού κόστους, λειτουργίες που εκτελούνται σε πολύ πιο ακριβές συσκευές, στα λεγόμενα «έξυπνα» τηλέφωνα των 300 και πλέον ευρώ.

Λειτουργικό για πιο έξυπνα απλά κινητά τηλέφωνα

Η Nokia έχει κάνει σαφές ήδη από το 2011 ότι, θέλει να απευθυνθεί στο επόμενο δισεκατομμύριο ανθρώπων. Παρά το γεγονός ότι όλα τα smartphone της εδώ και καιρό –τα Nokia Lumia- βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα που προτείνει η Microsoft, o Φινλανδός κατασκευαστής επιμένει στα κινητά τηλέφωνα χαμηλού κόστους επενδύοντας στον πυρήνα του δικού της, Symbian (Symbian 40).

  • Το Nokia Asha 501 και η πλατφόρμα Asha, λέει η εταιρεία, εφευρίσκουν την κατηγορία των οικονομικά προσιτών smartphone. Και το πρώτο που φέρνει το Asha 501 από τον κόσμο των φωτεινών Lumia είναι τα χρώματά τους.

Σχεδίαση και εμφάνιση: Με την πρώτη ματιά, νομίζεις ότι αγοράζεις ένα… μίνι Lumia, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι σε αυτή την τιμή -99 δολάρια- δεν μπορεί να έχεις ένα αληθινό Lumia. Από την άλλη, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το σώμα του (από κομμάτι μονομπλόκ) είναι πολυκαρβονικό και, όπως έχει επισημαίνει και στο παρελθόν ο κατασκευαστής, αυτό βελτιώνει την λήψη του σήματος.

  • «Το Nokia Asha 501 προσφέρει σχεδιασμό και ποιότητα κατασκευής high-end κινητών τηλεφώνων. Η συσκευή είναι διαθέσιμη σε έξι εντυπωσιακά χρώματα που ολοκληρώνουν τον κομψό σχεδιασμό. Το νέο μοντέλο αποτελείται από δύο κομμάτια: ένα αποσπώμενο κάλυμμα και την γυάλινη, τριών ιντσών, ανθεκτική σε γρατζουνιές οθόνη.»

Ίντερνετ στο λαό: Το άλλο χαρακτηριστικό των smartphone που έρχεται στα «εξυπνότερα» feature phone είναι η αξιοποίηση του Διαδικτύου. Σε αυτό, η Nokia επιμένει ότι η συμπίεση των ιστοσελίδων έως και 90% είναι η καλύτερη λύση που μπορεί να συνοδεύσει μια οικονομική συσκευή πρόσβασης, χωρίς να υποστεί ο χρήστης το σοκ του λογαριασμού από την χρέωση €1 ανά ΜΒ, εκτός οποιουδήποτε προγράμματος με data.

  • Το νέο μοντέλο Asha έχει προ εγκατεστημένο τον Nokia Xpress Browser, ο οποίος συμπιέζει δεδομένα μέχρι 90% για μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερο οικονομική πλοήγηση («more data for less», είναι το σύνθημα της Nokia).
  • Επίσης, η Nokia ανακοίνωσε την διαθεσιμότητα του Nokia Xpress Now, μιας καινούργιας εφαρμογής που παρέχει νέες πληροφορίες με βάση την τοποθεσία των ατόμων, τις προτιμήσεις τους και τα θέματα που είναι στη επικαιρότητα. Η εφαρμογή αυτή θα είναι διαθέσιμη μέσω της αρχικής σελίδας του browser ή από το Nokia Store.

Δείτε την πλοήγηση στο Ίντερνετ με τον browser της Nokia. Δίνει γρήγορη πρόσβαση σε επιλεγμένες ιστοσελίδες από τον χρήστη (Favorites), και υποστηρίζει την ύπαρξη πολλαπλών tab (σε καρτέλες). Επιπλέον, το app Nokia Xpress Now συγκεντρώνει περιεχόμενο από το Διαδίκτυο και δημιουργεί ένα δικό του περιοδικό, με δυνατότητα άμεσης κοινοποίησης σε φίλους και ακόλουθους σε Facebook και Twitter αντίστοιχα.

