Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ρύθμιση στην αγορά επικοινωνιών, στο επίκεντρο του 8ου συνεδρίου της ΕΕΤΤ

Η ρύθμιση στην αγορά επικοινωνιών, στο επίκεντρο του 8ου συνεδρίου της ΕΕΤΤ

ΟΤΕ, Wind και Forthnet διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο 8ο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η εθνική ρυθμιστική αρχή για τις επικοινωνίες στην Ελλάδα. Μήλον της έριδας, το ερώτημα εάν συνεχίζει να υφίσταται η ανάγκη για ρύθμιση της αγοράς των επικοινωνιών με την ίδια ένταση των περασμένων ετών μετά την απελευθέρωση καθώς και ο τρόπος που θα γίνει η περίφημη μετάβαση στα δίκτυα επόμενης γενιάς (και οι επενδύσεις για την ανάπτυξή τους), με κάποιες φωνές να υποστηρίζουν ότι, ίσως, δεν χρειαζόμαστε VDSL στο μεταξύ.

ΟΤΕ, Wind και Forthnet διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο 8ο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η εθνική ρυθμιστική αρχή για τις επικοινωνίες στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Μήλον της έριδας, το ερώτημα εάν συνεχίζει να υφίσταται η ανάγκη για ρύθμιση της αγοράς των επικοινωνιών με την ίδια ένταση των περασμένων ετών μετά την απελευθέρωση καθώς και, ο τρόπος που θα γίνει η περίφημη μετάβαση στα δίκτυα επόμενης γενιάς (και οι επενδύσεις για την ανάπτυξή τους).

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ: «Ο ρόλος του ρυθμιστή είναι να αναιρεί τον εαυτό του», επεσήμανε ο κ Πιπερίδης, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΟΤΕ. Στην ελληνική αγορά «από την ευδαιμονία της απελευθέρωσης» έχουμε καταλήξει σε απόντες ή υπερχρεωμένους παρόχους, ενώ παράλληλα έχει πλέον μειωθεί ουσιαστικά η θέση του incumbent, υποστήριξε. «Δε ζητάμε να μη ρυθμιζόμαστε. Αλλά την πλήρη απορρύθμιση έως την σκληρή εκ των προτέρων (ex ante) ρύθμιση που υφίσταται ο ΟTE σήμερα υπάρχει πολύς δρόμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκτελεστικός διευθυντής στον όμιλο ΟΤΕ υποστήριξε ακόμα πως η αγορά επικοινωνιών στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ, ειδικά τα μερίδια αγοράς, και το γεγονός αυτό επιβάλλει αλλαγή στον τρόπο ρύθμισης. Υποστήριξε επίσης πως «σήμερα είναι καλύτερα να είσαι ενοικιαστής παρά ιδιοκτήτης», αφού οι τιμές στις οποίες οι υπόλοιποι πάροχοι ενοικιάζουν τις υποδομές του ΟΤΕ είναι χαμηλότερες από τις τιμές που υποδεικνύει η Ε.Ε..
Ο κος Πιπερίδης χαρακτήρισε «αδιαφανές» το μοντέλο που χρησιμοποιεί η ΕΕΤΤ για να ελέγχει τα προϊόντα του ΟΤΕ και δήλωσε με νόημα: «Με εντυπωσιάζει που ασκείτε κριτική στο δικό σας μοντέλο», απευθύνοντας το λόγο σε στέλεχος της ΕΕΤΤ που προηγουμένως ανέφερε ότι «όλοι στην αγορά έχουν παράπονα με το μοντέλο ρύθμισης».

ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ VDSL ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΠΙΝΑ. Σε ότι αφορά το VDSL, ο κος Πιπερίδης καταλόγισε στην εθνική ρυθμιστική αρχή ότι καθυστερεί να ελέγξει και να εγκρίνει την περαιτέρω προώθηση της διείσδυσης του VDSL, επισημαίνοντας ότι πάνω από 1.100 καμπίνες VDSL είναι έτοιμες και μπορούν να εξυπηρετήσουν περίπου 200.000 συνδρομητές.

Τέλος, ο κος Πιπερίδης αναφέρθηκε στην πιθανότητα η χώρα να μην πετύχει τους στόχους της ατζέντας του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020 λόγω της ρύθμισης. «Δεν θα καταφέρουμε να ανταγωνιστούμε τους Ευρωπαίους», επεσήμανε χαρακτηριστικά και τόνισε τόνισε ότι ο ΟΤΕ προγραμματίζει για το 2013 σημαντικές επενδύσεις «εφόσον βέβαια εξασφαλίσει ότι οι επενδύσεις αυτές θα έχουν επιστροφή (return on investment)».

