Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο δικαστής που είχε αποφασίσει την διχοτόμηση της Microsoft το 2000

Πέθανε ο δικαστής που είχε αποφασίσει την διχοτόμηση της Microsoft το 2000

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο δικαστής που έκρινε το 2000 ότι η Microsoft θα έπρεπε να διασπαστεί στα δύο για να τιμωρηθεί για τα αθέματα μέσα που χρησιμοποίησε για να επεκτείνει την κυριαρχία της και στην αγορά των browser. Αν και η ιστορική εκείνη απόφαση του Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον τελικά ανατράπηκε έναν χρόνο αργότερα, πολλοί αναρωτιούνται τι θα είχε συμβεί εάν εφαρμοστεί.

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο δικαστής που έκρινε το 2000 ότι η Microsoft θα έπρεπε να διασπαστεί στα δύο για να τιμωρηθεί για τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποίησε για να επεκτείνει την κυριαρχία της από την αγορά λειτουργικών συστημάτων και στην αγορά των browser. Αν και η ιστορική εκείνη απόφαση του Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον τελικά ανατράπηκε έναν χρόνο αργότερα, πολλοί αναρωτιούνται τι θα είχε συμβεί εάν είχε εφαρμοστεί.

Στις 7 Ιουνίου 2000, ο δικαστής Τζάκσον αποφάσιζε να δεχτεί την πρόταση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να διασπαστεί η Microsoft σε δύο ξεχωριστές εταιρείες. Η δραστηριότητα της μίας θα ήταν η ανάπτυξη και η πώληση λειτουργικών συστημάτων και η δεύτερη η ανάπτυξη εφαρμογών, ο Internet Explorer και οι λοιπές δραστηριότητές της. Η εταιρεία θα παρέμενε διχοτομημένη τουλάχιστον επί δέκα χρόνια.

Το 2000 ο Μπιλ Γκέιτς ήταν στην Αρχιμηχανικός Λογισμικού στην Microsoft

Η απόφαση αυτή ανατράπηκε στο Εφετείο της Κολούμπια το 2001, εν μέρει γιατί θεωρήθηκε μεροληπτική η στάση του Τζάκσον. Εκεί, οι δικαστές αμφισβήτησαν την αμεροληψία του, λόγω των καυστικών του σχολίων. Ένας από τους δικαστές μάλιστα, ο Ντέιβιντ Σεντέλ, δεν δίστασε να θέσει θέμα εκδίκασης της υπόθεσης εκ νέου, εάν υπήρχαν αποδείξεις ότι ο δικαστής Τζάκσον ήταν όντως προκατειλημμένος κατά της εταιρείας πριν ακόμα εμπλακεί στη δίκη της. Αμερικανός δημοσιογράφος είχε υποστηρίξει ότι ο Τζάκσον τού παραχώρησε δύο φορές συνέντευξη κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία δημοσιεύτηκε σε βιβλίο που εκδόθηκε μετά το τέλος της. Σε αυτήν τη συνέντευξη, ο Τζάκσον φέρεται να παρομοιάζει τον Μπιλ Γκέιτς με το Ναπολέοντα και το επιτελείο της εταιρείας του με «συμμορία γκάνγκστερ». Τελικά, τα ευρήματα του Τζάκσον δεν κρίθηκαν άκυρα και η δίκη δεν ξεκίνησε η δίκη από την αρχή, αποτράπηκε όμως η επιβολή της διάσπασης της Microsoft.
Ο δικαστής Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον
Λίγο πριν «εκπνεύσει» το 2011, η πολυετής διαμάχη της αμερικανικής κυβέρνησης με τη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού οδηγήθηκε σε ένα μάλλον αίσιο τέλος για την Microsoft –μια εξωδικαστική λύση.

Επικυρώθηκε από το Εφετείο της Κολούμπια η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εναντίον της για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά λειτουργικών συστημάτων για PC, ακυρώθηκε όμως εκείνη για τη διάσπασή της. Τρεις ανεξάρτητοι παρατηρητές επιτηρούσαν επί πέντε χρόνια εάν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας: να ενημερώνει τρίτους κατασκευαστές λογισμικού για τις τεχνικές λεπτομέρειες των Windows και να μην «τιμωρεί» τους κατασκευαστές PC που συνεργάζονται με ανταγωνιστές της, υποβάλλοντάς τους σε δυσμενείς όρους στις μεταξύ τους συμφωνίες.

Σε σχετικό άρθρο στο περιοδικό Computerworld, αναλυτές εκθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί εάν τελικά η διχοτόμηση της Microsoft είχε γίνει. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα υπήρχαν λιγότερες αγκυλώσεις στις μελλοντικές προσπάθειες της εταιρείας να μην επαναλάβει «το λάθος του bundling» (εφαρμογές υπό μορφή πακέτου μαζί με τα Windows). Εάν το τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών ήταν ανεξάρτητο από το τμήμα ανάπτυξης των Windows λένε, «το Office θα είχε διατεθεί από την πρώτη στιγμή στο iPad», δηλαδή η μια εταιρεία δεν θα δεσμευόταν πλέον στην ανάπτυξη εφαρμογών υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έβαζε σε κίνδυνο την επικράτηση των Windows έναντι άλλων λειτουργικών συστημάτων. Εάν είχε εφαρμοστεί η απόφαση Τζάκσον, κάθε μέρος της Microsoft θα καινοτομούσε περισσότερο, όπως συνέβη με τις εταιρείες, τις «Baby Bells», που προέκυψαν μετά την διάσπαση της AT&T το 1982. Δεν συμφωνούν όμως όλοι ότι το αποτέλεσμα θα ήταν θετικό και θεωρούν την συζήτηση ενδιαφέρουσα μόνο συνοδεία μπύρας με φίλους…

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο Final Four: Πόσο δίνει να το σηκώσουν στο Βερολίνο…

Το Final Four θα έχει διπλή ελληνική εκπροσώπηση, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατάφεραν να προκριθούν στο Βερολίνο – Οι αποδόσεις για τον νικητή της Euroleague έχουν μεγάλο ενδιαφέρον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024