Η αυτονομία υπόθεση του OS: H Nokia εμφανίζεται ιδιαίτερα υπερήφανη για κάτι ακόμα που έκανε «smarter» τα phone της, χάρη στο ανανεωμένο λειτουργικό της με τη μαγιά της Smarterphone:

  • Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της νέας συσκευής είναι η μεγάλης διάρκειας μπαταρία με ρεκόρ χρόνου αναμονής μέχρι 48 μέρες.

Προγραμματιστές, ακούστε και γράψτε κώδικα: Το Nokia Asha 501 είναι το πρώτο smartphone που χτίστηκε πάνω στην νέα πλατφόρμα Asha. Με το Asha 501 η Nokia επιχειρεί να στρέψει πάνω της αφενός το βλέμμα των χρηστών που διψάνε για smartphone –δηλαδή, επί της ουσίας, για τις χρήσιμες μικροεφαρμογούλες τους και για ό,τι σημαίνει Ίντερνετ- αφετέρου, αυτό των προγραμματιστών. Το επιχείρημά της είναι ότι η νέα αυτή πλατφόρμα Asha τους παρέχει «ένα ανοιχτό περιβάλλον για να δημιουργήσουν ποιοτικές εφαρμογές για το Nokia Asha 501 οι οποίες θα είναι συμβατές και με τις μελλοντικές συσκευές Asha.»

Τα app τους θα διατίθενται από το δικό της κατάστημα, το Nokia Store, το οποίο αγωνίζεται να εμπλουτίσει τα ράφια του, όπως άλλωστε όλοι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Ως εκ τούτου, τα app αφορούν μόνο στους χρήστες Nokia, οι οποίοι όμως παραμένουν (πάρα) πολλοί. Η ίδια αναφέρει ότι 1,3 δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά κάποιο τηλέφωνο Nokia και οι εφαρμογές μπορεί να διατίθενται δωρεάν ή επί πληρωμή (με χρέωση 1,23 ευρώ μεταξύ των best seller).

Χρέωσέ τα στον λογαριασμό μου. Στα εργαλεία που προσφέρει στους προγραμματιστές είναι η δυνατότητα να διαθέσουν το app τους δωρεάν και να χρεώνουν μόνο για αγορές μέσα από το app (Nokia In-app Payment) και την διαχείριση των διαφημίσεων από τις οποίες θα αντλούν τα έσοδά τους (Nokia Advertising Exchange, NAX). Τέλος, η Nokia έχει αναπτύξει σύστημα για την χρέωση των app στον λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας μετά από σχετική συμφωνία με παρόχους ανά χώρα (δίκτυο operator billing), κάτι που θεωρείται ότι διευκολύνει πολύ την αγορά app, αφού δεν προϋποθέτει από τον αγοραστή να εμπιστευτεί τα ευαίσθητα δεδομένα της πιστωτικής του κάρτας σε μια ακόμα επιχείρηση.

Τι πουλάει περισσότερο, τα feature phone ή τα smartphones; H κατασκευή ενός πιο έξυπνου feature phone είναι μάλλον μονόδρομος για όλους τους κατασκευαστές. Εξάλλου, το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν το πρώτο τρίμηνο στο οποίο παρατηρείται το φαινόμενο οι πωλήσεις των smartphone να ξεπερνούν τις πωλήσεις των feature phone (IDC). Οι χρήστες θέλουν πλέον «έναν υπολογιστή στην τσέπη τους» και «η εποχή που τα τηλέφωνα χρησίμευαν για την διεξαγωγή κλήσεων και την ανταλλαγή SMS έχει παρέλθει», διαπιστώνουν οι αναλυτές των αριθμών. Επιπλέον, μια ακόμα παρατήρηση από το 1ο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς είναι ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές κερδίζουν τα μέγιστα, προσφέροντας φτηνά smartphone με Android, με κόστος κάτω από τα 100 ευρώ.