ΓΙΑ «REGULATORY HOLIDAYS» ΜΙΛΗΣΕ H WIND: Στην αντίπερα όχθη, ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Wind, Αντώνης Τζωρτζακάκης μίλησε για κίνδυνο φαινομένων μονοπωλίου και συμπίεσης περιθωρίου κέρδους λόγω ανεπαρκούς ρύθμισης. Ο κ. Τζωρτζακάκης στην παρέμβασή του στο συνέδριο της ΕΕΤΤ, χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της επιτροπής ως ο αρμόδιος φορέας για την διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού και απέδωσε τον κίνδυνο στην πίεση για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς. Απέδωσε μάλιστα ευθύνες στην ΕΕΤΤ, λέγοντας ότι διανύουμε «περίοδο διακοπών στην ρύθμιση». Ο κος Τζωρτζακάκης είπε: «Διαπιστώνουμε ότι η πίεση για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή ρύθμιση της αγοράς. Νιώθουμε ότι βιώνουμε regulatory holidays το τελευταίο διάστημα σε βάρος του επιπέδου του ανταγωνισμού που έχουμε ως τώρα επιτύχει. Εγκυμονεί ο κίνδυνος να επικρατήσουν φαινόμενα μονοπωλιακών πρακτικών και συμπίεσης περιθωρίου κέρδους που θα καταστήσουν τους παρόχους από ανταγωνιστές υποδομών, σε μεταπωλητές του δεσπόζοντα παρόχου. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί απαιτούν αυξημένη υπευθυνότητα από τον Ρυθμιστή ώστε να μη δούμε εξελίξεις που θα είναι σε βάρος και της αγοράς και του καταναλωτή μακροπρόθεσμα».

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ, ΛΕΕΙ Η FORTHNET. Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της Forthnet, κ. Γιάννης Καβακλής μίλησε επίσης για στρέβλωση στην αγορά επικοινωνιών, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την Επιτροπή. Συγκεκριμένα είπε πως, «στην αγορά μας ακόμα δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση του παλιού μονοπωλίου με τους υπόλοιπους παρόχους. Η καθυστέρηση στον τρόπο που επιλύονται τα θέματα, που δίνουν ουσιαστικό πλεονέκτημα στο λιανικό άκρο του κατόχου του ακραίου δικτύου, δημιουργούν συνθήκες στρεβλού ανταγωνισμού. Μία ενδεχόμενη απορύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση του ανταγωνισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την αγορά τηλεπικοινωνιών όσο και για τον τελικό ωφελούμενο, τον καταναλωτή, όσο και των θέσεων εργασίας στον κλάδο».

ANOIKTO TO ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΕΤΤ: Ο πρόεδρος της Επιτροπής και του σώματος ευρωπαίων ρυθμιστών δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του πως ένα από τα καίρια ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθεί στο συνέδριο αφορά αυτά ακριβώς τα θέματα, δηλαδή,«Ποιες είναι οι κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν στην αγορά να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις, εξασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού και ικανά περιθώρια κέρδους για τους παρόχους;»

ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ FTTH ΓΙΑ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρος Καλογιάννης είχε προηγουμένως κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου. Ο κος Καλογιάννης δήλωσε πως το ΥπΑΝΥΠ έχει ήδη ξεκινήσει, σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία μιας «Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής» για την ανάπτυξη των «προηγμένων ευρυζωνικών υποδομών» και την εισαγωγή «καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών». Όπως δήλωσε ο κ. Καλογιάννης, «μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο μας είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Υποδομής Οπτικών Ινών (FTTH), συνδέοντας περίπου 2 εκατομμύρια σπίτια, με κόστος επένδυσης άνω του 1 δις ευρώ, με συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και πόρων της Eυρωπαϊκής Ένωσης».

  • Το συνέδριο συνεχίζεται την Παρασκευή 17 Μαΐου, παγκόσμια ημέρα επικοινωνιών, και μεταδίδεται ζωντανά από την διεύθυνσηhttp://www.mlive.gr/webcasting/live/livestream/main.php.
  • Την δεύτερη ημέρα, δυναμώνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι, ίσως, δεν χρειαζόμαστε VDSL στο μεταξύ, ότι οι εναλλακτικοί πρέπει αλλά και μπορούν να επενδύσουν στην οπτική ίνα μέχρι την καμπίνα, ότι οι συστάσεις της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις από τους εναλλακτικούς και να τους δένουν στο άρμα του παλαιότερου και κυρίαρχου παρόχου, ο οποίος καλείται να κάνει τις επενδύσεις στις υποδομές και πολλά άλλα. Αυτές οι προτάσεις ωστόσο φαίνεται ότι σκοντάφτουν στις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι λατρεύουν τα μονοπώλια, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο είτε για συμπίεση των περιθωρίων κέρδους, είτε για υψηλές χρεώσεις για την πρόσβαση στα δίκτυα νέας γενιάς. Από την άλλη, άλλοι υποστήριξαν ότι η Ευρώπη είναι η πλέον ρυθμιζόμενη αγορά στις επικοινωνίες παγκοσμίως.

Ανθή Παναγιωτάκη

@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024