Asha σημαίνει ελπίδα στα… σανσκριτικά: Για να μην προσφέρει φρούδες ελπίδες με άδεια Asha, η Nokia έχει συνάψει κρίσιμες συμφωνίες με το Facebook (κοινωνική δικτύωση), το LinkedIn (επαγγελματική κοινωνική δικτύωση), το Twitter (ενημέρωση, επικοινωνία, microblogging) και την EA Games, ώστε τουλάχιστον αυτές οι εφαρμογές να εκτελούνται απρόσκοπτα σε ένα Asha 501 των 99 δολαρίων. Στο Asha 501 θα έχει επίσης ο χρήστης Foursquare, Bejeweled 3 και Plants vs. Zombies.

  • Δωρεάν Facebook: Επιπλέον, στην Ινδία όπου έγινε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Nokia Asha 501, η Nokia έχει συνάψει συμφωνίες με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ώστε η πρόσβαση στο Facebook να είναι εντελώς δωρεάν από την συσκευή της. Ανάλογες συμφωνίες έχουν γίνει και με παρόχους στην Αφρική.

Άλλες εταιρείες ανάπτυξης από τις οποίες έχει κερδίσει υποστήριξη η Nokia στην τοπική αγορά της Ινδίας είναι πάροχοι περιεχομένου και apps: η Bollywood Hungama (η μεγαλύτερη πύλη στην Ινδία για νέα από την εγχώρια βιομηχανία του θεάματος), η Newshunt (ανάγνωση δεκάδων τοπικών εφημερίδων online και mobile), η Playbuff (games), η TwistMobile (apps και games στην Ινδία), η Divum (ανάπτυξη app) και η NextWaves θα έχουν εφαρμογές διαθέσιμες στην πλατφόρμα Asha.

Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας στο Asha 501

Το Nokia Asha 501 διευκολύνει τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με ότι αγαπούν με ένα απλό άγγιγμα της οθόνης προσφέροντας την επιλογή δύο βασικών οθονών: την οθόνη Home και την οθόνη Fastlane.

  • Η οθόνη Home είναι μια παραδοσιακή οθόνη με εικονίδια, που προσφέρει πρόσβαση σε ξεχωριστές εφαρμογές ή σε συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως οι κλήσεις ή οι ρυθμίσεις του τηλεφώνου.
  • Καινούργια είναι η οθόνη/λειτουργία Fastlane που «αντλεί την έμπνευση της από τον τρόπο με το οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πραγματικά το κινητό τους τηλέφωνο». Ότι κάνατε με το τηλέφωνό σας σήμερα, χτες, κ.ο.κ, εμφανίζονται στην ταχεία: Οι πρόσφατες επαφές, τα κοινωνικά δίκτυα και οι ενεργές εφαρμογές αποθηκεύονται και παρουσιάζονται μέσω της fastlane. Κρατάει στην μνήμη τα αρχεία χρήσης του τηλέφωνου (τα log), και προσφέρει στους χρήστες με μια ματιά την πρόσφατη δραστηριότητά τους. Επιπλέον, η Nokia λέει ότι αυτό θα τους βοηθάει να κάνουν πολλές εργασίες μαζί, αφού έχει εξασφαλίσει την άμεση πρόσβαση σε ό,τι χρησιμοποιούν περισσότερο.


Προδιαγραφές του προϊόντος και διαθεσιμότητα

Το νέο Nokia Asha 501 θα κυκλοφορήσει με υποδοχή για μια κάρτα SIM αλλά και υπό μορφή «EasySwap Dual SIM» (αφαιρώντας την πλάτη, είναι προσβάσιμη η δεύτερη υποδοχή SIM) ενώ και τα δύο υποστηρίζουν WiFi.

Στις λοιπές προδιαγραφές του αναφέρονται επιλεκτικά από την Nokia είναι τα εξής:

• Διαστάσεις : 99.2 x 58 x 12.1 mm; 98 γραμμάρια
• Κάμερα: 3.2 MP
• Χρόνος αναμονής για τα μοντέλα με μια SIM: μέχρι 48 ημέρες
• Χρόνος αναμονής για τα μοντέλα με δύο SIM: μέχρι 26 ημέρες
• Χρόνος Ομιλίας: μέχρι 17 ώρες
• Επιπλέον μνήμη 4GB (η κάρτα εμπεριέχεται στο κουτί), επεκτεινόμενη μέχρι 32GB
• Σαράντα παιχνίδια της EA Games δωρεάν αξίας €75 από το Nokia Store
• Διαθέσιμα χρώματα: Κόκκινο, Πράσινο, Κυανό, Κίτρινο, Άσπρο και Μαύρο

Η Nokia αποφεύγει να αναφερθεί, άμεσα ή εντελώς, στην επεξεργαστική ισχύ, στην ανάλυση και τα λοιπά χαρακτηριστικά της οθόνης, τους αισθητήρες, και άλλα στοιχεία που έχουμε συνηθίσει να εξετάζουμε στα smartphone.

Ιδιαίτερα, η αναφορά στην οθόνη είναι εκ των ων ουκ άνευ, αφού το πρώτο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός έξυπνου τηλεφώνου είναι η απόκριση στην αφή. Στο Asha 501 διαβάζουμε ότι πρόκειται για οθόνη με διαγώνιο μόλις 3 ιντσών (δηλαδή με πλάτος 4,1 εκατοστά και ύψος 6,1 εκατοστά), τεχνολογίας capacitive (ευτυχώς), που αναγνωρίζει δύο σημεία αφής ταυτόχρονα (σημαντικός περιορισμός στα παιχνίδια) και προβάλλει σε ανάλυση QVGA (μόλις 320 x 240). To Asha 501 δεν υποστηρίζει το ταχύτερο Wi-Fi 802.11n, δεν υποστηρίζει τα ταχύτερα δίκτυα 3G και δεν έχει κάμερα μπροστά (για κλήσεις τηλεφωνίας IP, όπως το Skype).

Δείτε πως ανταποκρίνεται το Nokia Asha 501 –με ένα ή δύο «ταπ» στην οθόνη, με κύλιση του δακτύλου προς το αριστερά (swipe)



Πάντως, το Nokia Asha 501 αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2013 και στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα είναι διαθέσιμο μέσω σχεδόν 60 παρόχων και εμπορικών αντιπροσώπων σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως, χωρίς λεπτομέρειες.

Αρχική προτεινόμενη τιμή είναι τα 99 δολάρια χωρίς φόρους και επιδοτήσεις (στην Ελλάδα, αναμένουμε να ξεπεράσει τα 120 ευρώ με 23% ΦΠΑ). Το Nokia Asha 501 μπορεί να θεωρείται ένα εξαιρετικά φτηνό «πιο έξυπνο» τηλέφωνο και δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσει στην Βόρεια Αμερική. Θα κυκλοφορήσει όμως στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε 90 συνολικά χώρες. Η κυκλοφορία του στην Ελλάδα παραμένει αδιευκρίνιστη, ωστόσο δεν αποκλείεται διόλου.

Σε γενικές γραμμές, με το Asha 501 η Nokia ξεκινάει κάτι νέο που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις που έχει συσσωρεύσει από το πλούσιο παρελθόν της και μάλιστα εξορμώντας σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές που θα μετακινήσουν σταδιακά και πιο ομαλά τους χρήστες συσκευών κινητής τηλεφωνίας από μια επιδοτούμενη (αρχικά διαθέσιμη δωρεάν) συσκευή στο άλλο άκρο των κινητών τηλεφώνων/λιλιπούτειων υπολογιστών τσέπης σε κόστος ισχυρού desktop.

Ανθή Παναγιωτάκη
Ακολουθήστε το @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024